ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας: Να ανατραπεί ο νέος προϋπολογισμός της άγριας λιτότητας

15.12.2020 / 8:14
antarsia

Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας για την ψήφιση του προϋπολογισμού 2021:

Τους τελευταίους μήνες έχει αποκαλυφθεί  με τον πιο ωμό τρόπο το πραγματικό όραμα της κυβέρνησης της ΝΔ και της αστικής τάξης για το μέλλον των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας. Δέκα περίπου μήνες  μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην χώρα μας αλλά και μετά την εφαρμογή του δεύτερου lock – down και ακόμη δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και κανένα μέτρο στήριξης των εργαζομένων και του λαού. Αντ’ αυτού με πρόσχημα την υγειονομική κρίση (που δεν είναι παρά αποτέλεσμα της πολιτικής που υποτάσσει τα πάντα προς όφελος του κέρδους του κεφαλαίου) προωθείται μια νέου τύπου αντεργατική – αντιλαϊκή επιδρομή που χαρίζει «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο. Αντί να ενισχύσουν το ΕΣΥ, να επιτάξουν τώρα τις ιδιωτικές κλινικές, να αυξήσουν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια επιλέγουν να κλείσουν τα μάτια στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, να στηρίξουν το κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, να προσλάβουν αστυνομικούς, να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες, να προχωρήσουν στην περαιτέρω γενίκευση της επισφαλούς – ελαστικής εργασίας με το αντεργατικό έκτρωμα Βρούτση κ.α.

Τη στιγμή οπού μετράμε πάνω από 100 νεκρούς τη μέρα η κυβέρνηση και το κεφάλαιο συνεχίζουν ακάθεκτοι την αντιδραστική πολιτική τους. Πόσο μάλλον όταν οι αρχικές προβλέψεις  που είχαν παρουσιαστεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβρη πριν το δεύτερο lockdown – και υπολόγιζαν πως η χασούρα της ύφεσης του 8,2 % θα καλύπτονταν με αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5 % στο τέλος του 2021 – «ήταν μάλλον μια καλή εκδοχή» αφού πλέον μιλάμε για περιορισμό της «ανάπτυξης» για το 2021 στο 4,8 %. Η κυβέρνηση λοιπόν δε μπορεί παρά να λάβει τα μέτρα της παρά τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία όπως δήλωσε και ο Κ.Μητσοτάκης. Πολύτιμα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση είναι όχι μόνο το νομοσχέδιο Βρούτση που επιδιώκει να «σβήσει από το χάρτη» βασικά εργασιακά δικαιώματα αλλά και η έκθεση Πισσαρίδη και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 όπου στις 15/12 θα τεθεί προ ψήφιση στη Βουλή.

Οι επιδιώξεις του προϋπολογισμού για το 2021 είναι σαφείς, μείωση των δαπανών για υγεία (κατά 600 εκ.ευρώ!!!) – παιδεία – κοινωνικές παροχές (αύξησης των στρατιωτικών δαπανών με περίπου πενταπλάσιά αύξηση δαπάνης για τα εξοπλιστικά!!!), γενναία στήριξη του κεφαλαίου με πλήθος ελαφρύνσεων να ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό αλλά και ρυθμίσεων για την άμεση ανάκαμψη τους όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης από την ΕΕ (με την βέβαια δέσμευσης για την συνέχιση και περαιτέρω κλιμάκωση των αντεργατικών – αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων !!!). Τα έσοδα από την βαριά – αντιλαϊκή φορολογία των εργαζομένων και του λαού από μισθούς, συντάξεις κ.α. παραμένουν και αυξάνονται κατά 3,6 δις. ευρώ σε σχέση με το 2020.

Ακόμη και αυτή τη στιγμή που απειλείται η ανθρώπινη ζωή όχι απλά ετοιμάζεται νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων αλλά εκτοξεύονται τα ποσά που καλείται να καταβάλει η Ελλάδα λόγω δημόσιου χρέους και τοκοχρεωλυσίας από εγχώριους και διεθνείς τοκογλύφους! Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ο πέλεκυς του πρωτογενούς πλεονάσματος στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ συνεχίζεται να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια του λαού. Μπορεί για φέτος η υποχρέωση να έχει «παγώσει» όμως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως με το που θα σημάνει η λήξη της πανδημίας, το ζήτημα θα τεθεί ξανά επί τάπητος από τους εταίρους στην ΕΕ. Είναι σαφές, πως με πρόσχημα την πανδημία για άλλη μια φορά επιδιώκουν να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων το τίμημα της δικής τους κρίσης διαμορφώνοντας την μετά – covid εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οξύνεται περαιτέρω και η κρατική καταστολή με πρόσχημα αυτή την φορά την πανδημία. Το σχέδιο «express» για την ανάκαμψη και κερδοφορία τους  απαιτεί την απουσία της παραμικρής αντίδρασης. Για να πετύχουν την πολυπόθητη «σιγή νεκροταφείου» στα σχέδιά τους

προχωρούν σε απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων, σε όργια καταστολής, καταργούν συνολικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Το ανακοίνωσε μάλιστα και ο Χρυσοχοΐδης σε σχέση με τα γεγονότα αστυνομικής βίας στις 17/11 ότι δεν πρόκειται για ένα συμβάν λόγω πανδημίας. Δεν πρόκειται για χούντα αλλά για ένα καθεστώς κατάργησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών -βασικό στοιχείο του σύγχρονου καπιταλισμού- που εγκαθίσταται στην Ευρώπη της ΕΕ, όχι μόνο στις ακροδεξιές κυβερνήσεις τύπου Όρμπαν στην Ουγγαρία, αλλά και στη Γαλλία του «φιλελεύθερου» Μακρόν.

Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν πως όλα τα «έκτακτα μέτρα» είναι για το καλό μας, πως όλοι και όλες από κοινού πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή απέναντι στο κοινό εχθρό που δεν είναι άλλος από τον φονικό ιό, οι εργαζόμενοι – εργαζόμενες και ο λαός ξέρει πως όλα όσα βιώνει και θα βιώσει είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής προς όφελος της κερδοφορίας τους ! Για αυτό και παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας και το δεύτερο lockdown βρέθηκαν στο δρόμο όλο το προηγούμενο διάστημα σπάζοντας το lock – down στα συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα, διεκδικώντας τα δικαιώματα τους σε Υγεία – Παίδεία – Εργασία και κοινωνικά αγαθά !

Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό!

Για να ενισχυθεί η δημόσια υγεία πρέπει να χάσουν τα κέρδη τους, να μπλοκάριστε η δημοσιονομική προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που συμφωνήθηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις), να ανατραπεί ο προϋπολογισμός συνέχισης της άγριας λιτότητας, από τους μαχητικούς αγώνες εργαζομένων και νεολαίας. Για να μην εξαθλιωθούν οι εργαζόμενοι πρέπει να διαγραφεί το χρέος, να μειωθούν οι πολεμικές δαπάνες, να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και τα συσσωρευμένα κέρδη του, να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες την κρίση όχι οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Παλεύουμε για:

1. Υγειονομική προστασία όλων των εργαζομένων. Δωρεάν μέσα προστασίας στους χώρους δουλειάς. ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΠΑΝΤΟΥ (στα εργοστάσια, στις αποθήκες, στα γραφεία, στα χωράφια).

2. Θωράκιση της δημόσιας υγείας. Αύξηση του ΑΕΠ για το ΕΣΥ στο 7%. Κάλυψη όλων των κενών στην υγεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

3. Να ανοίξουν τα σχολεία με 10-15 μαθητές ανά τάξη και όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. Το ίδιο και τα Πανεπιστήμια . Μαζικές προσλήψεις στη παιδεία.

4. Νομοθετική απαγόρευση απολύσεων (ειδικά εν μέσω πανδημίας οι απολύσεις συνιστούν τη μέγιστη αθλιότητα!). Να καταργηθούν οι συμβάσεις έργου (μπλοκάκια) και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

5. Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες, το μισό μισθό, την περικοπή αδειών. Οι μέρες καραντίνας ή ανάρρωσης από τον covid 19 να πληρώνονται κανονικά. Όχι στην απόκρυψη κρουσμάτων για το κέρδος

6. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού. Κανένας μισθός κάτω από 800 ευρώ καθαρά. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις.

7. Επίδομα ανεργίας μέχρι τη λήξη της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη ασφαλιστικά και υγειονομικά δικαιώματα.

8. Όχι στους πλειστηριασμούς. Διαγραφή χρεών λαϊκής οικογένειας.

9. Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές και τις λαϊκές ελευθερίες. Δίνουμε τον αγώνα τώρα με μαζικό κίνημα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, για την επιβίωση του λαού.    

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα