Αντιδράσεις για το ειδικό επίδομα -Π. Γιακουμέλος: “Δεν υπάρχει υγειονομικός που να μην είναι στην πρώτη γραμμή”

29.11.2021 / 8:36
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
nosokomeio_giakoumelos

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των υγειονομικών για το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά τις διευκρινήσεις που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης αποσαφήνισε ότι το επίδομα θα δοθεί «μόνο στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς».
Για το θέμα, εξέδωσε ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία αναφέρει: «Ο Πρωθυπουργός προχθές στη Βουλή είπε ότι θα καταβληθεί έκτακτο βοήθημα ύψους ½ μισθού σε 100.000 υγειονομικούς Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ και άλλων Φορέων του υπουργείου Υγείας. Εξάλλου στους 100.000 δικαιούχους του έκτακτου βοηθήματος που εξήγγειλε συμπεριλαμβάνονται όλοι. Αντίστοιχη ρύθμιση υπήρξε το Πάσχα του 2020. Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις. Αποσαφήνισε ότι το επίδομα θα δοθεί «μόνο στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς όπως είπε!!!».
Σε έντονο ύφος στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ διερωτάται «υπάρχει εργαζόμενος στην Δημόσια Υγεία που δεν έρχεται σε επαφή με ασθενείς;».
Αφήνει αιχμές για τον ποιον πρέπει να πιστέψουν οι υγειονομικοί γιατί «ο ένας αναιρεί τον άλλον».
Πυρά εξαπολύει η ΠΟΕΔΗΝ στην κυβέρνηση για «ψίχουλα» και εμπαιγμό αλλά και για κακή πρόθεση», σχολιάζοντας «προσπαθούν να διαιρέσουν, να διχάσουν το προσωπικό».
Σύμφωνα με την ομοσπονδία στο παρελθόν καλλιεργήθηκε «διχαστικό κλίμα που δημιουργήθηκε με την Δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου». Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ ισχυρίζεται ότι οι διοικούντες καθορίζουν «κατά το δοκούν τους δικαιούχους».

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ελαττώσει «το κόστος αφού η παροχή είναι ½ μισθός», ενώ το ποσό θα παραμείνει το ίδιο «όπως ξεκαθάρισε ο Αν. Υπουργός Οικονομικών ακόμη και στην περίπτωση που οι δικαιούχοι είναι πολύ λιγότεροι».
Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί νέα διάσπαση. «Θα υπάρξει τεράστια αναστάτωση στα Νοσοκομεία με επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Δεν υπολογίζουν τίποτα τελικά;» καταλήγει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.
Ερωτηθείς για το θέμα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων του ΓΝΖ, Πέτρος Γιακουμέλος, δήλωσε: «Η άποψη της ΠΟΕΔΗΝ και θεωρώ όλων των σωματείων, είναι ότι πρέπει να πάρουν όλοι οι υγειονομικοί το επίδομα, μηδενός εξαιρουμένου. Δεν πρέπει να γίνει διαχωρισμός, γιατί αν γίνει διαχωρισμός, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και θα υπάρξει ένας διχασμός που εμείς δεν τον θέλουμε ανάμεσα στο προσωπικό».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να μοιραστούν τα χρήματα του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους, καθώς όλοι είναι στην «πρώτη γραμμή» και χρειάζονται στήριξη για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. «Εμείς θέλουμε, όσα κι αν είναι τα χρήματα, να μοιραστούν εξίσου σε όλους τους υγειονομικούς. Δεν υπάρχει υγειονομικός που να μην είναι στην πρώτη γραμμή! Γνωρίζουμε όλοι τι γίνεται στα μεγάλα νοσοκομεία. Αυτό το επίδομα πρέπει να είναι για όλους».
Για τα υπόλοιπα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών και επαναφορά δώρων, είπε: «Ζητάμε αυξήσεις μισθών και επαναφορά δώρων. Θεωρούμαστε οι πιο χαμηλόμισθοι, σε σχέση με άλλους υπαλλήλους. Μετά την πανδημία που ήρθε στη ζωή μας, γνωρίζετε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί και το λοιπό προσωπικό εργάζονται ακατάπαυστα πάρα πολλές ώρες την ημέρα, χωρίς ρεπό και με αναστολή αδειών; Θεωρούμε ότι πρέπει το Υπουργείο να κοιτάξει τα ζητήματα των υγειονομικών».
Για την υποστελέχωση του ιδρύματος, είπε: «Σημαντική είναι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες. Θεωρώ πρέπει να αλλάξει όλο το σύστημα των προσλήψεων για τους γιατρούς στην επαρχία και στη νησιωτική Ελλάδα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα και γενναίες αυξήσεις».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα