Αντιπαράθεση Χιλής – Αργεντινής για τα φωτοβολταϊκά στα σύνορα

18.06.2024 / 7:53
photovoltaic_ap.jpg

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς απαίτησε χθες Δευτέρα οι αρχές της Αργεντινής να αποσύρουν «το συντομότερο» φωτοβολταϊκά πλαίσια στρατιωτικής βάσης που εγκατέστησαν «κατά λάθος» στην πλευρά της δικής του χώρας στα σύνορα.

«Τα σύνορα δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούν να εγείρονται αμφιβολίες, αυτή είναι θεμελιώδης αρχή του σεβασμού μεταξύ των χωρών», τόνισε σε δημοσιογράφους ο κ. Μπόριτς κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Παρίσι.

«Κατά συνέπεια», οι αρχές της Αργεντινής «πρέπει να αποσύρουν αυτά τα φωτοβολταϊκά πλαίσια το συντομότερο δυνατό — ή αλλιώς θα το κάνουμε εμείς», διεμήνυσε.

Αντιπαράθεση Χιλής – Αργεντινής για τα φωτοβολταϊκά
Στα τέλη Απριλίου, το αργεντίνικο ναυτικό εγκαινίασε στρατιωτική εγκατάσταση που ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά πλαίσια, στην Παταγονία, στα σύνορα με τη Χιλή.

Ο χιλιανός υπουργός Εξωτερικών Αλβέρτο φαν Κλάβερεν δήλωσε πως «η Αργεντινή παραδέχθηκε πως έκανε λάθος και ζήτησε συγγνώμη».

Ο πρεσβευτής της Αργεντινής στη Χιλή, ο Χόρχε Φορί, δήλωσε πάντως στην εφημερίδα Nación ότι τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα «αποσυρθούν όταν το επιτρέψουν οι μετεωρολογικές συνθήκες».

Η Χιλή και η Αργεντινή μοιράζονται αχανή σύνορα, μήκους περίπου 5.000 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα