Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Με επιτυχία η εκδήλωση για τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την πραγματική οικονομία

15.12.2020 / 15:28
forum

Τις σχέσεις μεταξύ Οικονομίας και Πανεπιστημίων και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ανωτάτων Ιδρυμάτων και της βιομηχανίας της χώρας μας, συζήτησαν ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και πολιτικοί στην διάρκεια μεγάλης εκδήλωσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που διοργανώθηκε στα πλαίσια του πολυσυνεδρίου 23ου Forum Ανάπτυξης, το οποίο διοργανώνεται στην Πάτρα.

Στην διαδικτυακή συνεδρία με θέμα «Σύνδεση των Πανεπιστημίων με την πραγματική οικονομία, τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας» συμμετείχαν δύο Υπουργοί ως κεντρικοί ομιλητές, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Παιδείας Βασίλειος Διγαλάκης.

Στην συζήτηση μετείχαν ακόμη ο καθηγητής κ. Οδυσσέας Ζώρας, Πρόεδρος ΕΑΠ, τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Δρ. Γεώργιος Αναστασόπουλος, Αντιπροέδρος του Αμερικανικού φορέα Διαπίστευσης IAS-International Accreditation Service, ο κ. Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Ομότιμος Καθηγητής Παν. Πατρών, ο καθ. κ. Στάθης Ευσταθόπουλος, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων του ΕΑΠ, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Καραμάνης, Αντιπρόεδρος Έρευνας του ΕΑΠ, Αν Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 


«Επικρατεί μια λανθασμένη και βαθιά ριζωμένη νοοτροπία στην Ελλάδα, που θέλει τα πανεπιστήμια αποστειρωμένα από την αγορά, αποκομμένα από το επιχειρείν, σαν αποστειρωμένη αίθουσα χειρουργείου που δεν επιτρέπεται να έχει επαφή με τον εξωτερικό κόσμο» είπε στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης. Δήλωσε ότι με αυτή τη νοοτροπία ούτε η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά, ούτε η Οικονομία της χώρας και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό το χάσμα να γεφυρωθεί.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Παιδείας Βασίλειος Διγαλάκης, αναφέρθηκε στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στις οποίες θα περιλαμβάνεται διάταξη η οποία θα προσμετρά στην ακαδημαϊκή αξιολόγηση κατά πόσο οι καθηγητές συμμετέχουν στο πεδίο της έρευνας και συνεργάζονται με νεοφυείς επιχειρήσεις. «Τα προγράμματα σπουδών που θα καταρτίζονται από εδώ και στο εξής δεν θα εξαρτώνται από το γνωστικό αντικείμενο των καθηγητών αλλά με άξονα τι ζητάει η οικονομία και η αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Διγαλάκης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΑΠ Οδυσσέας Ζώρας, τόνισε ότι «το κομμάτι της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι παραδειγματικό. Έχουμε σε όλα τα επίπεδα εξαιρετικά καλή εκπαίδευση. Και εάν αύριο χρειαζόταν να παρουσιάσω στο εξωτερικό κάτι σοβαρό και ελληνικό, το μόνο πράγμα που θα έπαιρνα στη βαλίτσα μου θα ήταν τα πανεπιστήμια και η εκπαίδευση στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Ζώρας. Όπως πρόσθεσε όμως, από την άλλη πλευρά «εάν ρωτηθεί κάποιος βιομήχανος, δηλαδή άνθρωπος της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, ποιο ποσοστό αποφοίτων είναι έτοιμοι να μπουν στην αγορά , θα σας απαντήσει μόνο κατά 11%. Αν ρωτήσετε έναν καθηγητή, θα σας απαντήσει το 85%. Υπάρχει συνεπώς τεράστια απόσταση μεταξύ της ακαδημαϊκής θεώρησης των πραγμάτων και της θεώρησης από πλευράς επιχειρηματικότητας και αγοράς». 

Ο Κωνσταντίνος Καραμάνης, Αντιπρόεδρος Έρευνας ΕΑΠ, Αναπληρωτής  Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρθηκε στις βίαιες αλλαγές που έγιναν στη βιομηχανία της χώρας μας τελευταία δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλάζοντας το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας και δημιουργώντας νέα ευέλικτα  πρότυπα εργασίας. Αυτό, όπως ανέφερε, φάνηκε ότι δεν προσέφερε προοπτική στους εργαζόμενους και μείωσε την παραγωγικότητα, αφού δεν έδινε τη δυνατότητα εξέλιξης. Χρειαζόμαστε νέες προοπτικές και νέους ορίζοντες και αυτοί περνάνε μέσα από τη στενή σύνδεση της Ανώτατης Παιδείας με την παραγωγή, τη βιομηχανία, την οικονομία και τελικά την κοινωνία.

Ο Στάθης Ευσταθόπουλος, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων ΕΑΠ, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε στην ομιλία του ότι στόχος του ΕΑΠ είναι η άμεση σύνδεση των αποφοίτων του Ιδρύματος με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. Το ΕΑΠ επενδύει σε αυτή τη σύνδεση με πολλές δράσεις (ετήσιος διαγωνισμός επιχειρηματικότητας αποφοίτων, συμμετοχή στο PatrasIQ, συμμετοχή σε σχετικά συνέδρια και φόρα όπως το σημερινό κλπ). Επιπλέον, υποστηρίζει και στο εσωτερικό του και προωθεί τέτοιες δράσεις, όπως η δημιουργία εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών, το πρωτοποριακό πρόγραμμα χρηματοδότησης ερευνητικών δράσεων μέσα στο ίδρυμα κλπ. Στη συνέχεια αναλυτικά τις δράσεις που το ίδρυμα έχει δρομολογήσει. Τόνισε την άριστη συνεργασία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της διοίκησης του Ιδρύματος, των μελών ΔΕΠ, ΣΕΠ αλλά και όλου του υπόλοιπου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, χωρίς την οποία δε θα μπορούσαν να αναπτυχθούν όλα αυτά. Τέλος, εξήρε τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος προς αυτή την κατεύθυνση και ιδιαίτερα του προέδρου του κ. Κ. Μπάρλου, με δράσεις όπως η χρηματοδότηση βιομηχανικών διδακτορικών.

Το video της διαδικτυακής συνεδρίας του ΕΑΠ είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.forumanaptixis.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα