Παρασκευή, 15.01.2021, 7:13 πμ

Άμεσα η δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης της Πατρών-Πύργου! Με κορύνες και… χρηματοδότηση από το Υπουργείο

04.01.2021 / 10:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
patron-pirrgpu-simansh

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Θέμα ημερών είναι πλέον η δημοπράτηση των παρεμβάσεων αναβάθμισης, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, στην Πατρών-Πύργου, μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες για το νέο, σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε το έργο «Επείγουσες Παρεμβάσεις Αναβάθμισης Οδικής Ασφάλειας στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου» και ξεκινάει επίσημα ο διαγωνισμός.

Ο «Νεολόγος» έχει εξασφαλίζει και παρουσιάζει σήμερα τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, βάσει των συνολικών στοιχείων που προκύπτουν από τη μελέτη. Ένα έργο που «έτρεξε» γρήγορα, κατόπιν αποτελεσματικών παρεμβάσεων της Περιφέρειας, αλλά και της βούλησης, τόσο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, όσο και του Υπουργείου.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι του Υποδομών, με τον μελετητή, άκουσαν σε πολλές των περιπτώσεων για την ολοκλήρωση της μελέτης, τις επισημάνσεις των επιτελικών στελεχών της Περιφερειακής αρχής, που στην ουσία ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της «εθνικής καρμανιόλας», προκειμένου το έργο να περικλείει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα.

Οι βασικές ειδήσεις για τις «Επείγουσες παρεμβάσεις αναβάθμισης  οδικής  ασφάλειας  στη  Ν.Ε.Ο  Πατρών –Πύργου», πέραν της δημοπράτησής το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι και οι εξής: Α) θα είναι Εθνικό Έργο. Άρα θα χρηματοδοτηθεί από τον προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και δεν θα δαπανηθούν χρήματα από το περιφερειακό ταμείο της Δυτικής Ελλάδας. Β) θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξη των εργασιών που θα ξεκινήσουν μετά φυσικά από τη δημοπράτηση και τη συμβασιοποίηση. Υπολογίζεται πως, οι διαδικασίες έως την υπογραφή της σύμβασης, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις, θα ολοκληρωθούν περίπου στα μέσα της ερχόμενης άνοιξης. Γ) Στο 70%-80% περίπου του δρόμου θα υπάρχουν κορύνες!

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε σχετικά:

«Δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις: την κατασκευή του νέου, σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, αλλά και την υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων για να γίνει πολύ πιο ασφαλής ο υφιστάμενος. Προχωράμε με συνέπεια. Καλύπτουμε τον χαμένο χρόνο 2015-2019. Κι αυτό το έργο είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους μας. Η Δυτική Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο και η οδική ασφάλεια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας.»

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, από τις εξελίξεις.

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υποδομών, ύστερα από αγώνα που δώσαμε για να μην μειωθούν οι πόροι της Περιφέρειας. Υπήρξε σημαντική και αποτελεσματική συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου και οι παρεμβάσεις μπαίνουν σε τροχιά δημοπράτησης, ενώ έρχεται όλο και πιο κοντά η ολοκλήρωσή τους, προκειμένου να μειωθούν τα τροχαία, που τόσο πολύ έχουν στοιχίσει σε όλους μας», δηλώνει ο κ. Φαρμάκης.

 «Πρώτη προτεραιότητα ήταν και είναι η ανθρώπινη ζωή. Πολιτικά και τεχνικά είχαμε προωθήσει το θέμα, ωριμάζοντάς το. Η προκήρυξη έρχεται και ως αποτέλεσμα των πολλαπλών συναντήσεών μας, σε Πάτρα και Αθήνα με στελέχη του Υπουργείου και τεχνικά κλιμάκια», προσθέτει.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, θα επιτευχθεί η άμεση αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας του υφιστάμενου αυτοκινητοδρόμου, ενώ παράλληλα προχωρούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα οι ενέργειες για να κατασκευαστεί ο νέος. Σημειώνεται ότι από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, μόνο το αρχικό τμήμα μήκους 12,80 χλμ είναι κοινό με τον μελλοντικό αυτοκινητόδρομο.

Σχετικά με τον νέο αυτοκινητόδρομο που θα κατασκευαστεί, υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε την πρώτη επίσημη θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκ νέου ενσωμάτωσή του στη Σύμβαση Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, χωρίς να παραβιάζεται το κοινοτικό δίκαιο. Έτσι, η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» στο Υπουργείο να προχωρήσει στο επόμενο και τελικό βήμα της διαδικασίας, που είναι η γνωστοποίηση στην Επιτροπή για τα θέματα ανταγωνισμού, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου.

(Εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟΛΟΓΟ