Παρασκευή, 30.09.2022, 4:15 μμ

Άνοιγμα σχολείων: Πότε και πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις

31.03.2021 / 10:36
mathites-sxoleia-foto-memaska3

Γρίφος παραμένει η ακριβής ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων. Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία εξαρτάται από δύο παράγοντες: Αφενός από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προμήθειας των self test και αφετέρου από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων στη σκιά του μαύρου ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες Τρίτη.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα, ενώ σε σχετική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κορονοϊό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές.

Τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
Η σκέψη του υπουργείου, είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι.

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ.

Αν υπάρχει θετικό τεστ θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια. Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.

Για το Πάσχα προβλέπεται να γίνουν κανονικά οι δυο εβδομάδες διακοπών και επανέλαβε τον προσανατολισμό του υπουργείου για παράταση της σχολικής χρονιάς μέσα στον Ιούνιο, μεγαλύτερη για το Δημοτικό και μικρότερη για το Γυμνάσιο. Οι πανελλήνιες θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα με πέρσι.

Τα σενάρια για τα σχολεία
Για τις 12 Απριλίου μετατίθεται το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των Λυκείων (λόγω πανελλαδικών εξετάσεων) και πιθανόν και των Γυμνασίων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να εξετάσουν πότε και με ποιο τρόπο μπορούν να ανοίξουν οι εμπορικές δραστηριότητες, τα σχολεία και να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Οι πιέσεις που ασκούνται από την κοινωνία είναι έντονες και η αγορά στενάζει με τους επιχειρηματίες να ζητούν άμεσα επανεκκίνηση, καθώς οι απώλειες του τζίρου και η οικονομική ζημία που υφίσταται το λιανεμπόριο είναι ανυπολόγιστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μερίδα λοιμωξιολόγων εκτιμά ότι απαιτείται αναβολή μίας εβδομάδας για την λήψη αποφάσεων, για να υπάρξει πιο καθαρή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες, οι οποίες δεν επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο, δεδομένου ότι η παρατεταμένη καραντίνα δεν είναι πλέον αποτελεσματική.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα