Ανοίγει το παιχνίδι με τους βοηθούς – Ποιοι είναι και τι αρμοδιότητες έχουν αναλάβει τα νέα πρόσωπα στο σχήμα της Περιφερειακής Αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη

30.01.2021 / 14:36
3406273-ink

Του Διονύση Ζακυνθινού

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την ημέρα που ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης όρισε τους Βοηθούς του.

Αν και είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν ολοκληρωμένα συμπεράσματα για την έως τώρα παρουσία τους, μπορούμε να κατανοήσουμε τη συγκεκριμένη κίνηση.

Είναι προφανές ότι με τον ορισμό των Βοηθών ο περιφερειάρχης ανοίγει το παιχνίδι, αξιοποιώντας περισσότερα πρόσωπα από την παράταξη του και στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, ως προς την άσκηση του περιφερειακού έργου.

Άλλωστε οι εντεταλμένοι σύμβουλοι – Βοηθοί επωμίστηκαν συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες, ώστε να λειτουργήσουν ενισχυτικά  και για τους αντιπεριφερειάρχες.  

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο κ. Φαρμάκης  θέλησε να περάσει ο ίδιος προς τα έξω το μήνυμα ότι ο ορισμός των Βοηθών εκφράζει το ομαδικό πνεύμα που θέλει να εμφυσήσει στην παράταξη του, πιστεύοντας στις δυνατότητες των μελών της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον  κ. Φαρμάκη, υπάρχει χώρος για όλους, ώστε να συμβάλλουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που μπορεί να έρθει συλλογικά.       

Στη σχετική δήλωση του, που συνόδευσε τον ορισμό των Βοηθών, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έβαλε το πλαίσιο, επισημαίνοντας: «Πιστεύουμε στην ομαδική δουλειά και στις δυνάμεις της παράταξής μας. Επιπλέον, ο τόπος μας χρειάζεται πολλή δουλειά και διαρκή προσπάθεια για να συναντηθεί με το μέλλον που του αξίζει. Και όλοι εμείς, όπως από την αρχή είχαμε πει, είμαστε παιδιά αυτού του τόπου και άνθρωποι με διάθεση να εργαστούμε γι’ αυτόν. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι υπάρχει χώρος και ρόλος για όλους. Είναι βέβαιο πως το καλύτερο αποτέλεσμα είναι αυτό που προκύπτει από την προσπάθεια των πολλών και όχι των λίγων».

Η πολιτική σκοπιμότητα

Πέρα, όμως, από τα περί ομαδικής δουλειάς, που ως στόχος είναι απολύτως θεμιτός, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την πολιτική σκοπιμότητα του ορισμού των Βοηθών.

Καθότι ο περιφερειάρχης τούς δίνει και το προσωπικό κίνητρο να τρέξουν, ώστε να συνδράμουν ο καθένας από την πλευρά του το έργο της περιφερειακής αρχής, και με τη σκέψη στραμμένη στις επόμενες εκλογές.

Μπορεί αυτές να φαίνεται ότι είναι μακριά, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο πολιτικός χρόνος δεν συμβαδίζει με τον συμβατικό.

Επιπλέον, ακόμη και αυτή η θέση, του Βοηθού, δίνει ουσιαστικό αντικείμενο,  ως εκ τούτου πεδίο άσκησης πολιτικής και μεγαλύτερα περιθώρια προσωπικής προβολής.

Όπως και να το κάνουμε, άλλο να είσαι απλός περιφερειακός σύμβουλος και άλλο να είσαι Βοηθός Περιφερειάρχη. Με τη δεύτερη ιδιότητα, η οποία φέρει αναμφισβήτητα μεγαλύτερο  θεσμικό βάρος,  μπορείς να παίξεις άλλη μπάλα, με ουσιαστικές παρεμβάσεις που (ιδίως αν έχουν προσωπικό χαρακτήρα) σου δίνουν και πόντους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στις κάλπες.  

Επομένως, από όποια άποψη και να το δει κανείς, ο ορισμός Βοηθών  Περιφερειάρχη είναι μια κίνηση που μπορεί να επιφέρει, μεσοπρόθεσμα, πολλαπλά οφέλη στην περιφερειακή αρχή.

Ιδίως εάν τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν πάρουν στα ζεστά τον νέο ρόλο τους και δεν τον δουν σαν μια απλή ταμπέλα….         

Ποιοι είναι

Υπενθυμίζεται ότι με τη σχετική  απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, ορίστηκαν ως Βοηθοί του οι εξής εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι:

*Αμαλία Βούλγαρη Πολονύφη: Βοηθός Περιφερειάρχη, αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής, ισότητας των φύλων και φυλετικών διακρίσεων.

*Μιχάλης Γούδας: Βοηθός Περιφερειάρχη, αρμόδιος για τον συντονισμό των παραγωγικών τάξεων και την συνεταιριστική αγροτική πολιτική στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλ/νίας και Αχαΐας.

*Νίκος Κατσουγκράκης: Βοηθός Περιφερειάρχη, αρμόδιος για θέματα Παιδείας και δράσεων συνεργασίας Περιφέρειας και Μητροπόλεων Δυτικής Ελλάδας.

*Γιώργος Κοντογιάννης: Βοηθός Περιφερειάρχη, αρμόδιος για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Έγγειες Βελτιώσεις.

*Μαρία Μπίλια: Βοηθός Περιφερειάρχη, αρμόδια για τις δράσεις συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ευρωπαϊκές χώρες.

*Χρήστος Μπιλίρης: Βοηθός Περιφερειάρχη, αρμόδιος για τον συντονισμό των παραγωγικών τάξεων και τη συνεταιριστική αγροτική πολιτική στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

*Αγγελική Χαλιμούδρα: Βοηθός Περιφερειάρχη, αρμόδια για τις δράσεις συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τα Σώματα Ασφαλείας.

(εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα