Παρασκευή, 19.08.2022, 11:59 μμ

Αναζητώντας κυβερνητικό αφήγημα

21.12.2020 / 9:51
nikos-panagiotopoulos

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Είναι ξεκάθαρη, πλέον, η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να στραφεί στη μεσαία τάξη,  επιχειρώντας να δημιουργήσει θετικό αφήγημα. Οι τελευταίες κινήσεις του ουσιαστικά δείχνουν τις αποστάσεις που θέλει να κρατήσει από την τοξική αντιπαράθεση και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζει συσκέψεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, με παραγωγικούς φορείς, εκπροσώπους της αγοράς και των εργαζομένων. Στο επίκεντρο μετά την σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας και τη στήριξη του ΕΣΥ είναι η οικονομία και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Η επόμενη μέρα της πανδημίας είναι κρίσιμη τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις εκλογές όποτε και να γίνουν. Η κριτική στο σχέδιο Πισσαρίδη και  η συζήτηση για ένα «νέο new deal» για την απομείωση του ιδιωτικού χρέους θα είναι τα όπλα του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στα ποιοτικά στοιχεία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει από αφήγημα και δεν διαθέτει κυβερνητική ταυτότητα. Οι συνθήκες αλλά και τα πεπραγμένα της κυβερνητικής του θητείας δεν επιτρέπουν την επαναφορά «αντι-μνημονιακού» θεωρήματος, που ήταν αυτό που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Έτσι στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να δημιουργήσουν εκείνο το αφήγημα,  που θα επιτρέψει στο κόμμα να κάνει τεκμηριωμένη αντιπολίτευση με κυβερνητική προοπτική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, με μία σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις του και συναντήσεις με φορείς, θέτει το πλαίσιο για το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι άλλο από το «New deal» για διαγραφή ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία.

Παράλληλα επιχειρεί πολιτική και ιδεολογική μάχη για το σχέδιο αξιοποίησης του ταμείου ανάκαμψης της κυβέρνησης. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη είναι «μία ακόμα ευκαιρία προώθησης της νεοφιλελεύθερης ατζέντας», ο  Αλέξης Τσίπρας μετά τα Χριστούγεννα θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο, τα βασικά σημεία του οποίου αποκαλύπτουμε σήμερα.

Στην πρώτη γραμμή είναι η αγορά εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας. Αλλά και  διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους.

«Η φορολογία θα γίνει δικαιότερη με μείωση της φοροδιαφυγής, και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες» αναφέρει το προσχέδιο που αναμένεται να πάρει έγκριση  και θα εντάσσεται στο συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Στο σχέδιο δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει ειδική αναφορά στο νέο ΕΣΥ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με σημαντική ενίσχυσή του, με επιπλέον χρηματοδότηση και προσλήψεις, αναφέρεται ότι το προοδευτικό μοντέλο έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας.

Γίνεται αναφορά στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα, στη στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις σε γεωργία, βιομηχανία και τεχνολογία, που θα εδράζεται στην κατά προτεραιότητα χρηματοδότησή τους από τα διαθέσιμα μέσα (Αναπτυξιακός Νόμος, Αναπτυξιακή Τράπεζα, ΕΣΠΑ), στη διαμόρφωση κατάλληλων τεχνολογικών υποδομών και στην κινητοποίηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικά στο εργασιακό πεδίο, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την εφαρμογή σε πιλοτική βάση του 35ώρου ή της τετραήμερης εργασίας με παράλληλη διατήρηση των μισθών για επιλεγμένους κλάδους. Με βάση την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κράτος καλύπτει το ποσό που αντιστοιχεί σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για το υπολειπόμενο του 40ώρου/τετραημέρου, με υποχρέωση διατήρησης του νέου ωραρίου για περαιτέρω χρονικό διάστημα. Το μέτρο αυτό συνοδεύεται με μελέτη αξιολόγησης των αποτελεσμάτων σε σχέση κυρίως με τις επιπτώσεις του στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται η ενίσχυση της εργασίας των νέων με ειδικά προγράμματα ενδυνάμωσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές. Ακόμα, προτάσσεται η ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων και των γυναικών μέσω ενός προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση/επανακατάρτιση. Προστίθεται δε η διεύρυνση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες μορφές εργασίας (πλατφόρμες εργασίας όπου οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ως «συνεργάτες» – τηλεργασία).

Επίσης προτείνεται η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας με ειδικά κίνητρα για τη δημιουργία clusters, συνεργειών και συνεργασιών. Προτείνεται μόνιμο και σταθερό πλέγμα χρηματοδοτικών και φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε νέες τεχνολογίες και χρηματοδότηση της έρευνας και καινοτομίας τους και αναμόρφωση των μηχανισμών χρηματοδότησης και εγγυήσεων για τις εξαγωγές των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, κ.ά. Μια από τις ιδέες είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος μέσω της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, της πάταξης της φοροδιαφυγής, της μείωσης των φόρων κατανάλωσης, της προοδευτικής φορολόγησης εισοδημάτων και πλούτου, της κατάργησης των έκτακτων εισφορών και της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνονται σε πέντε άξονες παρεμβάσεων:

Α. Δίκαιη Πράσινη μετάβαση με την κοινωνία μαζί 

Β. Για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου: ενίσχυση της εργασίας, έμφαση στην εργασία των νέων και των γυναικών, ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Γ. Δίκαιη Ψηφιακή Μετάβαση

Δ. Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.

Ε. Περιφερειακή Συνοχή – Αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα