Ανοικτό Πανεπίστημιο: Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση για το σήμερα, το αύριο και το μετά του Ελληνικού τουρισμού

01.02.2021 / 10:42
dete-featured

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΜΠΣ ΔΤΕ ΕΑΠ), ένα από τα μακροβιότερα και σίγουρα το πολυπληθέστερο μεταπτυχιακό τουρισμού στη χώρα, διοργάνωσε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση για το σήμερα, το αύριο και το μετά του Ελληνικού τουρισμού.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν ζωντανά πάνω από 600 επαγγελματίες και επιστήμονες του κλάδου αλλά και εκπρόσωποι πλήθους τουριστικών και τοπικών φορέων.  Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνεισέφεραν ενεργά με σχόλια και ερωτήσεις, ενώ μία μέρα μετά, τη μαγνητοσκοπημένη συζήτηση που είναι αναρτημένη στο κανάλι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Youtube και στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=WqIlSmd4DnM την είχαν ήδη παρακολουθήσει σχεδόν 5.000 άτομα. 

Τη Συζήτηση χαιρέτισαν

  • Ο Πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας, ο οποίος τόνισε ότι «το ΕΑΠ δίνει μεγάλη έμφαση στην σημαντική, βαριά και βαθιά τουριστική εκπαίδευση».
  • Ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Στάθης Ευσταθόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε «τη σημασία και το συμβολισμό της συμβολής του ΜΠΣ ΔΤΕ ΕΑΠ στη συστηματική ανάπτυξη του τουρισμού».
  • Ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητής Αθανάσιος Μιχιώτης ο οποίος επικρότησε «την έναρξη του διαλόγου της πανελλαδικής ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ με τους επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού».

Ο εμπνευστής και συντονιστής της Συζήτησης Καθηγητής Πάρις Τσάρτας, Διευθυντής του ΜΠΣ ΔΤΕ ΕΑΠ, έθεσε τις βάσεις της παρέμβασης με την ανάλυση των εξελίξεων τόσο στην προσφορά, όπου οι προορισμοί εξελίσσονται σε «χωρικές τουριστικές ενότητες όπου τα πάντα αποτελούν τουριστικούς πόρους, όσο και στη ζήτηση για «ιδιαίτερα και δυναμικά τουριστικά προϊόντα που ικανοποιούν πολυκινητριακούς και πληροφορημένους τουρίστες». Παρά τις ανατροπές που φέρνει το eTourism, αλλά και ο COVID-19, «o τουρισμός έχει αποδειχτεί ανθεκτικός στις κρίσεις και θα συνεχίσει να εξελίσσεται δυναμικά με τη βιωσιμότητα παρούσα σε όλα τα επίπεδα».

Οι διδάσκοντες του ΜΠΣ ΔΤΕ ΕΑΠ, συναισθανόμενοι την αγωνία και τους προβληματισμούς των επαγγελματιών του κλάδου που έχει πληγεί καίρια από την πανδημία του Covid-19 από τη μια πλευρά, και των τοπικών φορέων και κοινωνιών από την άλλη, παρεμβαίνουν εκφέροντας τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για το Σήμερα, το Αύριο και το Μετά του Ελληνικού Τουρισμού.

Στην 1η ενότητα με γενικό τίτλο Πολιτικές για τον Ελληνικό Τουρισμό για Διέξοδο από την Κρίση

  • Η Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου, παρουσίασε τα μέτρα του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο έχει σαν «προτεραιότητές το σεβασμό στους επισκέπτες, την ασφάλεια των εργαζομένων, τις ΣΔΙΤ, την ενίσχυση των δομών υγείας, και τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων». Κύριοι άξονες είναι η ενίσχυση της ζήτησης, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, η στήριξη της ρευστότητας των ΜΜΕ και της απασχόλησης και η επένδυση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.
  • Ο Καθηγητής Ανδρέας Παπαθεοδώρου εστιάστηκε στις αερομεταφορές. Τόνισε την αλληλεξάρτηση αερομεταφορών και τουρισμού, εξήγησε την ιστορική εξέλιξη του κλάδου και ανέλυσε την παρούσα κατάσταση. «Η μετατροπή της καταστροφής σε εφαλτήριο βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου θα καθοριστεί από παράγοντες όπως η πορεία της πανδημίας, η ύφεση, ο νέο-προστατευτισμός, η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η κατάρρευση του MICE, η στροφή στο staycation, και οι πολυεπίπεδες συνεργασίες φορέων και προορισμών».
  • Η Επίκουρη Καθηγήτρια Ευθυμία Σαραντάκου εστιάστηκε στην αναγκαία αλλά δύσκολη σχέση ανάμεσα στο χωρικό και τουριστικό σχεδιασμό. Αφού εξήγησε τα χαρακτηριστικά των ελληνικών τουριστικών προορισμών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χωρικός σχεδιασμός, πρότεινε πρακτικές κατευθύνσεις για «τη δημιουργία ενός ενεργού, δυναμικού, εφαρμόσιμου και ευέλικτου συστήματος χωρικού τουριστικού σχεδιασμού που θα οδηγήσει στην εκπόνηση μιας συνεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής».

Στην 2η ενότητα με γενικό τίτλο Ανθρώπινο Δυναμικό και Τουριστικές Επιχειρήσεις

  • Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Θεόδωρος Σταυρινούδης, τόνισε τις ευθύνες όλων να χαράξουμε δυναμικές στρατηγικές που όχι μόνο θα διασώσουν το ανθρώπινο δυναμικό της τουριστικής βιομηχανίας αλλά θα το καταστήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στόχος είναι να μάθουμε από την κρίση, να αναπτύξουμε την ενσυναίσθηση μας, και «να αποτρέψουμε το εσωτερικό brain drain μέσα από την εκπαίδευση, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, και την συνεργασία με φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, και ανταγωνιστές».
  • Ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Στεργίου ασχολήθηκε με το πρόβλημα των απουσιών των εργαζομένων από την εργασία. Εστιάζοντας στο μίκρο-επίπεδο, εξήγησε τα εμπόδια που δημιουργεί ο COVID-19 για τους εργαζόμενους στον τουρισμό που εκτίθενται στον κίνδυνο μόλυνσης, ανέλυσε τους παράγοντες που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά και αντιλήψεις των εργαζομένων, και πρότεινε «μέτρα για την ενίσχυση της ικανότητας και προθυμίας των εργαζομένων πρώτης γραμμής για εργασία εν μέσω πανδημίας».
  • Η Δόκιμη Ερευνήτρια Μαρία Αλεμπάκη, παρουσίασε τις εξελίξεις στον οινοτουρισμό. Εξήγησε τόσο τις προκλήσεις, όσο και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η καραντίνα και πρότεινε «τη μετάβαση από τον οινοτουρισμό των βαρελιών και των δεξαμενών στον οινοτουρισμό αυθεντικών εμπειριών προορισμού», ενός καινοτόμου, εμπλουτισμένου, εξειδικευμένου προϊόντος υψηλής τιμής και μεγάλης διάρκειας με έμφαση στην ασφάλεια, την αυθεντική επικοινωνία, τον τουρίστα, το σχεδιασμό νέων χώρων, το συνεκτικό αφήγημα, και τη φύση.

Στην 3η ενότητα με γενικό τίτλο Ο Δρόμος για Σύγχρονους και Ανταγωνιστικούς Προορισμούς

  • Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αλέξανδρος Αποστολάκης, παρουσίασε μια σειρά από προωθητικές δράσεις και ενέργειες που μπορούν να ακολουθήσουν οι φορείς διαχείρισης προορισμών για να αντιμετωπίσου τα απότοκα της κρίσης COVID-19. Ανέλυσε ενδελεχώς τις «απαιτούμενες άμεσες και έμμεσες μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες ενέργειες μάρκετινγκ τόπων που μεταφέρουν συνεκτικά θετικά μηνύματα από συνέργειες μέσα και πέρα από τον τουρισμό» επικουρούμενοι από την κεντρική διοίκηση μέσα σε ένα βελτιωμένο κλίμα εμπιστοσύνης.
  • Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, ασχολήθηκε με το ρόλο των αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων στην ανάπτυξη επώνυμων προορισμών. Παρουσίασε το μοντέλο των εικονικών διοργανώσεων, και μέσα από πλήθος παραδειγμάτων από εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις που αποτελούν βέλτιστες πρακτικές ανέδειξε τα πολλαπλά οφέλη των διοργανώσεων για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, ιδίως όταν «έχουμε αποφασίσει τι τουριστικούς προορισμούς θέλουμε και έχουμε εντάξει στο όραμα του στρατηγικού μας σχεδιασμού».
  • Ο Καθηγητής Φώτης Κιλιπίρης παρουσίασε την μετάβαση στον ‘έξυπνο’ τουριστικό προορισμό. Έθεσε τη βάση της αντιμετώπισης της παρούσας ζοφερής κατάστασης σε τρεις κατευθύνσεις προ τις οποίες πρέπει να κινηθούν οι τουριστικοί προορισμοί: ασφάλεια, αναθεωρημένο τύπο ανάπτυξης που αντιμετωπίζει τον υπερτουρισμό και εστιάζει στην ποιότητα, και εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών για τη διαχείριση του πλήθους που δεν θα παρεμβαίνουν στον αυθορμητισμό και δεν θα παρεμποδίζουν την ανθρώπινη επαφή.
  • Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Άννα Ζαρκάδα περιέγραψε την αειφορία ως αποτέλεσμα της ευελιξίας και της ανθεκτικότητας των τουριστικών προορισμών και οργανισμών που προέρχεται από την ταύτιση προσφοράς επώνυμων εμπειριών με την αξία όπως την αντιλαμβάνεται ο τουρίστας του 2020+ . Κατέληξε ότι «η βάση του Μάρκετινγκ εμπειριών, είναι ο σεβασμός που εκφράζεται μέσα από δράσεις, επικοινωνείται με ένα συνεκτικό αφήγημα, και παράγει μόνιμη γοητεία.

Το κοινό συμμετείχε με σειρά καίριων ερωτήσεων και σχολίων, δίνοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα στο συντονιστή Καθηγητή Πάρι Τσάρτα και τους ομιλητές να αναστοχαστούν, και να εξειδικεύσουν θέσεις και προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές παρεμβάσεις.

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη Συζήτηση και διαβάστε την ζωηρή συνομιλία που προκάλεσε στο επίσημο κανάλι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Youtube εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=WqIlSmd4DnM  

Ανοικτό Πανεπίστημιο: Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση για το σήμερα, το αύριο και το μετά του Ελληνικού τουρισμού 9
Ανοικτό Πανεπίστημιο: Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση για το σήμερα, το αύριο και το μετά του Ελληνικού τουρισμού 10
Ανοικτό Πανεπίστημιο: Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση για το σήμερα, το αύριο και το μετά του Ελληνικού τουρισμού 11
Ανοικτό Πανεπίστημιο: Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση για το σήμερα, το αύριο και το μετά του Ελληνικού τουρισμού 12
Ανοικτό Πανεπίστημιο: Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση για το σήμερα, το αύριο και το μετά του Ελληνικού τουρισμού 13
Ανοικτό Πανεπίστημιο: Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση για το σήμερα, το αύριο και το μετά του Ελληνικού τουρισμού 14
Ανοικτό Πανεπίστημιο: Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση για το σήμερα, το αύριο και το μετά του Ελληνικού τουρισμού 15
Ανοικτό Πανεπίστημιο: Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση για το σήμερα, το αύριο και το μετά του Ελληνικού τουρισμού 16

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα