Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας: ΟΧΙ στο Πανεπιστήμιο οχυρό!

27.01.2021 / 13:29
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Επέμβαση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) μετά απο παρέμβαση φοιτητών που δεν επιθυμούν την αναστολή της λειουργείας της σχολής έως τον εορτασμό της Επετείου του Πολυτεχνείου,στην Αθήνα, στις 11 Νοεμβρίου, 2019

H κυβέρνηση της ΝΔ περικόπτει κατά 8% τον τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων για το 2021, όταν αυτά πασχίζουν να λειτουργήσουν σε συνθήκες μείωσης του επιστημονικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού τους. Για το ίδιο έτος  όμως διαθέτει 30 εκατ. ευρώ για μέσα καταστολής στα ιδρύματα. Το νέο σώμα «πανεπιστημιακής αστυνομίας» έρχεται για να καταστείλει κάθε συλλογική διεκδίκηση και να περιφρουρήσει ένα νέο πανεπιστήμιο που η κυβέρνηση σκοπεύει να αναδείξει ως εργαλείο επιχειρηματικών συμφερόντων, που μέσω διδάκτρων σε ολοένα και περισσότερα προγράμματα σπουδών θα μεταφέρει το κόστος λειτουργίας του στους φοιτητές – πελάτες, που η έρευνά του θα υπηρετεί σκοπιμότητες επιχειρηματιών – χρηματοδοτών του κι όχι για τις ανάγκες της κοινωνίας. 

Την ίδια στιγμή οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής  στα ΑΕΙ που η κυβέρνηση μεθοδεύει δεν έχουν καμία σχέση με την αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Δεν αγγίζουν τη διαρκή υποβάθμιση του μορφωτικού περιεχομένου του σχολείου που συστηματικά προώθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ούτε την υποβάθμιση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέφερε μέσω μίας ψευδεπίγραφης «αναβάθμισης» των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, σωρεύοντας προβλήματα στα ιδρύματα (διάσπαρτα τμήματα, χωρίς προσωπικό) και στους αποφοίτους τους (κατάργηση στην πράξη των όποιων επαγγελματικών δικαιωμάτων τους είχαν απομείνει). 

Μοναδική στόχευση των αλλαγών αυτών αποτελεί η παροχή πελατών στους κομματικούς της φίλους που δραστηριοποιούνται στην εμπορεία τίτλων σπουδών. Ο καθορισμός ανώτατης διάρκειας φοίτησης που θέλει να επιβάλει δεν έχει καμία σχέση με την ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών. Παραμένει η συσσώρευση φοιτητών σε τμήματα με χαμηλό για το κράτος κόστος σπουδών, όπου οι σπουδές δεν αποτελούν μια συνειδητή επιλογή των φοιτητών αλλά μια χρονική μετάθεση της απελπιστικής ανεργίας της νεολαίας. Ακόμα παραμένουν η απαράδεκτη αντιστοίχηση για τα διεθνή δεδομένα  διδασκόντων – διδασκομένων και  η απουσία σοβαρής οργανωμένης τεχνικής- επαγγελματικής εκπαίδευσης με εργασιακά δικαιώματα.

Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο πλευρό των διδασκόντων, των εργαζομένων και των φοιτητών που διεκδικούν ένα Πανεπιστήμιο δημοκρατικό κι όχι αστυνομοκρατούμενο. Βρίσκεται στο πλευρό του νεολαιίστικου κινήματος που διεκδικεί το δικαίωμα στην μόρφωση, με αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και με εργασιακά δικαιώματα. 

Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας αγωνίζεται για ένα πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί ολόπλευρα τις επιστήμες, που θα παράγει έρευνα για λογαριασμό της κοινωνίας και των πραγματικών αναγκών της και αποφοίτους-ελεύθερους ανθρώπους που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση του πλούτου της χώρας για λογαριασμό της.

Όχι στο αστυνομοκρατούμενο Πανεπιστήμιο.

Σπουδές με εργασιακά δικαιώματα.

Έρευνα στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας.”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα