Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την απαγόρευση του καπνίσματος σε υπαίθρια καφέ και εστιατόρια, στάσεις λεωφορείων και υπαίθριες αγορές: Μπλόκο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά και τα προϊόντα ατμίσματος ακόμη και… χωρίς νικοτίνη.
Αίσθηση προκάλεσε χθες Δευτέρα αποκλειστικό δημοσίευμα του Euronews αναφορικά με τα σχέδια της Κομισιόν για επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους.
Η διαρροή κάνει λόγο για επέκταση των οδηγιών του 2009 προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους – όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι αναψυχής και εργασίας.
Μάλιστα σύμφωνα πάντα με την ίδια διαρροή, η απαγόρευση θα αφορά όλα τα αερολύματα και όχι μόνο τον καπνό του τσιγάρου.
Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν θέλει να συμπεριλάβει στις απαγορεύσεις «υποκατάστατα καπνού και άλλα προϊόντα που εκλύουν καπνό ή αερολύματα», καθώς «εκθέτουν τους παθητικούς καπνιστές σε επιβλαβή χημικά», ενώ την ίδια ώρα είναι «ασαφείς» οι αποδείξεις για τη χρήση των νέων προϊόντων ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.
Πού «κόβεται» το τσιγάρο
Με τη νέα οδηγία, οι υπαίθριες ή ημιυπαίθριες περιοχές – που ορίζονται ως μερικώς καλυμμένοι ή κλειστοί χώροι για παράδειγμα ταράτσες, μπαλκόνια, βεράντες και αίθρια – που σχετίζονται με εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, μπαρ και καφέ, θα γίνουν ζώνες στις οποίες απαγορεύεται το κάπνισμα.
Το ίδιο θα ισχύσει για τους κόμβους μέσων μαζικής μεταφοράς – συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των αεροδρομίων – ενώ το κάπνισμα δεν θα επιτρέπεται και σε υπαίθριες ζώνες που συνδέονται με χώρους εργασίας, ξενοδοχεία και οίκους ευγηρίας.
Τέλος το κάπνισμα θα απαγορευτεί σε χώρους αναψυχής όπου υπάρχουν παιδιά – συμπεριλαμβανομένων δημόσιων παιδικών χαρών, λούνα παρκ, πισινών και ζωολογικών κήπων – όπως και σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως χώρες σε όλο τον κόσμο, από το Μεξικό μέχρι τη Ρωσία και την Ιαπωνία, έχουν απαγορεύσει πλήρως το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τους θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα. Στην Ευρώπη, ωστόσο, οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα ήταν αποτελεσματικό.