ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τούρκος πολίτης μηνύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις δηλώσεις περί Ισλάμ

10.04.2021 / 13:17
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ιερώνυμος 1

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμου, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, Τούρκος πολίτης – κάτοικος της Κωνσταντινούπολης – μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας περί του Ισλάμ.

Όπως αποκαλύπτει το dete.gr, ο Τούρκος υπήκοος, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα που ζει και εργάζεται στην Πόλη, ζητά από την ελληνική δικαιοσύνη να ερευνήσει το ζήτημα των δηλώσεων του κ. Ιερώνυμου και να του αποδώσει ποινικές ευθύνες.

Υπενθυμίζουμε ότι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, που μεταδόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2021, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου».«Είναι οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει ο μηνυτής, οι δηλώσεις του κ. Ιερώνυμου «διεγείρουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις μίσους  ή βία κατά των απανταχού μουσουλμάνων και ιδιαίτερα αυτών που διαβιούν εντός της ελληνικής επικράτειας», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Έλληνες πολίτες με μουσουλμανικό θρήσκευμα που ζουν στην Θράκη. Μάλιστα, ο Τούρκος πολίτης της Κωνσταντινούπολης, καλεί ως μάρτυρες, συγκεκριμένους Έλληνες πολίτες, μουσουλμανικού θρησκεύματος, που ζουν και εργάζονται στην Θράκη.

Να σημειωθεί ότι, στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς υπάρχει εκτενής αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Ιδιαίτερα οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, σεβόμαστε απολύτως το νόμο, έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες – και ούτε ένας από εμάς δεν συμμετείχε ποτέ σε μία πράξη βίαιου χαρακτήρα. […] Είμαστε υπερήφανοι για την πίστη μας, είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που συνεισφέρουμε ώστε η Θράκη να είναι ένα πρότυπο συνύπαρξης και συνεργασίας, είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας και το γεγονός ότι σέβεται απολύτως τη θρησκευτική μας πίστη, είμαστε υπερήφανοι γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης δίνουν το καλό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη».

Η διευκρινιστική δήλωση από την Αρχιεπισκοπή

Η δήλωση του κ. Ιερώνυμου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα στις 17 Ιανουαρίου 2021, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται πως:

«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη».

Εν συνεχεία, τονίζεται ότι «Σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, ‘’απίστων”, αλλά ακόμη και πιστών».

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα.Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».

Αντιδράσεις στην Τουρκία

Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, ο οποίος είχε καταδικάσει τις δηλώσεις Ιερώνυμου, τονίζοντας ότι αυτές «είναι γεμάτες συκοφαντίες και στοχεύουν την πανέμορφη θρησκεία μας το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους» και είχε σημειώσει πως:

«Η εν λόγω δήλωση προκαλεί την κοινωνία και οδηγεί τους ανθρώπους σε μίσος, μισαλλοδοξία και βία κατά της υπέρτατης θρησκείας μας το Ισλάμ. Είναι πολύ ατυχές και απαράδεκτο το γεγονός αυτό, την ώρα που ο εκπρόσωπος μιας θρησκείας πρέπει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους στον κόσμο να ζουν κάτω από έναν κοινό παρονομαστή, μακριά από μάχες και συγκρούσεις και να στέλνουν μηνύματα για ειρηνική συνύπαρξη και ανοχή να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, που δεν συνάδουν με το λειτούργημά του. Θέλω επίσης να δηλώσω ότι ο χριστιανικός κόσμος θα πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή την άρρωστη αντίληψη».

Αλλά  και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καταδίκαζε τις δηλώσεις Ιερώνυμου, χαρακτηρίζοντας παράλογα τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως τέτοιες «προκλητικές δηλώσεις, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία». Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. , δεν δίστασε να δώσει και πολιτική διάσταση στο ζήτημα – σε μια προσπάθεια να το εκμεταλλευτεί – λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών, «βλέποντας» υπονόμευση τις διαδικασίας. Ωστόσο, οι διερευνητικές επαφές έγιναν.

Αντιδράσεις και από τους μουφτήδες

Δύο μουφτήδες, της Ξάνθης και του Διδυμοτείχου, είχαν εκφράσει – τότε –  τη βαθιά λύπη για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σχετικά με το Ισλάμ, όπως υπογραμμίζουν. «Η εικόνα που περιέγραψε ο Μακαριώτατος για τη θρησκεία μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της χώρας μας και προσβάλλει το θρησκευτικό μας αίσθημα», λένε οι μουφτήδες αναφέροντας πως «οι άστοχες δηλώσεις του Μακαριώτατου, στις οποίες αρνούμαστε να δούμε κακές προθέσεις, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Θράκης και, δυστυχώς, χρησιμοποιούνται ήδη από όσους επιδιώκουν τη διχόνοια και το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα