Απιστία: Τι κάνει τους ανθρώπους να απατούν αυτόν που αγαπούν;

28.08.2023 / 22:13
ta 22

Η απιστία βλάπτει σοβαρά τη σχέση. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι απατούν αυτούς που αγαπούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως έχει απατηθεί γνωρίζει ότι η απιστία είναι μια οδυνηρή εμπειρία. Μέσα στις δακρυσμένες συζητήσεις και τις διαφωνίες που ακολουθούν από την ανακάλυψη της προδοσίας, μπορεί να μην ακούσετε ποτέ τον πραγματικό λόγο ή μια εξήγηση που να σας πείσει. Και μπορεί να μην είδατε καν τα προειδοποιητικά σημάδια.

Απιστία: Ποιοι είναι οι λόγοι που απατούν αυτόν που αγαπούν;

«Το σεξ δεν είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι απατούν», γράφει ο Paul Hokemeyer, PhD, ψυχοθεραπευτής στο βιβλίο του Fragile Power: Why Having Everything Is Never Enough. «Ο πρωταρχικός λόγος είναι ότι υπάρχει μια ανεπάρκεια στη ζωή των ανθρώπων που απατούν και συγκεκριμένα στο εγώ τους. Αισθάνονται ελλιπείς.»

Σύμφωνα με τον Hokemeyer, η συγκίνηση της απιστίας και η δουλειά που χρειάζεται για να κρατηθεί μυστικό μπορεί να είναι συναρπαστικά και ας μην είναι το άτομο με το οποίο σας απάτησαν.

«Αυτή η δαπάνη ενέργειας αποσπά την προσοχή από την έλλειψη που νιώθουν στην ψυχή τους. Η περίπλοκη και εξαντλητική διαδικασία διαχείρισης μιας σχέσης τους επιτρέπει να απαλύνουν τον πόνο μέσω ενός ελιξιρίου δύναμης, σεξουαλικής επιβεβαίωσης και ορμονών, όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη, τα οποία το σώμα μας παράγει όταν συνδεόμαστε σεξουαλικά με έναν άλλο άνθρωπο», συνεχίζει. «Δημιουργεί επίσης απόσπαση της προσοχής που τους εμποδίζει να εξετάσουν το πραγματικό πρόβλημα και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό». Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάνουν τους ανθρώπους να απατούν.

1. Φοβούνται

Γιατί κάποιος που είναι ερωτευμένος με τη σύζυγό του ή άλλο σημαντικό άτομο να απατήσει; Όπως συμβαίνει με πολλές κακές αποφάσεις, η επιλογή συχνά βασίζεται στον φόβο. Ο Hokemeyer γράφει στο βιβλίο του ότι μπορεί να φοβούνται ότι «δεν είναι άξιοι αγάπης, ότι δεν είναι επαρκείς σεξουαλικά ή ότι τους απορρίπτει ο άλλος. Εν ολίγοις, αισθάνονται αόρατοι και ανίκανοι να βρουν επιβεβαίωση στη σχέση τους.

Όποιοι κι αν είναι οι φόβοι τους, η δουλειά της «διόρθωσης» εξαρτάται από αυτούς (και ιδανικά έναν ψυχοθεραπευτή) και δεν εναπόκειται σε εσάς να το διαχειριστείτε—ειδικά αν δεν είναι κάτι που έχετε συζητήσει οι δυο σας στο παρελθόν.» γράφει ο ειδικός.

2. Θέλουν να χωρίσουν και σαμποτάρουν τη σχέση

Δεν είναι ό,τι «ωραιότερο» να μένεις με κάποιον όταν δεν είσαι ευτυχισμένος αλλά δυστυχισμένος. Είναι ανέντιμο. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το να σαμποτάρετε μια σχέση για να αποφύγετε έναν άβολο ή επώδυνο χωρισμό είναι ακόμα λιγότερο ωραίο.

«Συχνά αυτός είναι ο τύπος ατόμου που δεν θέλει να είναι ο «κακός» του χωρισμού και αντ’ αυτού απατά, επιτρέποντας στον/ στη σύντροφό του να το μάθει με την ελπίδα ότι ο άλλος θα προτείνει να χωρίσουν», γράφει η Caroline Madden, Phd. θεραπεύτρια γάμου που ειδικεύεται σε θέματα απιστίας στο βιβλίο της Blindsided By His Betrayal.

Ο Hokemeyer λέει ότι η σκέψη της αποχώρησης από έναν γάμο ή μια σχέση μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους σε πολύ χειρότερη συμπεριφορά (υπάρχει αυτός ο φόβος, πάλι). «Ακόμα κι αν γνωρίζουμε, βαθιά μέσα στην καρδιά μας, ότι η σχέση μας δεν είναι καλή, η νευροφυσιολογία μας αναγκάζει να αποφύγουμε τις διαπροσωπικές συγκρούσεις» γράφει. «Για να διαχειριστούμε αυτόν τον τρόμο ενεργούμε πλαγίως για να καταστρέψουμε τη σχέση».

3. Νιώθουν παραμελημένοι από τον/τη σύντροφό τους, σεξουαλικά ή και συναισθηματικά

Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι απίστησαν επειδή ένιωσαν ότι ο σύζυγός τους δεν τους διεκδικεί αρκετά. Αυτές οι γυναίκες επιθυμούν μικρά δείγματα εκτίμησης -όπως λουλούδια ή κομπλιμέντα για το πόσο ωραία φαίνονται- και αγανακτούν με τους συζύγους τους που δεν εκφράζονται επειδή νιώθουν αόρατες στο γάμο τους.

Αλλά και οι άντρες αναρωτιούνται «Τι κάνει ένας άντρας όταν η σύζυγός του έχει μονομερώς αποκλείσει το σεξ στο γάμο τους; Ή το σεξ είναι τόσο σπάνιο που είναι γεμάτο άγχος, οπότε δεν είναι ευχάριστο;».

Ακόμη κι όταν έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους, ο άλλος υπολογίζει ότι είναι ένας καλός οικογενειάρχης που δεν θα απατούσε ποτέ. Τον θεωρεί δεδομένο.

4. Δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες

Αν και αυτό μπορεί να είναι πιο πιθανό σε μια πιο σχέση από ότι σε μια μακροπρόθεσμη σχέση, όπως ένας γάμος, η ενοχή σε ένα επαγγελματικό ταξίδι ή μια αμοιβαία έλξη με έναν φίλο μπορεί να είναι συναρπαστική. Η απιστία δεν είναι αληθινή, μέχρι να γίνει. «Συχνά οι άνθρωποι παγιδεύονται στη διασκέδαση μιας σχέσης», γράφει ο ειδικός. «Αυτό για το οποίο δεν είναι προετοιμασμένοι είναι η καταστροφή που προκαλεί και ο πόνος στο άλλο άτομο.»

5. Ερωτεύτηκαν κάποιον άλλον

Από όλες τις αιτίες της απιστίας, αυτή μπορεί να είναι η πιο συντριπτική. Όσο σκληρό κι αν είναι, ένα άτομο που εγκαταλείπει τη/το σύζυγό του ή έναν σημαντικό άλλο για κάποιον νέο δεν είναι καθόλου ανήκουστο. Κανείς δεν μπορεί να «κλέψει» όποιον δεν θέλει να τον κλέψουν, είτε είναι σε μια περιστασιακή σχέση είτε σε έναν δυστυχισμένο γάμο.

Πώς να αποτρέψετε την απιστία σε μια σχέση;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν μπορείτε. Αλλά σύμφωνα με τον Hokemeyer, «ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε μια σχέση με ένα άτομο που απατά είναι να ψάξετε για τα προειδοποιητικά σημάδια προτού συνάψετε σχέση μαζί του».

Κανόνας πρώτος: Μην ασχολείστε με ναρκισσιστές.

Κανόνες δεύτερος: Κάντε τακτικά σεξ. Η ενίσχυση των γάμων με μια υγιή σεξουαλική ζωή, που σημαίνει ότι είναι αμοιβαία ικανοποιητική και για τους δυο σας, μπορεί να βοηθήσει. Το να κάνετε τακτικά σεξ με τον / τη σύντροφό σας είναι μια καλή πρώτη γραμμή άμυνας. Ωστόσο, αυτή η συμβουλή δεν ισχύει για έναν άπιστο με ναρκισσιστική διαταραχή.

Κανόνας τρίτος: Επικοινωνήστε. Εάν έχετε μάθει ότι ο/η σύντροφός σας ήταν άπιστος/η και θέλει να προσπαθήσει να το αντιμετωπίσει, μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε αν θα μείνετε ή θα φύγετε. Ένας έλεγχος της σχέσης με μια ξεκάθαρη απογραφή και πολλή επικοινωνία με τον/τη σύζυγό σας είναι θετικά βήματα προς τα εμπρός. Ένας αντικειμενικός ψυχοθεραπευτής μπορεί επίσης να είναι μεγάλη βοήθεια, είτε θέλετε να μείνετε είτε όχι.

«Πάντα ενθαρρύνω τους πελάτες να δίνουν χρόνο στην επεξεργασία της απιστίας προτού διακόψουν μια σχέση», γράφει ο Hokemeyer. «Αν μη τι άλλο, θα τους δώσει πληροφορίες για τα δικά τους κίνητρα και θα τους βοηθήσει να αποφύγουν την απιστία στο μέλλον. Αλλά κάντε το συγκεκριμένα. Σε 90 ημέρες εντατικής ψυχοθεραπείας μπορείτε να έχετε ξεκαθαρίσει για το τι να κάνετε και πώς να προχωρήσετε, μαζί ή μόνοι.»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα