Ανδρέας Ηλιάδης: Οι ατέλειωτες νύχτες δίπλα σε άρρωστα παιδιά είναι λειτούργημα -Ο Διευθυντής ΜΕΘ Πάιδων στο νοσοκομείο του Ρίου μιλά στο «Νεολόγο»

13.01.2021 / 9:06
IMG_2881

Συνέντευξη Νικολίνα Σκόνδρα

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Νεολόγο» δίνει απαντήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητές του. Μιλά ανοιχτά για το λειτούργημά του και τη δράση του στη Λέσβο. Ακόμα, μιλά με υπερηφάνεια για τον νέο υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του θαλάμου αρνητικής πίεσης, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην ΜΕΘ Παίδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέλος, δίνει συμβουλές και ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Προέρχεστε από μία σπουδαία οικογένεια ιατρών. Συνέβαλε το γεγονός αυτό, να επιλέξετε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη επιστήμη;

Σίγουρα το οικογενειακό περιβάλλον παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και του επαγγελματικού προσανατολισμού. Κατά την δική μου άποψη όμως, δεν νομίζω ότι αρκεί μόνο αυτό. Τα ερεθίσματα της κοινωνίας και οι ανάγκες της ανθρωπότητας συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της ψυχοσύνθεσης των ατόμων. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην επιλογή κάποιου επαγγέλματος, το οποίο έχει να κάνει με τη βοήθεια στους συνανθρώπους μας. Βέβαια καλύτερα θα ήταν να λέγαμε ότι, το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου αποτελεί λειτούργημα. Δεν νομίζω ότι οι ατέλειωτες νύχτες δίπλα σε άρρωστα παιδάκια χαρακτηρίζονται ως δουλειά.

Η καταγωγή σας είναι από την κατεχόμενη Αμμόχωστο της Κύπρου. Πώς δρόμος σας οδήγησε το 2007 να βρεθείτε στην ΜΕΘ παίδων του ΠΓΝΠ;

Όντως κατάγομαι από την κατεχόμενη περιοχή από τους Τούρκους Αμμόχωστο της Κύπρου. Σε αυτό το σημείο, θα επιθυμούσα να σας θυμίσω ότι έχω ρίζες από την Πελοπόννησο. Η γιαγιά μου είναι από την Καλαμάτα. Πριν πάρα πολλά χρόνια έτυχε να έρθει ο παππούς μου για ένα ταξίδι στην Ελλάδα και έτσι γνωρίστηκε με την γιαγιά μου. Το 1923, έφθασαν μαζί στην Κύπρο και μετά από έναν αιώνα σχεδόν εγώ επέστρεψα στην Πελοπόννησο.

Το 2015 βρεθήκατε στη Λέσβο για να προσφέρετε τη βοήθεια σας στους πρόσφυγες. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τη δημιουργία της Ελληνικής Μονάδας Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιάς ή αλλιώς Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.;

Οι λόγοι που με ώθησαν να προσφέρω απλόχερα βοήθεια και υποστήριξη στους πρόσφυγες της Λέσβου ήταν ένας συνδυασμός εμπειριών. Αρχικά όταν ήμουν περίπου 8 χρονών, έφυγα από την Αμμόχωστο ο ίδιος ως πρόσφυγας, επειδή μας έδιωξαν οι Τούρκοι. Στη συνέχεια, με την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στη Συρία και βλέποντας ότι χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδάκια κατέφθαναν στη χώρα μας, σκέφτηκα ότι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να οργανωθούμε σαν γιατροί της Αχαΐας. Έτσι λοιπόν, οργανώσαμε ένα πρότυπο ιατρείο, στην πρώτη γραμμή στη Σκάλα της Συκαμιάς στην Λέσβο, το οποίο επέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η στήριξη του κόσμου ήταν συγκινητική. Στην αρχή όλα ξεκίνησαν με λίγους πόρους, αλλά όσο η αγάπη του κόσμου μεγάλωνε, η προσπάθεια άρχισε να οργανώνεται. Κατέφθασαν μηχανήματα απ΄ όλη την Ελλάδα με δωρεές, τα οποία συνέβαλαν πραγματικά στη διαμόρφωση μιας πρότυπης μονάδας, η οποία δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από ένα σύγχρονο τμήμα επειγόντων. Εκεί λοιπόν, ήμασταν ο κυματοθραύστης, ήμασταν η πρώτη γραμμή. Αντιμετωπίσαμε την μεγάλη κάθοδο οικογενειών, και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μέσα σ’ αυτές τις οικογένειες υπήρχαν μικρά παιδάκια. Οι εικόνες που είδαμε τότε, μετά το μεγάλο ναυάγιο που έγινε στο Μόλυβο της Λέσβου, με εκατοντάδες νεκρά μικρά παιδάκια, μας είχε συγκλονίσει. Περάσαμε πολλά βράδια στην πρώτη γραμμή, βοηθώντας αυτές τις οικογένειες και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό. Ήμουν κομμάτι της Ε.Ι.Ν.Α., της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, που νομίζω ότι έκανε τη διαφορά και έδειξε σ’ όλη την Ελλάδα ότι οι γιατροί της Αχαΐας βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή.

Τον Σεπτέμβρη το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο απέκτησε μονάδα αρνητικής πίεσης για τη νοσηλεία παιδιών και εφήβων με κορονοϊό. Πώς λειτουργεί ακριβώς αυτή η μονάδα; Ποσά περιστατικά έχετε δεχτεί;

Νομίζω ότι ήταν κάτι αναπόφευκτο, όλοι γνωρίζουμε την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σε εντατικές μονάδες. Νομίζω ότι δεν μπορούσαμε να μείνουμε απ’ έξω, από το να δημιουργήσουμε και εμείς έναν πρότυπο θάλαμο αρνητικής πίεσης. Το σκεπτικό ήταν να μην κινδυνεύσει κανένα παιδί και να μη υπάρξει παιδί, που να μην μπορεί να νοσηλευτεί εκτός από έναν ειδικό θάλαμο. Προϋπόθεση ήταν να βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι. Έτσι λοιπόν, βρέθηκε μια ευαισθητοποιημένη εταιρεία σε τέτοια θέματα στην Αθήνα, η ECOELASTIKA A.E., η οποία είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ο κ. Μαυριάς επικοινώνησε μαζί μας. Είχε τύχει ένας από τους ανθρώπους του να έχει νοσηλευτεί παλιά σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Αθήνα,  όταν εργαζόμουν εκεί. Με γνώρισε και εξέφρασε την επιθυμία του να δώσει χρήματα. Έτσι, σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα αγοράστηκε όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ειδικά μηχανήματα, οι αναπνευστήρες, το σύστημα αρνητικής πίεσης, τα κρεβάτια, τα μόνιτορ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα στολίδι στη ΜΕΘ Παίδων και νομίζω ότι όλοι είμαστε περήφανοι, έχοντας αυτή την όμορφη μονάδα. Και βεβαίως, είναι όμορφο να πούμε ότι παρόλο που δεν είναι απλό να μπει στο οργανόγραμμα ένα καινούριο τμήμα, αυτή η μονάδα πραγματικά αποτελεί ένα κόσμημα. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι ήταν αμέριστη η συμπαράσταση της 6ης ΥΠΕ, τουλάχιστον από τον κ. Καρβέλη, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες για να αποκτήσουμε αυτό το τμήμα. Έκτοτε έχει νοσηλευτεί μια μικρή ομάδα παιδιών, αλλά όχι ακριβώς για την οξεία λοίμωξη COVID-19, αλλά με επιπλοκές από κορονοϊό. Είναι σ’ όλους γνωστή η περιπέτεια του μικρού Γιάννη, τον αποκαλούμε πλέον «μικρό αστροναύτη», ο οποίος ήρθε με επιπλοκές από COVID-19. Όλα πήγαν καλά στην εντατική, εξήλθε και συνεχίζει όμορφα την ζωή του.

Έχετε δηλώσει ότι το ΠΓΝΠ αποτελεί σημείο αναφοράς για τον COVID-19. Ποιά είναι η γενική εικόνα της ΜΕΘ παίδων. Υπάρχουν ελλείψεις στον εξοπλισμό και στο φάρμακα;

Όπως γνωρίζετε, ευτυχώς, η ομάδα των παιδιών και των εφήβων δεν επηρεάζεται τόσο από τον COVID-19, όπως επηρεάζονται οι ομάδες των ενηλίκων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πάντα σε ετοιμότητα. Μπορώ να πω ότι η ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ αυτή τη στιγμή δεν έχει καθόλου ελλείψεις, διότι υπάρχει ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός και ένα άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό. Από τους ιατρούς μέχρι τους βοηθούς θαλάμου, όλη η ομάδα μας είναι ένα καλοκουρδισμένο ρολόι, το οποίο με πολλή αγάπη και επαγγελματισμό διαμορφώνουν αυτό το άριστο αποτέλεσμα το οποίο βγαίνει προς τα έξω. Σαφώς, ο όγκος των περιστατικών στις μονάδες παίδων έχουν πολύ λιγότερα περιστατικά από τις μονάδες των ενηλίκων. Άρα, γι’ αυτή την κατηγορία των ασθενών, τα τμήματα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι στους ενήλικες.

Οι εμβολιασμοί για τον COVID-19 έχουν ξεκινήσει και στην Πάτρα. Ποιά είναι η συμβουλή που έχετε να δώσετε στους συμπολίτες μας. Θα πρέπει οι γονείς να φοβούνται για τον εμβολιασμό των παιδιών τους όταν θα έρθει η ώρα;

Η πρόεδρος της επιτροπής των εμβολιασμών είναι η κυρία Θεοδωρίδου, νομίζω όλοι την γνωρίζουμε από την τηλεόραση. Εμείς όμως ως ιατροί, με βασική ειδικότητα την παιδιατρική, την κ. Θεοδωρίδου την ξέρουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος γλυκύτατος, ηθικός και γνώστης των εμβολίων. Έχω συνεργαστεί μαζί της πολλά χρόνια, όταν ήταν διευθύντρια στο τμήμα λοιμώξεων στο «Αγία Σοφία» στην Αθήνα. Με την κ. Θεοδωρίδου στην πρώτη γραμμή, η οποία είναι επίσημα η υπεύθυνη των εμβολιασμών, ακούγοντας τις προτροπές της για εμβολιασμό, νομίζω ότι δεν χρειάζονται ανησυχίες και άλλα λόγια, αρκεί να ακούμε τις οδηγίες της επιτροπής.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα