Από τη Φθιώτιδα ξεκινά ξανά περιοδείες ο πρωθυπουργός σήμερα

27.03.2023 / 7:27
mhtsotakhs-kyriakos

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει στη ρητορική του για μια κυβέρνηση που δεν θα έχει θα πρέπει να έχει πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να συμπράξει σε ένα συνεργατικό σχήμα την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει στο προεκλογικό τερέν των περιοδειών εκτός Αθηνών, θέτοντας μετ’ επιτάσεως τα εκλογικά διλήμματα που συνδέονται αναπόδραστα με το ποιος και σε ποια εκδοχή θέλουν οι πολίτες να αναλάβει τη διακυβέρνηση και να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη μέρα.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στη Λαμία, την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, όπου το κόμμα δέχθηκε πλήγμα με την υπόθεση του Θέμη Χειμάρρα, ο οποίος παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα. Πρόκειται για μια περιοδεία που προγραμματιζόταν να γίνει πριν την προκήρυξη των εκλογών για τις 9 Απριλίου, πήγε, όμως, πίσω λόγω της τραγωδίας των Τεμπών. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζεται να βρεθεί και στα Ιωάννινα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ πριν από την προκήρυξη των εκλογών του Μαΐου εκτιμάται ότι θα πάει και σε ένα μεγάλο νησί της χώρας, τη Μυτιλήνη ή την Κέρκυρα.

Με τον κ. Ανδρουλάκη να… μπλέκει τα πράγματα και να καθιστά, εκ των πραγμάτων, τις προοπτικές μετεκλογικής συνεργασίας πολύ δύσκολες, ο κ. Μητσοτάκης θα επενδύσει εκ νέου στο πολιτικό αφήγημα της αυτοδυναμίας, προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να μπορεί αυτεξούσια να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι, όσο απομακρυνόμαστε από το ορόσημο των Τεμπών και ο θυμός των πολιτών καταλαγιάζει, τα βασικά διλήμματα για τις εκλογές θα είναι παρόμοια με την περίοδο προ της τραγωδίας. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα βάζει στην εξίσωση και την παράμετρο της σύγκρουσης με το «βαθύ κράτος», για την οποία θα κάνει και πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες στο πλαίσιο του προγραμματικού λόγου της ΝΔ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, εκτιμούν ότι οι πολίτες δεν θέλουν αναταραχή την επομένη των εκλογών, εξ ου και είναι της άποψης ότι η στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη, αν και απαντά στο ερώτημα πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τον κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει την επιχειρηματολογία υπέρ της αυτοδυναμίας. Κάτι που γίνεται έτι εντονότερο, όσο στον δημόσιο διάλογο ακούγονται ονόματα «δυνάμει πρωθυπουργών» που δεν… ενθουσιάζουν το ευρύ κοινό. Προς επίρρωσις αυτής της επιχειρηματολογίας, κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι γίνονται μάρτυρες των προβλημάτων που έχουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τρικομματική συνασπισμό που κυβερνά τη Γερμανία και βρίσκεται σε φάση σκληρών εσωτερικών αντεγκλήσεων.

Κλείνουν τα ψηφοδέλτια

Αυτές τις μέρες, παράλληλα, θα μπουν και οι τελικές πινελιές στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Τα ψηφοδέλτια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης έχουν κατά βάση κλείσει και διαρρεύσει, ενώ οι υποψήφιοι έχουν ενημερωθεί και κινούνται κανονικά. Αυτές τις μέρες, όμως, θα “κλειδώσουν” και οι μικρές εκκρεμότητες που έχουν μείνει στα ψηφοδέλτια της περιφέρειας, ώστε να γίνει μια ενημέρωση των υποψηφίων και να ξεκινήσουν να τον δικό τους αγώνα. Οι τελικές λίστες της ΝΔ, πάντως, αναμένεται να ανακοινωθούν με την προκήρυξη των εκλογών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τηρηθούν οι θεσμικές διαδικασίες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δε, έχει πάρει «πάνω του» το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ήδη, πάντως, “κλείνουν” τα κενά. Για παράδειγμα, στο ψηφοδέλτιο των Χανίων θα ενταχθεί και η χήρα του Μανούσου Βολουδάκη, Σέβη Βολουδάκη, η οποία προ ημερών συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ανακοινωθεί προσεχώς. Στην Ηλεία, η αποχώρηση από το ψηφοδέλτιο του πρώην υπουργού Βασίλη Κοντογιαννόπουλου προέκυψε κυρίως λόγω της εμφάνισης του πρώην Επιτρόπου και υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ξεκίνησε να κινείται στην περιφέρεια, ενώ οι άλλες ανδρικές υποψηφιότητες του νομού θα είναι ο Λευτέρης Βαρουξής και ο Νίκος Καλάκος, πλην των βουλευτών Διονυσίας Αυγερινοπούλου και Ανδρέα Νικολακόπουλου. Στη Μεσσηνία προστέθηκε η υποψηφιότητα της ξενοδόχου Πέγκυς Νίκα-Παναγάκου που έχει το γνωστό ξενοδοχείο “Πέτρα και Φως”. Για το ψηφοδέλτιο της Εύβοιας, απ’ όπου “ξηλώθηκε” η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, αναζητείται μια ακόμα γυναίκα που θα κλείσει αυτές τις μέρες, ενώ στην Κόρινθο, κατά πληροφορίες, “κλειδώνει” για την τελευταία εκκρεμούσα θέση γυναίκας η γιατρός Μαρία Παπακωνσταντίνου.

Μια εκκρεμότητα που έχει απασχολήσει πολλούς στη ΝΔ είναι αυτή της Δυτικής Αττικής για το αν θα είναι υποψήφιος ο Σταμάτης Πουλής ή ο Ανδρέας Τσώκος, με τον πρώτο να φαίνεται πως έχει σαφές προβάδισμα. Στη Φθιώτιδα, τέλος, δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για το αν, εν τέλει, θα επανενταχθεί στο ψηφοδέλτιο ο Θέμης Χειμάρας, για το οποίο υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, επιδιώκει μια νέα ισορροπία στα ψηφοδέλτια, εξ ου και η γυναικεία παρουσία θα είναι της τάξης του 40% και άνω, κάτι που θεωρείται πρόκρινα και για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα