Ανέβηκε στο “βάθρο” η Πατρινή ομάδα Ρομποτικής

22.01.2022 / 16:48
ROMPOTIKH 3

ΤΗΣ ΕΛΕΑΝΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ

eleana.magdalinou@gmail.com

Οι φοιτητές μας δημιούργησαν το σύστημα «Artemis» για την ανίχνευση δασικών πυρκαγιών που θα παραχθεί από την Altium ενώ θα παρουσιαστεί και στο IPC APEX EXPO στο Σαν Ντιέγκο

Έχοντας κατακτήσει την τρίτη θέση με το σύστημα «Artemis» στον διεθνή διαγωνισμό Innovation for Environmental Change #PCBeTheChange δουλεύουν δυνατά στο σήμερα και περιμένουν υπομονετικά για το αύριο. Τα μέλη της Λέσχης Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών καταθέτουν στο «Ν» τα συναισθήματά τους γι’ αυτή την τόσο σημαντική διάκριση και μας εξηγούν πώς μπορεί η ρομποτική να βοηθήσει τον κάθε ένα από εμάς σε διάφορες στιγμές της ζωής του.

Ανέβηκε στο "βάθρο" η Πατρινή ομάδα Ρομποτικής 3

Πρόσφατα η Λέσχη Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών ήρθε 3η στον Διεθνή Διαγωνισμό Φοιτητικού Σχεδιασμού 2021. Θέλετε να μας πείτε για αυτή τη συμμετοχή;

Πολύ σωστά. Η Λέσχη πήρε την 3η θέση στον διεθνή διαγωνισμό Innovation for Environmental Change #PCBeTheChange ο οποίος είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Altium (Upverter Education), IPC Education Foundation και Arduino για τη συμμετοχή, για την εκπαίδευση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των φοιτητών στον σχεδιασμό PCB και συστημάτων, με σκοπό την επίλυση των πιο απαιτητικών περιβαλλοντικών προκλήσεων στον κόσμο. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 88 ομάδες από 17 χώρες, ενώ στην τελική πενταάδα η Λέσχη Ρομποτικής είχε να συναγωνισθεί με ομάδες από Πανεπιστήμια όπως: Curtin University (Perth Australia), University of San Diego (CA), Triton College (Illinois).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Altium, αναγνωρίζοντας τη διεθνή απήχηση και εμπειρία των μελών-φοιτητών της Λέσχης Ρομποτικής, πρόσφατα προχώρησε σε συνεργασία με σκοπό την εκπαιδευτική και αναπτυξιακή αξιολόγηση των προϊόντων της.

Η ομάδα που συμμετείχε στον διαγωνισμό αποτελείται από τους φοιτητές-μέλη της Λέσχης Ρομποτικής: Μικαέλλα Αθανασίου (Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Τεχν.Υπολογιστών), Μιχάλη  Λιμνίδη (Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Τεχν. Υπολογιστών), Νίκο Βέμη (Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Τεχν. Υπολογιστών), Γιώργο Μπάκνη (Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής) και Μιχάλη Χαχάλιο (Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Τεχν. Υπολογιστών) με team leader τον Αριστείδη Ανδρουτσόπουλο (Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής).

Ανέβηκε στο "βάθρο" η Πατρινή ομάδα Ρομποτικής 4

Συμμετείχατε με κάποιο συγκεκριμένο project;

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν μια απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας μας να ανοίξουμε περαιτέρω τους ορίζοντες μας και να κοιτάξουμε εξ αποστάσεως διαγωνισμούς λόγω των δυσκολιών που επέφερε η νόσος Covid-19. Μας έγινε πρόταση να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό μέσα από την συνεργασία μας με την Altium και μετά από κάποιες ώριμες σκέψεις αποφασίσαμε ότι η συμμετοχή θα ήταν καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό στο πλαίσιο της σχεδίασης συστημάτων. Η ομάδα που τέθηκε υπεύθυνη της καινούργιας αυτής πρόκλησης αποτελείτο από 5 νεότερα μέλη μας με την καθοδήγηση του συνυπεύθυνου της Λέσχης που επιτέλεσε και τον αρχηγό της ομάδας.

Καθ’ όλη την διάρκεια του ενός μήνα και 16 ημερών που είχαμε στην διάθεση μας μέχρι την τελική υποβολή της προσπάθειας μας, έγινε μεγάλη προσπάθεια για την εύρεση και εν μέρη υλοποίηση ενός συστήματος ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών που θα αποτελείται από πολλαπλές μονάδες ανίχνευσης, διασκορπισμένες μέσα σε ένα δάσος. Το σύστημα «Artemis», όπως το αποκαλέσαμε, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο αισθητήρων κατα μήκος και πλάτος μιας δασικής περιοχής και μέσω κάποιον ιδιαίτερα έξυπνων μεθόδων θα μπορούσε να αναγνωρίσει μια πιθανή φωτιά, να ενημερώσει τις κατάλληλες αρχές και να επιτελεί τα «μάτια» της πυροσβεστικής κατά την προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την εξάπλωσή της.

Για την κατάλληλη σχεδίαση του συστήματος η ομάδα μας δούλεψε να ενισχύσει τις γνώσεις της, προβληματίστηκε προσπαθώντας να προσφέρει λύση σε ένα επείγων ζήτημα της κοινωνίας μας, ήρθε σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές της Πυροσβεστικής της Πάτρας και πήρε τη γνώμη ειδικών επί του θέματος. Ερεύνησε προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν σε παγκόσμια κλίμακα και χωρίς να λείπουν τα συνήθη ξενύχτια, που άλλωστε είναι πλέον παράδοση της Λέσχης και «απαίτηση» των διαγωνισμών και τα θολωμένα από τις μάσκες γυαλιά μας καταφέραμε να ολοκληρώσουμε και να στείλουμε την ιδέα μας. Και τί καλύτερο συναίσθημα από το να έρχεται μια απάντηση που να μας λέει ότι η δουλειά είχε αποτέλεσμα.

Το σύστημα αυτό θα παραχθεί και θα μας σταλθεί από την ίδια την Altium ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί στο IPC APEX EXPO στο San Diego στο περίπτερο της IPC το οποίο θα γίνει εικονικά, όπως και τα περισσότερα παρόμοια συνέδρια λόγω της νόσου η οποία επέφερε δυσκολίες και κατα την διάρκεια της ανάπτυξης του συστήματος και των συνεχών συναντήσεων που χρειαζόταν να γίνονται.

Ποια τα συναισθήματα γι’ αυτή τη διάκριση;

Αρχικά τα ίδια τα άτομα που συμμετείχαν είναι ιδιαίτερα χαρούμενα με την επιβράβευση των κόπων τους και καθ’ όλα ενθουσιασμένοι για τις «πόρτες» που μπορεί να ανοίξει αυτή η διάκριση στο μέλλον, στην προσπάθεια να διατηρήσουμε τα δάση μας και τον φρέσκο αέρα μας.

Παράλληλα η Λέσχη είναι περήφανη για την διάκριση αυτή, για τα άτομα που συμμετείχαν ενεργά καθώς και για την υποστήριξη που υπήρξε από τον κοντινό της περίγυρο. Όπως και να το κοιτάξει κανείς, ακόμα και χωρίς τιμητική διάκριση, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και προσπάθειες που σκοπό έχουν να αφυπνίσουν το πνεύμα του πολιτισμού μας, των επιστημών και την αξία της συνεχής προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο, μόνο θετικά συναισθήματα μπορεί να επιφέρει. Η Λέσχη περιμένει υπομονετικά το αύριο αυτό ενώ τα μέλη μας δουλεύουν δυνατά στο σήμερα για να το επιτύχουν όσο καλύτερα μπορούν.

Και τώρα, ας συστηθούμε καλύτερα με την Λέσχη Ρομποτικής. Τι είναι αυτή η Λέσχη;  

Η Λέσχη δημιουργήθηκε το 2001 από διδακτορικούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών για την έρευνα και ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων ενώ το 2008 άλλαξε την πορεία της έχοντας προπτυχιακά κυρίως μέλη σε ένα πλαίσιο έρευνας, ανάπτυξης και μεταλαμπάδευσης γνώσης του τομέα της Ρομποτικής και σχετικών αυτής. Το 2014 ξεκίνησε να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς ρομποτικής, μικρότερων, σε μέγεθος ρομπότ από τότε έως και σήμερα παραμένει μία Λέσχη με κύριο γνώμονα την ύπαρξη ενός χώρου και περιβάλλοντος που φοιτητές του Πανεπιστημίου μας μπορούν να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν καινούργιες εμπειρίες σε αυτόν τον ιδιαίτερα όμορφο και χρήσιμο κλάδο.

Η Λέσχη πλέον αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κυρίως από τις πολυτεχνικές σχολές των Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων μηχανικών καθώς και μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Πόσα τα μέλη της Λέσχης, ποιος ο στόχος της και ποια η προϋπόθεση για να γίνει κάποιο μέλος της;

Το πλήθος των μελών μας είναι 18. Η Λέσχη είναι μέρος του Εργαστηρίου Ρομποτικής των μηχανολόγων μηχανικών «Robotics Group» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Παναγιώτη Κουστουμπάρδη (ΕΔΙΠ Μηχανολόγων Μηχανικών) ενώ ενεργοί υπεύθυνοι της Λέσχης είναι ο Μιχαήλ Τερεζάκης (Διδακτορικός Φοιτητής CEID) και ο Αριστείδης Ανδρουτσόπουλος (Προπτυχιακός Φοιτητής CEID). Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την ανάπτυξη των γνώσεών μας, την εύρεση της χαράς της δημιουργίας και της έρευνας καθώς και την συνεχή ανακάλυψη του τομέα και την χρησιμότητα αυτού σε πάμπολλες καταστάσεις στις ζωές μας.

Προφανώς όμως, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συνεχή ανακύκλωση των μελών μας με καινούργια άτομα και αυτόματα, καινούργιες ιδέες, στόχους και εμπειρίες που αυτά θα προσφέρουν. Η Λέσχη δέχεται καινούργια άτομα κατα περιόδους, αρκεί αυτά να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε οποιαδήποτε σχολή Θετικών Επιστημών και Επιστημών Μηχανικών, να έχουν όρεξη και ζήλο για τον κλάδο μας και να έχουν την αφοσίωση που μπορεί να απαιτούν οι στόχοι τους. Οι καινούργιες αιτήσεις θα ανοίξουν σύντομα και θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα μας.

Πόσο χρήσιμος είναι ο κλάδος της ρομποτικής στις μέρες μας; Σε ποιο τομέα πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο;

Ο κλάδος της ρομποτικής είναι ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος κλάδος που έχει επιδείξει υπό επανάληψη την αξία και την χρησιμότητα του. Θα μου ήταν ευκολότερο ίσως να αναφερθούμε σε ποιούς τομείς δεν γίνεται χρήση της ρομποτικής καθώς πλέον έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Σχεδόν σε κάθε τομέα πλέον μπορεί να παρατηρηθεί κάποιο αυτοματοποιημένο σύστημα, από τον τομέα της υγείας, τον τομέα της βιομηχανίας, τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και τόσων άλλων έως και την καθημερινή μας ζωή, από το πιο απλό, όπως μια σκούπα, μέχρι και το πιο σύνθετο, όπως ένα αεροπλάνο ή ένα όχημα στον δρόμο.

Πιθανότατα ακόμα και αυτήν την απάντηση μου την διαβάζετε μέσω ενός προϊόντος που κατασκευάστηκε με αυτοματοποιημένες μεθόδους, με μηχανήματα που βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της. Είναι προφανές πλέον, αν κοιτάξει κανείς τις επενδύσεις που γίνονται ενεργά στον τομέα αυτό παγκοσμίως, ότι η ρομποτική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος που θα επιφέρει δραστικές αλλαγές στο πως ζούμε και πως χειριζόμαστε την καθημερινότητά μας.

Κύριος στόχος της η καλύτερη ποιότητα ζωής και η βοήθεια που μπορεί να επιφέρει στον άνθρωπο σε κάθε του στιγμή, από μία επικίνδυνη κατάσταση όπως οι πυρκαγιές και οι σεισμοί, κατορθώματα χειρουργείων που μέχρι πριν μια πενταετία θεωρείτο ακατόρθωτες έως και σε κάτι τόσο απλό όσο η δημιουργία του καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά για να έχουμε ενέργεια μέσα στην ημέρα να μελετήσουμε κι άλλο αυτόν τον υπέροχο κλάδο. Όλοι οι κλάδοι λοιπόν έχουν να κερδίσουν κάτι από την χρήση ρομποτικών συστημάτων, για να συνεχίσουμε να αποκαλούμε τα καινούργια  κατορθώματα ως τη «μαγεία» της επόμενης ημέρας.

Στην καθημερινότητα των πολιτών πώς μπορεί να φανεί χρήσιμη η ρομποτική;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η καθημερινότητά μας περιέχει ήδη άμεσα ή έμμεσα τον τομέα αυτό, δίνοντας μας την δυνατότητα να καταφέρουμε υπέροχα πράγματα, υπεύθυνα και συνειδητά. Καθημερινά βλέπουμε παραδείγματα χρήσης της ρομποτικής σε πλαίσια που εχθές δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τομέα της γεωργίας όπου βλέπουμε όλο και περισσότερα αυτοματοποιημένα συστήματα να πηγαίνουν χέρι χέρι με άτομα όλων των ηλικιών για να δαμάσουν της ελιές μας και τα χωράφια μας.

Μικρά και μεγάλα εργαλεία που κάνουν την ζωή ενός αγρότη ευκολότερη ενώ μειώνει αισθητά τους κινδύνους του επαγγέλματος. Άλλο επίσης αξιέπαινο παράδειγμα αλλά κάπως μακριά, για την ώρα, για την χώρα μας λόγω έλλειψης υποδομών, είναι η αυτοματοποιημένη αυτοκίνηση η οποία μόλις τα δύο τελευταία χρόνια έφτασε σε τόσο υψηλό επίπεδο, κάνοντας κάθε εταιρίας σχεδόν στη βιομηχανία να έχει θέσει στόχους των επομένων ετών για την επίτευξη αυτού του πελώριου βήματος στον τομέα αυτό. Δοκιμές, προσπάθειες, αποτυχίας και επιτυχίες βλέπουμε καθημερινά στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο και η ρομποτική παίρνει θέση στην πρώτη σειρά προσπαθώντας να βοηθήσει όσο καλύτερα μπορεί.

Υπάρχει κάτι στα άμεσα σχέδια της Λέσχης;

Στόχοι μας κάποιοι διαγωνισμοί που έρχονται τους επόμενους μήνες οι οποίοι όμως ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα γίνουν πατροπαράδοτα ή σε μια άλλη μορφή λόγω των μεγάλων δυσκολιών που έχει φέρει η νόσος Covid-19. Ευελπιστούμε για ότι καλύτερο, δουλεύουμε για μία καλύτερη ακόμα εμφάνιση στους ερχόμενους διαγωνισμούς και ευελπιστούμε ότι το «ταβάνι» να πηγαίνει όλο και ψηλότερα. Τα νέα μας καθώς και ότι άλλο προκύψει μπορεί κάποιος να τα βρει στο site μας: http://robotics-club.upatras.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα