Απόστολος Βανταράκης: Αποτυχημένα τα τελευταία lockdown – Χρειάζεται άλλη επιδημιολογική επιτήρηση

10.03.2021 / 12:02
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
159380000_479573999723079_1038527644388024801_n

Τι είπε ο καθηγητής για το άνοιγμα της οικονομίας και για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.
Αποτυχημένα χαρακτήρισε τα δύο lockdown από τον Ιούνιο και μετά ο καθηγητης επιδημιολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών, Απόστολος Βανταράκης. Σημείωσε ότι πλέον τα μέτρα χρειάζονται επικαιροποίηση και πως δεν γίνεται να εφαρμόζονται οριζόντια μέτρα όπως τα περσινά. Ο ίδιος, πρότεινε να γίνει σωστή φροντίδα στα ΜΜΜ, αυστηρός επιδημιολογικός έλεγχος με τεστ στις κλειστές δομές, απόλυτος έλεγχος στις εργασίες που όπως εξήγησε αποτελούν πλέον εστίες υπερμετάδοσης.

Ο κ. Βανταράκης, τόνισε πως μόνος του ο ΕΟΔΥ είναι ανεπαρκής, εξηγώντας ότι χρειάζεται και συμμετοχή άλλων φορέων. Σημείωσε όμως, ότι δεν είναι το προσωπικό ανεπαρκές αλλά οι δυνάμεις που έχουν κυρίως στην επαρχία. Στο σημείο εκείνο, είπε πως χρειάζεται και η συμμετοχή των Περιφερειαρχών στη μάχη κατά του κορωνοϊού στην πανδημία, που γνωρίζουν καλύτερα τις περιοχές τους.

Επιπλέον, όπως είπε, είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος της κοινότητας ώστε να γνωρίζουμε τι περιμένουν τα νοσοκομεία. Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να ανοίξουν τα δεδομένα και να έχουν πρόσβαση όλοι οι επιστήμονες σε αυτά. Όπως είπε, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να βοηθήσουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, ο κ. Βανταράκης διερωτήθηκε πώς θα γίνει αυτό, ενώ ακόμη τα κρούσματα κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Ο ίδιος σημείωσε πώς πρέπει να γίνει γνωστός ο μηχανισμός του ανοίγματος. Πάντως, για τα σχολεία, ο ίδιος υπογραμμίζει πως η επιστροφή στα θρανία θα πρέπει να γίνει με ασφάλεια και με πλήρη έλεγχο. Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες να γίνονται τεστ στους καθηγητές.

Μιλώντας τώρα για τις αντοχές του συστήματος Υγείας, ο καθηγητής επιδημιολογίας εκτίμησε ότι δεν είναι το πρόβλημα αν αντέχει το σύστημα αλλά η κόπωση του προσωπικού. Όπως εξήγησε, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι αντιμέτωπο με μεγάλη εξουθένωση εδώ και έναν χρόνο που δουλεύουν ασταμάτητα. Αυτό όπως σημείωσε, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα καθώς μπορεί να προκύψουν ακόμη και λάθη που αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπονται.

protothema.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα