Αναδιάρθρωση της αγοράς: Ενεργοποιείται το πρόγραμμα e-λιανικό το οποίο έχει ως στόχο την δημιουργία eshop και την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού

27.01.2021 / 8:03
bgrcjd1577254267125

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Σωτήριος Σαρδελής Γεωπόνος Μελετητής – Εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων

Γεώργιος Σιγαλός Γεωπόνος Μελετητής – Εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων

Έχοντας ήδη μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, η ελληνική αγορά καλείται να ξεπεράσει ένα ακόμα μεγαλύτερο σκόπελο, αυτή τη φορά από το κλείσιμο ενός σημαντικού ποσοστού της οικονομικής δραστηριότητας. Τον τελευταίο χρόνο οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη αναστείλει τις δραστηριότητες οριστικά, ενώ αυτές που αναμένουν να ξανανοίξει η αγορά ψάχνουν λύσεις για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Όπως όλα δείχνουν, αυτά τα νέα δεδομένα οδηγούν σε χρήση νέων τεχνολογιών -υπηρεσιών και ηλεκτρονικού εμπορίου. Σίγουρα τα καταστήματα λιανικής θα ανακτήσουν σημαντικό μερίδιο από την αγορά μέσω των φυσικών καταστημάτων, όμως ο μετασχηματισμός προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, που έχει πραγματοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει μια σημαντική ευκαιρία να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά της χώρα μας.

Ενεργοποιείται το πρόγραμμα e-λιανικό

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ενεργοποιείται το πρόγραμμα e-λιανικό το οποίο έχει ως στόχο την δημιουργία eshop και την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού για την λειτουργία αυτού αποκλειστικά για τα καταστήματα λιανικής όλης της χώρας. Όσα δηλαδή έχουν ΚΑΔ που ξεκινά από 47. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτεί να έχει πραγματοποιηθεί η κατασκευή του eshop και η αγορά του εξοπλισμού για να γίνει η υποβολή του φακέλου και επιδοτείται το 100% του κόστους. Να σημειωθεί ότι δεν έχει εκκινήσει ακόμα η διαδικασία των αιτήσεων, αφού είμαστε ακόμα στο στάδιο της προδημοσίευσης, συνεπώς υπάρχει χρόνος για τον ενδιαφερόμενο να φτιάξει το δικό του eshop.

Παράλληλα υπάρχει ειδικό μέτρο για την αγορά εξοπλισμού θέρμανσης εξωτερικού χώρου για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Τα προγράμματα που «τρέχουν»

Κάνοντας τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτά ή άλλα προγράμματα τα οποία αναμένονται για την τόνωση σχεδόν όλων των κλάδων της οικονομίας.

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένουμε τα αποτελέσματα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την προκήρυξη και άλλου προγράμματος που θα περιλαμβάνει ευρύτερο προφίλ επιχειρήσεων.

Είναι σίγουρο πως το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας απαιτεί πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια για να ικανοποιηθούν όλοι οι φάκελοι και η αγορά το ζητάει αυτό πριν γίνει και να ακολουθήσουν συμπληρωματικά προγράμματα για όσους έχουν πληγεί οικονομικά και δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη βαθμολογία σύμφωνα με τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Τέλος είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι εκτός των μέτρων στήριξης, εξακολουθούν να “τρέχουν” και τα μέτρα ανάπτυξης. Αυτή την περίοδο είναι ανοικτές προσκλήσεις για τη «Σύγχρονη Μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα – Ενίσχυση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας Μεταποιητικών και λοιπών επιχειρήσεων της ΠΔΕ»  και στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου που δίνουν τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού ή ίδρυσης μια επιχείρησης με ποσοστά επιδότησης από 50 έως 65%.

Ειδικά για την δράση της μεταποίησης αφορά την ίδρυση η τον εκσυγχρονισμό μεταποιητικών μονάδων με έμφαση στη μεταποιητική διαφοροποίηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό, στην ανάπτυξη και στήριξη ψηφιοποιημένων και ευέλικτων γραμμών παραγωγής, σχεδιασμού και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών και στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα € 10.000.000.

Μέσα από αυτή τη σελίδα θα μας δίνεται η δυνατότητα κάθε εβδομάδα να βλέπουμε τα νέα για τα αναπτυξιακά προγράμματα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και για κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα.

Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Αγροτών

Ποιες είναι οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις υποχρεώσεις και τα προγράμματα που καλούνται να υλοποιήσουν το επόμενο διάστημα οι παραγωγοί:

● Όσοι εντός του 2020 εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5000 ευρώ, καθώς και όσοι εντός του 2020 πραγματοποίησαν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μεγαλύτερων από 15000 ευρώ, είναι υποχρεωμένοι έως 30 Ιανουαρίου 2021 να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

● Η κατάθεση δικαιολογητικών για αγροτικό τιμολόγιο ΔΕΗ, παρατάθηκε έως 31 Μαρτίου 2021.

● Εγκατάσταση αντιχαλαζιακών, αντιβρόχινων και αντιπαγετικών συστημάτων, μέσω του Μέτρου 5.1 έως 31/3/2021.

● Ενίσχυση βιολογικών γεωργών και κτηνοτρόφων (που έχουν τριετές δεσμεύσεις) μέσω του Μέτρου 3.1 έως 29/1/2021.

● Έως 31/12/2021 παρατείνονται οι αιτήσεις για κτηνοτρόφους που διατηρούν σταβλικές εγκαταστάσεις εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών (Νόμος 4056/2012 και τροποποιήσεών του).

● Έως 26/2/2021 η υποβολή χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων στη ΔΟΥ, από αγρότες που έλαβαν αναδρομικά επιδοτήσεις προηγούμενων ετών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (αρκεί η σχετική βεβαίωση να έχει εκδοθεί εντός του 2020).

● Έως 17/2/2021 όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Σύγχρονη Μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα – Ενίσχυση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας Μεταποιητικών και λοιπών επιχειρήσεων της ΠΔΕ”.

● Προθεσμία έως 25 Ιανουαρίου 2021 για όσους επιθυμούν να υποβάλλουν ένσταση για την εξισωτική αποζημίωση.

● Έως 31/3/2021 η προθεσμία για επιδότηση αγροτικών μηχανημάτων και κτιριακών εγκαταστάσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

εφ. Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα