Παρασκευή, 19.08.2022, 5:20 πμ

Από το Ιράν στη Μόρια και τρία χρόνια μετά, αριστούχος στις Πανελλαδικές:  «Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά»

29.06.2022 / 7:51
aristouxos-iran-moria (1)

 «Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία»: Η συγκινητική ιστορία του 19χρονου Κούρο ΜπαϊγκίVideo Screen-Grab.

Δεύτερος στη Θετική Κατεύθυνση, με μικρή απόκλιση από τον πρώτο αριστούχο, αναδείχθηκε ο 19χρονος Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί από το Ιράν, ο οποίος έφτασε στη Μυτιλήνη μαζί με την οικογένειά του πριν τρία χρόνια, το 2019, με μία βάρκα.Ο Κούρος ή Κύρος στα ελληνικά -ο βασιλιάς των Περσών, όπως ο ίδιος εξηγεί- βγήκε δεύτερος στο σχολείο του και θέλει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.Ο αριστούχος μαθητής έγραψε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Ε, λογικό είναι», λέει γελώντας για την έκθεση, αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερε τη γλώσσα.«Από το Ιράν φύγαμε για διάφορους λόγους, ο πατέρας μου είχε προβλήματα, η μετάβαση δεν ήταν εύκολη» δηλώνει στο Aeolos TV και υπογραμμίζει:«Οι καθηγητές μου πραγματικά με στήριξαν πάρα πολύ, θέλω να τους ευχαριστήσω».«Έμαθα ελληνικά σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Ολοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία», λέει χαρακτηριστικά.Ο ίδιος μαζί με τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο αδελφός του και τους γονείς τους, ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι από τα τουρκικά παράλια, στις 15 Αυγούστου του 2019. Μεταφέρθηκαν στη Μόρια, πριν καεί ολοσχερώς, και από εκεί στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Οταν αυτός ο καταυλισμός έκλεισε, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του κέντρου υποδοχής προσφύγων του Καρά Τεπέ. Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» λέει στο stonisi.gr.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα