Παρασκευή, 3.02.2023, 8:57 μμ

Ανησυχία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου από το Ιράν

04.12.2022 / 10:01
ergostasio

Το Ιράν κατασκευάζει ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA) της χώρας στην κρατική τηλεόραση.
Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια και σύμφωνα με τον Εσλαμί, θα κοστίσει από 1,5 έως 2 δισ. δολάρια. Θα έχει ισχύ 300 μεγαβάτ και θα βρίσκεται στην περιοχή Νταρχοβίν.
Το συγκεκριμένο θα αποτελεί το δεύτερο, καθώς η χώρα διαθέτει το πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Μπουσέρ, στο νότιο άκρο της χώρας, ισχύος 1.000 μεγαβάτ.
Αρχικά, το εργοστάσιο στο Νταρχοβίν «επρόκειτο να κατασκευαστεί από μια γαλλική εταιρία», η οποία υπαναχώρησε στις «δεσμεύσεις της» μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.
«Στη συνέχεια οι άλλες χώρες απέφυγαν να συνεργαστούν με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λόγω των κυρώσεων», συνέχισε ο Εσλαμί.
Στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, το Ιράν είχε δεχθεί να παγώσει τις δραστηριότητές του στον εμπλουτισμό ουρανίου στο υπόγειο εργοστάσιο του Φορντό, που βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.
Η Τεχεράνη είχε δεσμευτεί να περιορίσει στο 3,67% το όριο του εμπλουτισμού βάσει της συμφωνίας αυτής που συνήψαν το Ιράν, αφενός, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία, αφετέρου.
Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ / JCPOA), όπως ονομάζεται η συμφωνία, προσέφερε στο Ιράν μια ελάφρυνση από τις διεθνείς κυρώσεις με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτούσε ατομικά όπλα, έναν στόχο που η Ισλαμική Δημοκρατία πάντα αρνιόταν ότι επιδιώκει.
Ωστόσο, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΚΟΣΔ το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων που καταπνίγουν την οικονομία της, η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τις υποχρεώσεις της.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα