Ανακάμπτει η οικονομία στην Αχαΐα – Το “ανάχωμα” στον δρόμο προς την ανάπτυξη που μπορεί να ξεπεραστεί

20.09.2023 / 16:24
ka 32

Αρνητικό παραμένει το πρόσημο της μεταποίησης στα στοιχεία του ΓΕΜΗ που παρουσίασε ο «Νεολόγος.  Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ο κλάδος της μεταποίησης, δηλαδή των βιομηχανιών και των βιοτεχνιών, παραμένει αρνητικός σε ότι αφορά τις εγγραφές και τις διαγραφές που έχουν καταγραφεί από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μετά.

Συγκεκριμένα από το 2011 έως τον Ιούλιο του 2023 το πρόσημο είναι στο -577, κάτι που σημαίνει ότι έχουν κλείσει περισσότερες επιχειρήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο από αυτές που έχουν ανοίξει, μέσα σε αυτή την δωδεκαετία.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φανερώνει και ένα από τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ψάχνει να βρει τρόπους για να την μετασχηματίσει σε ανάπτυξη.

Όπως εξηγεί ο Θανάσης Κούστας της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου η μεταποίηση είναι ο κλάδος που απασχολεί τους περισσότερους εργαζόμενους και προσφέρει τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Έχει έτσι έναν κατεξοχήν αναπτυξιακό ρόλο και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ξεπεράσει την πληγή της οικονομικής κρίσης συν των άλλων δύο κρίσεων που ακολούθησαν, αποτελεί ένα ανάχωμα στον πορεία της ανάπτυξης.

Σε αντίθεση με τους κλάδους της εστίασης και εμπορίου που έχουν επανέλθει πάντα με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ . Ωστόσο, το ελπιδοφόρο ότι και τα τρία έτη της πανδημίας το ισοζύγιο στην μεταποίηση είναι θετικό (+55 το 2020, +49 το 2021, +86 το 2022) ενώ για το τρέχον έτος είναι στο +52.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα