Αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του «ό,τι κινείται, σφάζεται» καταδικασμένου χρυσαυγίτη Πατέλη

19.10.2021 / 9:46
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
48772f3d63fd544140ac4ddbf3451984_L

Αντιδράσεις και ερωτηματικά έχει προκαλέσει η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών να κάνει δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Γιώργου Πατέλη που επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα του παιδιού του, όπως άλλωστε έκανε και από τον καιρό της δίκης.

Πριν τέσσερις μήνες το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, με διαφορετική σύνθεση, όχι μόνο είχε απορρίψει ομόφωνα την αίτηση του Γιώργου Πατέλη, αλλά ο εισαγγελέας που είχε εισηγηθεί την απόρριψη, απαντώντας στον συνήγορο του Πατέλη, Γκαβέλα που παραπονέθηκε για την έκβαση του έλεγε «Μην με προκαλείτε γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ υπάρχει και ένας νεκρός. Θα μπορούσα να πω πολλά, όμως αρκεί η υπενθύμιση του νεκρού».

Ποιος είναι ο Γιώργος Πατέλης
Ο Γιώργος Πατέλης είναι ο άλλοτε πυρηνάρχης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ακούγεται σε βίντεο που μπήκε στα αναγνωστέα της δίκης να λέει «ό,τι κινείται, σφάζεται» μιλώντας σε μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας.

Ο ίδιος που το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, ενημερώθηκε για την παρουσία του Παύλου Φύσσα και της παρέας του στην καφετέρια Κοράλλι, έπειτα ειδοποίησε τον Γιάννη Λαγό και αφού πήρε το «ΟΚ» από τον «περιφερειάρχη» πρώην ευρωβουλευτή ενεργοποίησε το τάγμα εφόδου η δράση του οποίου εκείνη τη νύχτα κατέληξε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Γι αυτήν ακριβώς τη δράση ο Γιώργος Πατέλης καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο άλλοτε πυρηνάρχης Νίκαιας έχει εκτίσει από την ποινή του μονάχα το 18μηνο της προφυλάκισής του και τους 12 μήνες που έμεινε στη φυλακή μετά την καταδικαστική απόφαση.

Οργή για την αποφυλάκιση από τους συνηγόρους της οικογένειας Φύσσα
«Όταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται έχουμε αποφάσεις σαν τη σημερινή του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας.

Ένα μόλις χρόνο μετά την επιβολή της ποινής στους καταδικασθέντες – μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της σημερινής δικασίμου, θεώρησε, κατά πλειοψηφία, πως ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, παραβλέποντας ουσιαστικά την επικινδυνότητα των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκε.

Υπενθυμίζουμε ότι πρωτοδίκως ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών, από την οποία έχει εκτίσει μόλις 30 μήνες [18 μήνες προσωρινά κρατούμενος και ένα έτος μετά την έκδοση της απόφασης]. Όταν άλλοι κρατούμενοι με άλλα εθνολογικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά ζητούν την χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, η ελληνική δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της, ακόμα και κατά παράβαση ενίοτε των προϋποθέσεων του νόμου. Εν προκειμένω λοιπόν αναρωτιόμαστε τι εννοούσε ο εισαγγελέας της έδρας ισχυριζόμενος ότι : «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών», σκεπτικό το οποίο υιοθετήθηκε και από το δικαστήριο. Προφανώς , για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου οι δράστες-μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα

Χρύσα Παπαδοπούλου

Ελευθερία Τομπατζόγλου»

ΚΚΕ: Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να ξεκόψουν οριστικά με το φασισμό
Για «αστικό κράτος» που «ούτε θέλει, ούτε μπορεί να ξεκόψει οριστικά με το φασισμό, γιατί το εκμεταλλευτικό σύστημα τον έχει ανάγκη» μιλά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε ανακοίνωσή του.

«Προκαλεί έντονα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας, για την αποφυλάκιση του διαβόητου πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη.

Ένα χρόνο μόλις μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η απόφαση αποφυλάκισης του επικεφαλής του Τάγματος Εφόδου, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και ευθύνεται για δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις κατά μεταναστών, του γνωστού «ό,τι κινείται σφάζεται», με το προκλητικό σκεπτικό ότι δεν είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων εγκλημάτων, είναι απαράδεκτη και εξοργιστική.

Η σημερινή απόφαση αντικειμενικά συνδυάζεται με το κλίμα προκλητικής ανοχής, που καλλιεργούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους και η κυβέρνηση, απέναντι στη νέα εγκληματική δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, την επίκληση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, που την αθωώνει.

Αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι το αστικό κράτος και οι θεσμοί του ούτε θέλουν ούτε μπορούν ποτέ να ξεκόψουν οριστικά με το φασισμό, γιατί το εκμεταλλευτικό σύστημα τον έχει ανάγκη. Να τον αξιοποιεί πολύμορφα ενάντια στο λαό, να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για το χτύπημα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι κανένας εφησυχασμός απέναντι στη φασιστική δράση δεν επιτρέπεται. Λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση τώρα, για την απόκρουση και απομόνωση των φασιστών παντού, οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, που γεννά και τρέφει τα φασιστικά και ναζιστικά εκτρώματα».

Κώστας Παπαδάκης: Προκλητική και απαράδεκτη απόφαση
Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης που συμμετείχε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών που δέχθηκαν δολοφονική επίθεση μέσα στο σπίτι τους από τάγμα της Χρυσής Αυγής, ανέφερε σε παρέμβασή του: «Πρόκειται για μία απόφαση προκλητική και απαράδεκτη, λαμβανομένου υπόψιν ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που μπήκε στη φυλακή και ότι δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα το σκεπτικό της απόφασης που τον καταδίκασε. Είναι απορίας άξιον με ποια στοιχεία αρθρώνει σκεπτικό η εισαγγελέας που ζητάει την αποφυλάκισή του».

Επίσης, ο Πατέλης δεν είναι ένα απλό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που λέγεται Χρυσή Αυγή, αλλά είναι ένα καθοριστικής σημασίας στέλεχος, διότι όπως γνωρίζετε, είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, που ήταν η πιο επικίνδυνη ομάδα κρούσης της Χρυσής Αυγής, με δραστηριότητα όχι μόνο στη Νίκαια αλλά σε όλη την Ελλάδα. Είναι εκείνος που εκπαίδευε στις πολεμικές τέχνες, στα όπλα κλπ. Είναι εκείνος που είπε πως ό,τι κινείται σφάζεται. Είναι εκείνος που συγκρατούσε τις επιθετικές διαθέσεις μελών της οργάνωσής του, ώστε να πάρουν γραμμή από τα κεντρικά, πότε και πώς πρόκειται να δράσουν. Είναι εκείνος που οργάνωσε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα» υπενθύμισε. «Που δεν του αποδόθηκε η ηθική αυτουργία στη δολοφονία Φύσσα. Δεν φτάνει που δεν του αποδόθηκε η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, έρχονται τώρα και τον βγάζουν από τη φυλακή».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα