«Αναβάθμιση» των rapid test με την ένταξη τους στο Μητρώο COVID-19

30.11.2020 / 10:18
γκο-9-5

Σε βασικό εργαλείο ελέγχου της πανδημίας αναδεικνύονται τα rapid test, που διενεργούνται τόσο από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ όσο και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα αποτελέσματα των τεστ ταχείας διάγνωσης εντάχθηκαν πρόσφατα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Covid-19 που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ.

Αν και μέχρι πρόσφατα τα rapid test θεωρούνταν χαμηλότερης αποτελεσματικότητας στην ορθή διάγνωση κρούσματος του κορονοϊού, επιβάλλοντας την επιβεβαίωση του αποτελέσματος και με μοριακό τεστ, η υψηλότερη ευαισθησία των νεότερων τεστ άλλαξαν τα δεδομένα, αφού τα θετικά επιβεβαιώνονταν από PCR σχεδόν στο σύνολο τους.

Για αυτό και στην πρόσφατη τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή εκτός από την έγκριση διενέργειας των rapid test από ιδιωτικούς φορείς, αποφασίστηκε η ένταξη τους στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19, όπως και τα μοριακά τεστ.

Όπως ανέφερε άλλωστε και ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας το ειδικό λογισμικό του ΕΟΔΥ που δημιουργήθηκε, η εφαρμογή για τη διαχείριση των ΚΟΜΥ επιτρέπει και τη διασύνδεση των αποτελεσμάτων με το Εθνικό Μητρώο COVID.

Της διάταξης ακολούθησαν οι σχετικές ΚΥΑ που καθόριζαν μεταξύ άλλων και τις προδιαγραφές, προβλέποντας για παράδειγμα πως τα τεστ ταχείας διάγνωσης που θα πραγματοποιούνται οφείλουν να έχουν κλινική ευαισθησία μεγαλύτερη του 90%.

Έτσι, στις 20/11 η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία που διαχειρίζεται το Εθνικό Μητρώο ανακοίνωσε πως προστέθηκε σε αυτό νέα επιλογή στο μενού. Πρόκειται για τη «νέα καταχώρηση rapid test», μέσω της οποίας καταχωρούνται οι εξετάσεις και τα αποτελέσματα της «ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα του αναπνευστικού».

Την υποχρέωση ένταξης στο Μητρώο των αποτελεσμάτων των rapid test έχουν όλοι οι ιατροί που διενεργούν σχετικές εξετάσεις και η οποία καθυστέρηση ή αμέλεια ένταξης τους μπορεί να συνοδευτεί από πρόστιμα και ποινές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν στη διάταξη.

Πέραν των ιδιωτιών φυσικά στο Μητρώο περνούν τα αντίστοιχα αποτελέσματα και οι φορείς του δημοσίου και κατ’ επέκταση ο ΕΟΔΥ, που πραγματοποιεί rapid test μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας.

Σε νεότερη πάντως ανάρτηση της, η ΗΔΙΚΑ αναφέρει και την ένταξη της δυνατότητας ημερήσιας και μηνιαίας συγκεντρωτικής κατάστασης PCR συγκριτικά μετα Rapid Τest. Αυτή η πρόβλεψη ίσως δώσει σημαντικές πληροφορίες για την πραγματική θετικότητα των τεστ, συνδυάζοντας δεδομένα τόσο από τα rapid test όσο και τους μοριακούς ελέγχους.

news4health.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα