Ανάλυση «Νεολόγου»: Οι νέοι συσχετισμοί στον Δήμο Ερυμάνθου 

04.02.2023 / 9:58
δημοτικες εκλογές

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Μεταβολές δυναμικής καταγράφονται, προϊόντος του χρόνου, σε Δήμους της Αχαΐας, αφού συμπληρώνεται το πάζλ των υποψηφίων Δημάρχων και προσώπων που τους στηρίζουν. Στον Δήμο Ερυμάνθου διασταυρώνουν τα ξίφη τους τρεις «πασοκογενείς», Θεόδωρος Μπαρής, Διαμαντής Κανελλόπουλος και Δημήτρης Δριβίλας, αλλά και ο στηριζόμενος από το ΚΚΕ, Τάκης Σκιαδάς, αν και στους μικρότερους Δήμους υπερισχύουν τα προσωπικά χαρακτηριστικά έναντι της πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης. Ο «Νεολόγος» των Πατρών αναλύει το σημερινό σκηνικό, «φωτογραφίζοντας» τη συνθήκη βάσει των συσχετισμών δυνάμεων.

Η δυναμική

Ανάλυση «Νεολόγου»: Οι νέοι συσχετισμοί στον Δήμο Ερυμάνθου  4

Ο νυν Δήμαρχος, προερχόμενος από την Τριταία, Θεόδωρος Μπαρής, θεωρητικά ξεκινά από μία θέση ισχύος, όπως αρκετοί ομόλογοί του ανά τη χώρα. Σύμφωνα με συνεργάτες του, «το ψηφοδέλτιό του είναι διευρυμένο, έχοντας ως κορμό αυτόν του 2019», ενώ «παρά τις γενικές δυσκολίες στη χώρα, με μία σειρά κρίσεων, έχει παραχθεί σημαντικό έργο στην περιοχή».

Ανάλυση «Νεολόγου»: Οι νέοι συσχετισμοί στον Δήμο Ερυμάνθου  5

Ο δεύτερος πόλος που διεκδικεί τον Δημαρχιακό θώκο, έχει επικεφαλής τον προερχόμενο από τη δημοτική ενότητα Φαρρών, Διαμαντή Κανελλόπουλο. Πρόσωπα που τον στηρίζουν θεωρούν ότι «η ενίσχυσή του σε σχέση με τις εκλογές του 2019 -στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- είναι εμφανής και θα αποτυπωθεί στην κάλπη». Από τις ίδιες πηγές εκφράζεται η αισιοδοξία μάλιστα για νίκη, «μιας και τώρα έχουν δημιουργηθεί ισχυρότεροι πυρήνες σε όλες τις δημοτικές ενότητες», ενώ προστίθενται τα εξής: «Από το 2019 έως τώρα έχουμε ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση. Η παράταξή μας είναι διαρκώς παρούσα. Ο σχηματισμός της Δημοτικής Αρχής δέχεται πλήγματα σε επίπεδο υποψηφίων και αντιθέτως υπάρχουν εισροές στον δικό μας συνδυασμό. Η συμμετοχή μάλιστα στην πρόσφατη κοπή της πίτας μας επικυρώνει όλα τα παραπάνω».

Ανάλυση «Νεολόγου»: Οι νέοι συσχετισμοί στον Δήμο Ερυμάνθου  6

Ο περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Δριβίλας, με καταγωγή από την Τριταία, έχει επισημοποιήσει την κάθοδό του, χωρίς ακόμη να έχει ανακοινώσει θέσεις και υποψηφίους. Θα επιχειρήσει να μπει «σφήνα» στους δύο πρώτους και να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο.

Η δυσκολία λόγω νόμου

Σύμφωνα με γνώστες του τοπικού πεδίου, η πρόβλεψη του νέου νόμου για υποψηφίους παντού, σε όλες τις κοινότητες, θα δυσκολέψει πολύ εν δυνάμει διεκδικητές που δεν έχουν κινηθεί δυναμικά το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην κατεύθυνση της στελέχωσης ψηφοδελτίου. Πολύ περισσότερο, δεν είναι εύκολο σε έναν μικρό Δήμο, όπως ο Ερύμανθος – στον οποίο οι εγγεγραμμένοι των εκλογών του 2019 ήσαν 14.751 – να έχει το λιγότερο ο κάθε συνδυασμός 130 υποψήφιους και το ανώτερο 180. Ως εκ τούτου, λέγεται πως, «δύσκολα τελικά οι διεκδικητές από τον κεντροαριστερό χώρο θα είναι τρεις, με πιθανότερο το σενάριο να είναι δύο».

Η γεωγραφία της ψήφου

Τέλος, ως προς την γεωγραφία της ψήφου, αν και το σκηνικό είναι μεταβαλλόμενο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Μπαρής και Δριβήλας προέρχονται από την Τριταία και ο κ. Κανελλόπουλος από το Φαρραί. Τα επιτελεία του Δημάρχου και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης  έχουν διαφορετική ανάγνωση ως προς την επιρροή του Περιφερειακού Συμβούλου, υποστηρίζοντας ότι η κάθοδός του θα πλήξει το αντίπαλο στρατόπεδο. Οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι θα πληγεί εκείνος με τα χαμηλότερα ποσοστά (βάσει των προηγούμενων εκλογών) και οι δεύτεροι πως θα έχει απώλειες ο Δήμαρχος, αφού θα έχει αντίπαλο στον τόπο του. Από εκεί και πέρα, ο κ. Μπαρής είχε επικρατήσει σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, όμως η Τριταία αύξησε τα ποσοστά του. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είχε υψηλά ποσοστά σε Φαρραί και Καλέντζι. Η δυναμική του Δημήτρη Δριβίλα είναι μεγαλύτερη σε Τριταία και Καλέντζι, με τον ίδιο να προσπαθεί να αναπτύξει δυνάμεις σε Λεόντιο και Φαρραί. Πρώτη σε πληθυσμό είναι η δημοτική ενότητα Φαρρών, ακολουθεί αυτή της Τριταίας και έπονται Λεόντιο και Καλέντζι.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα