Απλή αναλογική: όταν η δημοκρατία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα που τη γέννησε

24.05.2021 / 9:51
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
skarmeas

Του Αλέξη Σκαρμέα*

Υπήρξα πάντοτε υποστηρικτής της απλής αναλογικής στις εκλογικές  αναμετρήσεις. Για ένα βασικό λόγο.

 Γιατί απλή αναλογική σημαίνει δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο. Σημαίνει να σέβεσαι και την τελευταία ψήφο. Σημαίνει ο κάθε υποψήφιος να καταλαμβάνει ότι ακριβώς του δίνουν οι πολίτες σε ψήφο. Να μην υπάρχουν εκλογικά τερτίπια και εκλογικοί μηχανισμοί που να αλλοιώνουν την ψήφο των πολιτών. Σημαίνει δημοκρατία «γυμνή» και φωτεινή. Σημαίνει  δημοκρατία αληθινή.

Σε όλες μου τις τοποθετήσεις υπέρ της απλής αναλογικής έβαζα πάντοτε δύο προϋποθέσεις για την επιτυχία της. Η πρώτη πως πρέπει να υπερισχύσει το «εμείς» έναντι του «εγώ», και η δεύτερη πως χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσει η απλή αναλογική, ακριβώς λόγω της  νοοτροπίας των Ελλήνων.

Να αναφέρω πως η απλή αναλογική σε δεκάδες περιφέρειες και Δήμους της Ευρώπης έχει λειτουργήσει άριστα, κάνοντας τους εκλεγμένους αντιπρόσωπους να συνεργαστούν και να μετατρέψουν τις περιοχές τους και τις πόλεις τους σε πανέμορφες περιοχές που εμείς όποτε βρισκόμαστε ως τουρίστες τις ζηλεύουμε.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η απλή αναλογική καταργήθηκε πριν λίγες ημέρες, μετά από ελάχιστο χρόνο από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται.

Και ναι, κάποιες πόλεις και περιοχές είχαν προβλήματα στην λειτουργία της.

Είχαν προβλήματα γιατί οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι έπρεπε να υπακούσουν σε κόμματα, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τις πόλεις τους για να προβάλλουν τις κομματικές γραμμές. Έπρεπε να τύχουν προσωπικής προβολής και εικονικής αντιπαράθεσης, έπρεπε να δείξουν αντιπαλότητα και αντιπολίτευση, έπρεπε να κοιτάξουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και όχι οι περιοχές τους.

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι χρόνια τώρα υποστήριζαν και ζητούσαν την απλή αναλογική. Αλλά προφανώς την υποστήριζαν στην θεωρία, γιατί στην πράξη απέδειξαν πως απλή αναλογική σημαίνει να γίνεται το δικό τους.

Οι θεσμοί στην διάρκεια της ιστορίας «ενσαρκώνονται» και εφαρμόζονται από ανθρώπους.

Μπορούμε λοιπόν η κυβέρνηση και εμείς ως πολίτες να είμαστε περήφανοι γιατί εξοντώσαμε την δημοκρατία για να γλιτώσουν κάποιοι το τομάρι τους και το κόμμα τους.

Μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί δεν αφήσαμε την δημοκρατία να εφαρμοστεί στο τόπο που την γέννησε.

Μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί εν έτει 2021 πετύχαμε το αυτονόητο δηλ. να βάλλουμε το «εγώ» πάνω από το «εμείς», και όπως πάντα να μας φταίνε οι άλλοι. 

                                                           

*Δικηγόρος- Πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Πατρέων

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα