Από το νέο εργασιακό κερδισμένες θα βγουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις – Έρχονται «φουρτούνες» και για τους ασφαλισμένους, αλλά και μείωση των επικουρικών συντάξεων

26.06.2021 / 22:30
TSOUKALAS

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ

fanis.vgenopoulos@gmail.com

Νέος πτωχευτικός νόμος και εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών είναι το θέμα της ανοικτής εκδήλωσης – συζήτησης που θα πραγματοποιεί, την Δευτέρα 28 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, από την Οργάνωση Μελών ΕΒΕ και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο Θεατράκι της Μαρίνας.

Ομιλητές θα είναι οι: Διονύσης Καλαματιανός, Δικηγόρος – Οικονομολόγος, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ο εργατολόγος και δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς που μιλάει σήμερα στο «Νεολόγο» για τις αλλαγές που θα ζήσουν οι εργαζόμενοι με το νέο νομοσχέδιο.

Έρχεστε το βράδυ της Δευτέρας στην Πάτρα για να μιλήσετε σε μια εκδήλωση που έχει θέμα της, το νέο πτωχευτικό κώδικα, με τον οποίο αίρεται κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και οι δανειολήπτες έχουν δύο επιλογές: Είτε ρύθμιση χρεών, είτε ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους. Τι να περιμένουν οι οφειλέτες το επόμενο διάστημα;

Στο δυστοπικό κλίμα που επικρατεί λόγω της πανδημίας η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις διατάξεις του νόμου 4738/2020 , του γνωστού πλέον ως νέου Πτωχευτικού Νόμου. Από 1 Ιουνίου ξεκίνησε η εφαρμογή του χωρίς να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις. Την ίδια μέρα σταμάτησε η αναστολή πλειστηριασμών που ίσχυε έως τότε λόγω των εκτάκτων συνθηκών του Covid 19.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας προβλέπει πλήρη άρση της προστασίας της κύριας κατοικίας, δέσμευση εισοδήματος, ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας.

Ως δεύτερη ευκαιρία «πλασάρεται» η δυνατότητα των δανειοληπτών να πτωχεύσουν, να απολέσουν το σύνολο και των περιουσιακών τους στοιχείων και να κάνουν νέα αρχή. Μια δεύτερη ευκαιρία χωρίς σπίτι, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς επιχείρηση.

Εδώ και λίγες μέρες παρακολουθούμε να ξετυλίγεται μια επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική μέσα από μια καμπάνια που διαφημίζει ρύθμιση οφειλών σε 420 δόσεις. Βέβαια πουθενά στις διατάξεις του νόμου δεν θα βρει κάποιος τις 420 δόσεις. Είναι μόνο προς το παρόν στα nonpaper του Υπουργείου Οικονομικών. Η ρύθμιση των οφειλών σε ταμεία και εφορία, προϋποθέτει και τη συναίνεση της πλειοψηφία των ιδιωτών πιστωτών εφόσον υπάρχουν αυτοί. Η πλατφόρμα θα παράγει μια ρύθμιση βάσει αλγορίθμου, η οποία όμως δεν θα έχει κάποια δεσμευτικότητα για τους χρηματοδοτικούς φορείς οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να μην απαντήσουν καν επί της αιτήσεως. Μια δεύτερη ευκαιρία λοιπόν ναρκοθετημένη για παιδιά ενός κατώτερου θεού, την ώρα που το τραπεζικό σύστημα έχει χαρίσει εκατομμύρια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο αλλά και σε άλλους γνωστούς επιχειρηματίες.

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί, πλέον, νόμο του κράτους. Τι να περιμένει ο κόσμος της εργασίας την «επόμενη ημέρα» στην καθημερινότητά του;

O νέος εργασιακός νόμος επιφέρει δομικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

1. Κάνει λάστιχο το ημερήσιο ωράριο αφού προβλέπει ημερήσια εργασία έως και 10 ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

2. Προβλέπει για τους μερικώς απασχολούμενους έως και διπλάσιο χρόνο ημερήσιας εργασίας από αυτόν που προβλέπει η σύμβαση τους με μια ελάχιστη προσαύξηση του 12% ( ο εργαζόμενος με 4ωρο θα εργάζεται έως και 8 ώρες). Πέραν αυτού προβλέπεται ακόμα και σπαστό ωράριο σε σχέση με το προβλεπόμενο στη σύμβαση, δηλαδή ένας εργαζόμενος θα μπορεί να “υποχρεωθεί” να εργάζεται 4 ώρες το πρωί και 4 το απόγευμα.

3. Αυξάνει το όριο των υπερωριών στις 150 ώρες μειώνοντας ταυτόχρονα την προσαύξηση από 80% σε 40% και προβλέπει ακόμα και υπέρβαση των 150 ωρών με προσαύξηση 60%, δηλαδή με πολύ μικρότερες αμοιβές προσαυξήσεις από όσες έως τώρα ίσχυαν.

4. Αντικαθιστά σε αρκετές περιπτώσεις άκυρης απόλυσης την υποχρέωση επαναπρόσληψης του εργαζομένου με την καταβολή μιας επιπλέον αποζημίωσης, “απελευθερώνοντας ” στην πράξη τις απολύσεις.

5. Δυσχεραίνει την συλλογική διεκδίκηση δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση με μια σειρά αναχρονιστικών παρεμβάσεων στο συλλογικό εργατικό δίκαιο.

Τα παραπάνω μέτρα έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την εντατικοποίηση της εργασίας με παράλληλη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι και μεγάλοι κερδισμένοι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η άλλη μεγάλη κατηγορία που χάνει από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι, καθώς είναι δεδομένο πως η δυνατότητα του εργοδότη να αυξάνει οπότε θέλει το ωράριο του υφισταμένου εργατικού δυναμικού του, είναι ένα ισχυρό αντικίνητρο τόσο για νέες προσλήψεις όσο και για την μετατροπή θέσεων εργασίας από μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης.

Πέραν της προφανούς μονομέρειας της ασκούμενης πολιτικής σε βάρος εργαζομένων, η συνολική αντίληψη που διέπει το νομοσχέδιο ότι ο η μόνη παράμετρος τόνωσης της ανταγωνιστικότητας είναι η μείωση των μισθών και ελάφρυνση των επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων είναι ανεπίκαιρη και παρωχημένη και δεν ακολουθείται σήμερα ούτε στις μητροπόλεις της ελεύθερης αγοράς.

Σε αντίθεση με τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες η επιλογή αυτή βυθίζει την ελληνική οικονομία σε έναν εξαρχής υπονομευμένο ανταγωνισμό με όρους χαμηλών μισθών και επισφαλούς εργασίας.

Μετά το εργασιακό, η κυβέρνηση ανοίγει και το ασφαλιστικό. Με μια πρώτη προσέγγιση, μιας και δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι αλλαγές, μιλάμε για «ασφαλιστικό Πινοσέτ» και τι θα σημάνει αυτό για τους ασφαλισμένους;

 Η κυβέρνηση προωθεί την μετατροπή του σημερινού διανεμητικού μοντέλου επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό το οποίο θα δομηθεί σε συνεργασία με διαχειριστές κεφαλαίων. Πέραν της προφανούς προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, κανείς δεν εξηγεί πως θα καλυφθεί το κόστος μετάβασης και πως θα διασφαλιστούν βραχυπρόθεσμα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Το νέο σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά επίσης κρύβει κινδύνους και για όσους συμμετέχουν στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθώς τέτοιου είδους συστήματα είναι εκτεθειμένα σε οικονομικές κρίσεις όπως είδαμε την περίοδο του 2008 στις ΗΠΑ.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα