Αναδρομικά: Οι εξελίξεις για τις συντάξεις εντός του Σεπτεμβρίου

07.09.2021 / 14:44
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
efka_eu_intro

Το Φθινόπωρο στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενδεχομένως με τις συντάξεις Οκτωβρίου – ίσως όμως και αργότερα – να καταβληθούν νέα αναδρομικά ποσά στους συνταξιούχους, ενώ άλλα δύο πακέτα αναδρομικών θα κριθούν εντός του μηνός από τα ανώτατα δικαστήρια. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΦΚΑ (ο οποίος όπως και στο παρελθόν μπορεί πάλι να αλλάξει), σταδιακά από τα τέλη Σεπτεμβρίου (χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση) και έως το τέλος του έτους θα λάβουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους και τα αναδρομικά τουλάχιστον 23 μηνών που δικαιούνται 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 12 Μαΐου 2016). Σε διαφορετική πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον καθυστερημένο επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. Συγκεκριμένα θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά.

Στο επίκεντρο είναι και η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά. Τα αναδρομικά που – εκτός απροόπτου – θα επαναβεβαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας αφορούν επιστροφές 11 μηνών από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που δεν πληρώθηκαν στους συνταξιούχους, όπως έγινε με το 11μηνο των περικοπών στις κύριες συντάξεις. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται και τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων, τα οποία δεν επιστράφηκαν παρότι και για αυτές τις παροχές οι συνταξιούχοι περίμεναν να πληρωθούν ένα εφάπαξ ποσό (τα Δώρα μιας χρονιάς) λόγω αντισυνταγματικότητας.

Οι διεκδικήσεις 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου συνεχίζονται με κρίσιμη ημερομηνία τη 15η Σεπτεμβρίου. Τότε το Ελεγκτικό Συνέδριο πρόκειται να κρίνει, οριστικά και αμετάκλητα, την τύχη των αναδρομικών, αποδεχόμενο ή απορρίπτοντας, αναλόγως εάν θα είναι θετική ή αρνητική η απόφαση που θα ληφθεί, τις αιτιάσεις των συνταξιούχων.

Ποιοι περιμένουν αναδρομικά τώρα

Όπως έχει γράψει προ ημερών ο Χρήστος Μέγας στο iEidiseis.gr: «Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα για το εάν δικαιούστε αναδρομικά, ή άδικα υποκύπτετε στην εύκολη προπαγάνδα, θα πρέπει να ξέρετε ότι πρέπει να ανήκετε σε κάποια από τις ακόλουθες ομάδες: α/ να έχετε πάνω από 30 έτη ασφάλισης, β/ να έχετε βγει στη σύνταξη (κατάθεση αίτησης) πριν την 13η Μαΐου 2016, γ/να έχετε συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις Κατρούγκαλου (ν.4387/160), αλλά έχετε προσωπική διαφορά (αφορά σε αιτήσεις από 13/5/16 έως και 31/12/2018) ή, τέλος, δ/είστε συνταξιούχος μετά την 1/1/2019.

α) Αν ανήκετε στην τελευταία κατηγορίας (αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2019 και μετά) πιθανότατα δεν έχει εκκαθαριστεί η αίτησή σας και σίγουρα δεν έχει εκκαθαριστεί εάν έχετε διαδοχική ασφάλιση. Σε αυτή την περίπτωση οι εκκαθαρίσεις γίνονται με τις παλαιές διατάξεις. Άρα εάν έχετε πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα σας βγάλουν… λάθος σύνταξη και θα περιμένετε μερικά χρόνια ακόμη για την διόρθωση της… διόρθωσης και τα σχετικά αναδρομικά.

β) Για αιτήσεις από 13/5/16 έως 31/12/18 τα αναδρομικά δόθηκαν. Εάν δεν λάβατε κάποιο ποσό σημαίνει ότι είχατε προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από το ποσό που σας δίνει ο επανϋπολογισμός. Κατά συνέπεια, δεν έχετε να περιμένετε κάποια διόρθωση, απλά θα εξαντλήσετε νωρίτερα την προσωπική διαφορά και θα λάβετε νωρίτερα μια μελλοντική αύξηση (μετά το 2023 πάντως…)

γ) Οι παλαιοί ασφαλισμένοι δικαιούνται διορθώσεις, κυρίως όσοι έχουν πάνω από 38 έτη ασφάλισης. Ωστόσο σπάνια οι παλιοί ασφαλισμένοι έβγαιναν στη σύνταξη με περισσότερα από 35-36 έτη ασφάλισης (σ.σ. με 35 έτη οι υπάλληλοι απολυόταν αυτοδίκαια μέχρι πριν μερικά χρόνια), ενώ δεν υπήρχε η ευχέρεια των πλασματικών ετών (μέσω των οποίων, σε πολλές περίπτωσης, συμπληρώνεται η 40ετία σήμερα). Κατά συνέπεια και σε αυτή τη κατηγορία ελάχιστοι ασφαλισμένοι θα λάβουν αναδρομικά…»

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα