Παρασκευή, 22.01.2021, 6:46 μμ

Ανδρέας Λοβέρδος: “Την Πάτρα την κουβαλάω μέσα μου. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς;” – «Μέχρι τέλους και ποτέ ξανά» δηλώνει για τη Novartis

30.12.2020 / 8:57
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Λοβέρδος

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλη

«Μέχρι τέλους και ποτέ ξανά», απαντά ο πρώην Υπουργός και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, σε ερώτηση για την υπόθεση Novartis και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητά περισσότερα τεστ για τον κορωνοϊό και μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου χρειάζεται.

Σε ότι αφορά την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αφού εμπλέκεται και τον δικό του όνομα στους υποψηφίους προέδρους, ναι μεν υποστηρίζει πως η πανδημία δεν επιτρέπει να ανοίξουν τέτοια θέματα τώρα στον δημόσιο διάλογο, ωστόσο αφήνει ανοιχτή τη συζήτηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στο εσωτερικό των κομμάτων, αλίμονο αν δεν υπάρχουν διεργασίες. Ούτε οι πόλεμοι σταμάτησαν τις διεργασίες των κομμάτων για την επόμενη ημέρα».

Υπήρξε ευρεία επιχείρηση πολιτικής και ηθικής δολοφονίας αρκετών προσώπων,  από στελέχη της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ; Στο βιβλίο σας «Απόπειρα Δολοφονίας» σημειώνετε πολλά. Μετανιώνετε για τη σκέψη να χτυπήσετε τον Αλέξη Τσίπρα; Θα φτάσετε την υπόθεση Novartis «ως το τέλος»;

Η σκευωρία της Novartis στόχο είχε να καταστρέψει το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και να τραυματίσει θανάσιμα την πολιτική τιμή και προσωπική υπόληψη δέκα προσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αυτό ήταν καθαρό από την πρώτη στιγμή. Η «Απόπειρα Δολοφονίας» είναι μια προσωπική μαρτυρία. Τίποτε περισσότερο αλλά κυρίως τίποτε λιγότερο. Δεν αποτελεί ούτε πολιτικό μανιφέστο ούτε συνταγματικό κείμενο. Είναι μια ειλικρινής αλλά και οδυνηρή αφήγηση. Σε αυτό το πλαίσιο γράφτηκε και σε αντίθεση με τους περισσότερους ίσως πολιτικούς συνειδητά επέλεξα να καταγράψω όσα έζησα. Μη στέκεστε σε ένα μόνο σημείο του βιβλίου. Σε ό,τι αφορά το «μέχρι τέλους» ένα μόνο έχω να προσθέσω: Μέχρι τέλους και ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

Τι βαθμό παίρνει η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας; Συμφωνείτε με τα οικονομικά μέτρα που έχουν παρθεί; Τι διαφορετικό θα κάνατε; Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ ήταν επαρκείς; Υιοθετείτε την άποψη του Κ. Σημίτη πως «η αντιπολίτευση θα έπρεπε να βοηθήσει αντί να επιβεβαιώνει μια γνωστή αντιπαλότητα»;

Είναι πάγια η άποψή μου ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι ούτε να λαρυγγίζει, ούτε να πλειοδοτεί. Ούτε να καταγγέλλει άκριτα, ούτε να λαϊκίζει. Σκοπός ενός κόμματος της αντιπολίτευσης είναι να προάγει το συμφέρον του πολίτη. Να στηρίζει και να ενισχύει τις σωστές αποφάσεις και να υποδεικνύει τις λανθασμένες προσπαθώντας να στρέψει την κυβέρνηση προς το κοινό όφελος. Και εκτιμώ ότι αυτό κάνω σταθερά από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής. Η παράταξή μας έχει επισημάνει τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αστοχίες της κυβέρνησης με επιχειρήματα και ρεαλιστικές αντιπροτάσεις. Γι’ αυτό και την παρούσα στιγμή επισημαίνω ότι η πρόληψη για το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι επιβεβλημένη. Όχι άλλες καθυστερήσεις. Περισσότερα τεστ. Μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου χρειάζεται. Ισχυρή καμπάνια για την αναγκαιότητα του εμβολίου.

Η Ευρώπη δείχνει την απαιτούμενη αλληλεγγύη την περίοδο αυτή;

Η Ευρώπη κάνει εκείνο που μπορεί και που κρίνει σκόπιμο να γίνει. Η δική μας κυβέρνηση έχει χρέος να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολιτών και να αποκομίσει από την ευρωπαϊκή συνεργασία τα μεγαλύτερα οφέλη που μπορεί. Τα χρήματα που είναι διαθέσιμα από την ΕΕ είναι πολλά. Το θέμα είναι να πέσουν γρήγορα στην αγορά. Και ήδη σημειώνονται προβλήματα. Από τα 40 δις που έχουν εισρεύσει στις τράπεζες από το ευρωσύστημα, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος διοχετεύθηκε στις τράπεζες.

Πως κρίνετε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό; Θα κάνετε το εμβόλιο;

Είμαι ο πρώτος πολιτικός που δήλωσε ότι εφόσον χρειαστεί θα εμβολιαστώ από τους πρώτους για να σηματοδοτήσω την αναγκαιότητά του. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πλήρως αναπτυγμένη την στρατηγική της κυβέρνησης γι αυτό το ζήτημα και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ. Δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση η κινητοποίηση των πολιτών και δεν έχω διαπιστώσει να υπάρχει σχετικό οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο. Και ο εμβολιασμός αρχίζει από την Κυριακή.

Θα είστε υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, όταν ανοίξει κι επισήμως η συζήτηση, αφού περάσουμε τις δυσκολίες του κορωνοϊού;

Η απάντηση αυτή δεν δίδεται για πρώτη φορά αλλά θα είναι ίδια κάθε φορά που θα μου ζητείται εν μέσω πανδημίας. Προφανώς, η πανδημία δεν επιτρέπει να ανοίξουν τέτοια θέματα στο δημόσιο διάλογο. Στο εσωτερικό των κομμάτων, όμως, αλίμονο αν δεν υπάρχουν διεργασίες. Ούτε οι πόλεμοι σταμάτησαν τις διεργασίες των κομμάτων για την επόμενη ημέρα. Άλλο όμως αυτό και άλλο ο δημόσιος διάλογος, όταν σε αυτόν κεντρικό δίλημμα είναι ο οικονομικός ή ο βιολογικός θάνατος των πολιτών. Κρατώ με συνέπεια αυτή τη στάση.

Τι κόμμα θέλετε; Σε ποιά κατεύθυνση και με ποιούς; ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ; Θεωρείται πως έχει χάσει οριστικά την επαφή του με τους ανθρώπους που χρόνια το στήριζαν ή υπάρχει ακόμη πεδίο επανόδου; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην κεντροαριστερά;

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι ο αυθεντικός εκφραστής του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Αυτό δεν αμφιλέγεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Δεν πιστεύω ότι οι δεσμοί της παράταξής μας με τα ευρέα κοινωνικά στρώματα έχουν διαρραγεί οριστικά. Αντιθέτως εκτιμώ ότι αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Και εξηγούμαι: Η εποχή της ριζικής αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος είχε δυο ημερομηνίες κορύφωσης. Του Μαΐου 2012 με τις εκλογές και του δημοψηφίσματος του 2015. Τώρα πια το πολιτικό σύστημα σχηματοποιείται για κάποιες επόμενες δεκαετίες. Το ψέμα και η δημαγωγία μέτρησαν το μπόι τους. Μία εκκρεμότητα έχει παραμείνει κατά τη γνώμη μου. Αν  το δεύτερο κόμμα του δικομματισμού θα είμαστε εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν πχ και στις επόμενες εκλογές οι συσχετισμοί είναι αυτοί του 2019, τότε νομίζω πως κι αυτό το ανοικτό ζήτημα θα κλείσει.

Αρκετά πρόσωπα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινώσει ακόμη κάτι επισήμως. Μήπως είναι ευρύς ο αριθμός των εν δυνάμει υποψηφίων για ένα κόμμα του 8%;

Έχω παραπάνω ξεκαθαρίσει ότι σε δημόσια συζήτηση που αφορά τα εσωκομματικά της παράταξής μας δεν πρόκειται να εμπλακώ. Σε ό,τι με αφορά είμαι σαφής. Τώρα δίνουμε τη μάχη με τον Covid19. Θα την κερδίσουμε και μετά θα μιλήσουμε για όλα.

Ποια η σχέση σας με τη Φώφη Γεννηματά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη;

Με όλους έχω στενούς πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς που δεν πρόκειται να διαρραγούν. Τουλάχιστον από δικό μου λάθος.

Υπάρχει η περίπτωση συνασπισμού δυνάμεων σε πολιτικό επίπεδο με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Καμία τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Προφανέστατα.

Σας λείπει η Πάτρα; Διατηρείτε ευρύ κύκλο πολιτικών και προσωπικών σχέσεων; Τι θυμάστε περισσότερο;

Την Πάτρα την κουβαλάω μέσα μου. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Στο βαθμό που μου επιτρέπει το πρόγραμμα της πολιτικής και επαγγελματικής μου καθημερινότητας διατηρώ σχέσεις με φίλους, προσωπικούς και πολιτικούς. Αν πρέπει οπωσδήποτε να ξεχωρίσω κάποιες εικόνες, τότε διαλέγω τα βράδια στους καλοκαιρινούς κινηματογράφους, και τα καλοκαιρινά μπάνια. Όμως, να ξέρετε πως κάθε φορά που μου κάνουν παρόμοιες ερωτήσεις όλο και κάποια διαφορετική εικόνα μου έρχεται στο μυαλό. Π.χ. εικόνες από τα αποκριάτικα πάρτι, ή τις παρέες με τους συμμαθητές μου, τις πλάκες στο σχολείο, κλπ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

.
.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα