Αναζητούνται πυροσβεστικά μέτρα για τη “φωτιά” στα τιμολόγια ρεύματος

06.09.2021 / 12:16
reuma

Η κούρσα στις τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων καταγράφεται με ένταση στις ευρωπαϊκές αγορές εδώ και ένα τρίμηνο τουλάχιστον. Αυτός είναι ο λόγος που παράγοντες του χώρου προειδοποιούσαν για τσουνάμι αυξήσεων στη λιανική του ρεύματος και για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών άμβλυνσης των επιπτώσεων.

Οι αυξήσεις είναι πλέον πραγματικότητα που θα γίνει ακόμα σαφέστερη μέσα στον Σεπτέμβριο οπότε θα έρθουν στα χέρια των καταναλωτών φουσκωμένοι λογαριασμοί.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η επίπτωση στα νοικοκυριά αλλά και συνολικότερα στην οικονομία θα είναι ισχυρή, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ακόμα μέτωπο κοινωνικής δυσαρέσκειας.
Στο πλαίσιο αυτό αναζητά πόρους και τρόπους για να μειωθεί κατά το δυνατόν η επιβάρυνση, τουλάχιστον για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΕ έχουν εισηγηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την αύξηση της έκπτωσης που απολαμβάνουν οι περίπου 460.000 με 500.000 δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κατηγορίες των νοικοκυριών με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια, περιουσιακά στοιχεία και καταναλώσεις ρεύματος είναι δύο. Στην πρώτη το ποσοστό επιδότησης που δίνει σήμερα το ΚΟΤ είναι στα 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα και στη δεύτερη ανέρχεται στα 0,045 ευρώ.

Κατά μέσο όροι οι εκπτώσεις σε σχέση με τις χρεώσεις προμήθειας κυμαίνονται στο 60% και 45%, αντίστοιχα για τις δύο κατηγορίες των δικαιούχων του ΚΟΤ. Πηγές αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις αφορούν την αύξηση αυτών των ποσών επιχορήγησης. Έτσι με τον τρόπο αυτό θα αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις αυξήσεις της τιμής του ρεύματος. Ουσιαστικά θα διατηρηθούν τα πραγματικά ποσοστά έκπτωσης.

Ένας από τους γρίφους που καλείται να λύσει το επιτελείο του ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ είναι η προέλευση των εσόδων. Το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται για την κάλυψη των δικαιούχων του ΚΟΤ με την αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτά υπολογίζονται, συνολικά για φέτος, στα περίπου 900 εκ. ευρώ. Το 60% πηγαίνει δια νόμου στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Το υπόλοιπο 40% κατανέμεται κάθε χρόνο με υπουργική απόφαση και νεγάλο μέρος του ποσού εκτιμάται ότι μπορεί να διατεθεί για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ή με πιο απλά λόγια στην αύξηση του ποσού επιδότησης της τιμής της κιλοβατώρας.

Στο επιτελείο του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, φέρεται, επίσης να αναζητούν και αντίστοιχα μέτρα για την κάλυψη μέρους των απωλειών από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους που υφίστανται και οι μικροί επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια, χωρίς, όμως, να έχει γίνει γνωστό κατά πόσο είναι εφικτό η επιδότηση του ρεύματος για αυτές τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Οι λόγοι των αυξήσεων
Εδώ και καιρό, το εκρηκτικό κοκτέιλ στην αγορά φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την έκρηξη των τιμών των ρύπων στα χρηματιστήρια, εκτινάσσουν τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα. Συγκυριακοί, αλλά και δομικοί λόγοι έχουν προκαλέσει ανισορροπία στην αγορά φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές του καυσίμου γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά και τις τιμές της ενέργειας.

Συγκεκριμένα η επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την κρίση της πανδημίας, σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Ρωσία, περιορίζοντας δραστικά τις ροές φυσικού αερίου, δημιουργούν συνθήκες ενεργειακής κρίσης. Ταυτόχρονα, οι τιμές επηρεάζονται καθοριστικά και από τις πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της χρήσης πετρελαίου, άνθρακα και λιγνίτη, που έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο.

Απόρροια είναι η αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη αλλά εκτείνεται τόσο στην Ασία όσο και στην Αμερική. Αποτέλεσμα ήταν στα τέλη Αυγούστου οι τιμές του καυσίμου να έχουν εκτιναχθεί στα 48 ευρώ/MWh, δηλαδή πάνω από 100% από την αρχή του έτους, ενώ στους ρύπους, οι τιμές διαμορφώνονται στα 62 ευρώ/ τόνος, έχοντας κάνει ράλι 120% σε ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα