ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας: Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Τρίτη για καταστροφικές πυρκαγιές

28.08.2023 / 14:01
SXINOS-1-1

 

Συγκέντρωση Τρίτη 29/8 στις 19:00 στην πλ. Γεωργίου

Για άλλη μια χρονιά καίγονται δάση, αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια, καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, χάνονται τα αναγκαία για την επιβίωση. Για άλλη μια φορά άνθρωποι πεθαίνουν στο βωμό της καταστροφικής ανάπτυξης και της εγκληματικής πολιτικής που υλοποιούν κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο.

Είναι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που μετατρέπει το φυσικό περιβάλλον σε «οικόπεδα-φιλέτα», προωθεί την  εγκατάλειψη των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής εδώ και χρόνια, χωρίς την πρόσληψη προσωπικού και την αγορά σύγχρονων μέσων και οχημάτων, την ιδιωτικοποίηση κοινωφελών λειτουργιών, όπως ο καθαρισμός των δασών που με γίνεται με απευθείας αναθέσεις που περνούν από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το «επιτελικό κράτος», με βάση και τις επιταγές της ΕΕ, που εμπορευματοποιούν τις δασικές εκτάσεις και το περιβάλλον, που έτρεχε να στήσει ένα φθηνό επικοινωνιακό παιχνίδι βασισμένο στις εκκενώσεις και στο δήθεν πρωτοποριακό 112 είδε το αγήγημά του να καταρρέει ειδικά στο πύρινο μέτωπο του Έβρου, όπου δεκάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν αντιμέτωποι από τη μία με τις φλόγες και από την άλλη με τους φασίστες κυνηγούς κεφαλών που τους καταδίωκαν, με αποτέλεσμα 26 να βρουν τραγικό θάνατο. Όσο η Θράκη καιγόταν, με βιβλικές καταστροφές δασικών εκτάσεων και σπιτιών, ο υπουργός Οικονόμου ανακοίνωνε την αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛΑΣ στην περιοχή για την αύξηση της επιτήρησης των συνόρων για να μην “βρουν ευκαιρία” να μπουν στην Ελλάδα κατατρεγμένοι πρόσφυγες. Η πολιτική αυτή είναι που θρέφει την ακροδεξιά και τις απάνθρωπες φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Η καταστροφή πίσω της έχει ενόχους που ευθύνονται. Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων, οι επιλογές της ΕΕ που προωθούν τη λεηλασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων από το κεφάλαιο. Η πολιτική που πριμοδοτεί την ακροδεξιά και τους φασίστες, που αφήνει χωρίς προστασία από τις πυρκαγιές τα δάση και χιλιάδες κόσμο την ώρα που σπαταλάει δισεκατομμύρια για Ραφάλ, φρεγάτες, φράχτες στο Έβρο και για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Καμία άλλη ανοχή στις εγκληματικές πολιτικές τους. Είναι ώρα για αγώνα, συλλογικό και οργανωμένο, με το εργατικό-λαϊκό κίνημα μπροστά για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

·       για να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου

·       για να μπει φραγμός στην υπερθέρμανση του πλανήτη,

·    για να κυριαρχήσει ο σεβασμός στον άνθρωπο και τη φύση, τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Διεκδικούμε

·         Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

·         Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού δασοπροστασίας με επίγεια και σύγχρονα εναέρια μέσα.

·         Ενίσχυση των υπηρεσιών της περιφέρειας(και των δήμων) με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση-προστασία των αλσών, πάρκων και δασών.

·         Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Όχι στις ιδιωτικές αναδασώσεις ή όποια ιδιωτική διαχείριση στα δάση. Έξω το ΤΑΙΠΕΔ από τα δάση.

·         Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών, των αλσών, των ακτών από τους «επενδυτές». Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα