Απόφαση Μητσοτάκη: Ανασχηματισμός το 2022

22.06.2021 / 9:51
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
mitsotakis2-1024x683

Κλείνοντας τον κύκλο των εικοτολογιών και της παραφιλολογίας που είχε ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες με φημολογίες αλλά και δημοσιεύματα στα οποία πιθανολογούνταν επικείμενες αλλαγές στην κυβερνητική σύνθεση, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, εκμυστηρεύθηκε σε συνομιλητές του την κατηγορηματική πρόθεσή του να προχωρήσει με τους σημερινούς υπουργούς και υφυπουργούς μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του επόμενου χρόνου.

«Δεν θα κάνω ανασχηματισμό πριν από τις αρχές του 2022 που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις προηγούμενες αλλαγές», είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η φράση την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με πρόσωπα που εμπιστεύεται.

Με τον τρόπο αυτό ο επικεφαλής της κυβέρνησης διέψευσε και τις δύο σεναριολογικές εκδοχές που κυκλοφορούσαν τελευταία και ήθελαν τον ανασχηματισμό να ανακοινώνεται είτε στις αρχές Ιουλίου, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκλογική νίκη της ΝΔ, είτε στις αρχές του φθινοπώρου, με την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου.

Η… μακρόπνοη προοπτική που δίνει ο πρωθυπουργός στην υφιστάμενη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία υπενθυμίζεται ότι σχηματίστηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2021, σχετίζεται με τον θετικό απολογισμό που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για το κυβερνητικό έργο που παρήχθη το τελευταίο δύσκολο εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου κορυφώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Το τωρινό σχήμα λειτουργεί αποτελεσματικά και απέδωσε καλύτερα από το προηγούμενο», είναι η εκτίμηση που επικρατεί στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν είναι όλα ιδανικά», προσθέτουν, καθώς «πάντα υπάρχουν τομείς και πρόσωπα που δεν αποδίδουν τα μέγιστα», λένε. Όμως, καταλήγουν, «με τη συνδρομή της εποπτείας από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο παρεμβαίνει όταν παρατηρούνται αρρυθμίες ή ολιγωρίες, η εικόνα της σημερινής κυβέρνησης είναι σε γενικές γραμμές, αρκετά καλή».

Τρεις λόγοι που δίνουν παράταση στο κυβερνητικό σχήμα
Πέραν του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, «δεν είναι οπαδός των συχνών ανασχηματισμών», οι βασικοί λόγοι για τους οποίους απομακρύνεται χρονικά η πιθανότητα αλλαγών στο υπουργικό σχήμα είναι, με βάση όσα αποκομίζουν πρόσωπα που συνομιλούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τρεις:

Πρώτον: Η ικανοποίηση που επικρατεί στην κοινή γνώμη για την απόδοση της κυβέρνησης. Εκτός από τις γνωστές δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τη διευρυνόμενη απόσταση που χωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα και τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη διάθεση του κυβερνητικού επιτελείο υπάρχουν εξειδικευμένες «ποιοτικές» μετρήσεις που γίνονται με τα λεγόμενα focus groups. Από τις τελευταίες προκύπτει ότι οι πολίτες αφενός εμπιστεύονται πλειοψηφικά την κυβέρνηση και αφετέρου ότι στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται εναλλακτική πρόταση που να αμφισβητεί την πολιτική κυριαρχία που απολαμβάνουν ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική παράταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη, η οποία είναι η μόνη μείζων περιφέρεια στην οποία το 2019 πλειοψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπώντας προβάδισμα πάνω από επτά μονάδες, τα δύο κόμματα εμφανίζονται πλέον ισοδύναμα.

Δεύτερον: Η πρόοδος, η οποία έχει αρχίσει να συντελείται σε μεγάλα έργα που ήταν βαλτωμένα και χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, εν μέσω πανδημίας, για να ξεμπλοκάρουν και να μπουν στη φάση της υλοποίησης. Η επένδυση στο Ελληνικό, όπως επισημαίνουν, αποτελεί την πιο εμβληματική περίπτωση, η οποία μετά πολλών βασάνων και κόπων ξεκινά το αμέσως προσεχές διάστημα. Δεν είναι, όμως, το μόνο έργο, καθώς έχουν μπει ή μπαίνουν αυτό το διάστημα στις ράγες και μια σειρά άλλα μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια, όπως ο ΒΟΑΚ ή ο δρόμος Πατρών – Πύργου, που επί χρόνια εξαγγέλλονταν και δεν προχωρούσαν.

Τρίτον: Η ανάγκη να τρέξουν πολύ γρήγορα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είναι πλέον εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης στο οποίο έχει ενταχθεί το εγχώριο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Οι πόροι συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, με προέλευση το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και τη συμμετοχή ιδιωτών, που αναμένεται να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στη Ελλάδα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και συνάμα θα δώσουν το έναυσμα για να βελτιωθεί η καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων πέραν των 200.000 που θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις ισάριθμες θέσεις απασχόλησης που θα προκύψουν. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η πράσινη οικονομία, αλλά και η Παιδεία και η Υγεία, με το νέο ΕΣΥ που σχεδιάζεται μετά την εμπειρία της πανδημίας, είναι οι τομείς που θα απορροφήσουν τη μερίδα του λέοντος από τα κοινοτικά κονδύλια που θα αρχίσουν να ρέουν προς τη χώρα από τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα