«Αλλάζει» ο χάρτης! Νέα σελίδα στην Ανατολική Μεσόγειο από την Μέση Ανατολή μέχρι τον Περσικό Κόλπο

14.02.2021 / 11:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ӕ͔́ǓǠԏՠՐŎ ÉّÏՠʁԑϕÊKϕ ̅ ԏ ͅϠQ׉ŐɓʏЏ LőɊǓ ŋЉď֏я

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Μια νέα σελίδα ανοίγει στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα, επιχειρώντας την εμβάθυνση αλλά και τη διεύρυνση της επιρροής της. Η μεγάλη αλλαγή που έγινε εξαιτίας των απειλών της Τουρκίας και του αναθεωρητισμού της μέσα από τη «Γαλάζια Πατρίδα», άνοιξε τους ορίζοντες της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής αναγκάζοντας την Ελλάδα να φερθεί ως περιφερειακός παίκτης και όχι μόνο ως κράτος μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που έχει προβλήματα με την Τουρκία. Πάντα κρυβόμασταν πίσω από μια ευρωπαϊκή θέση αναζητώντας βοήθεια από τους ισχυρούς. Η Τουρκία μας ανάγκασε να ανοίξουμε «περπατησιά» αλλά και να γίνουμε πιο ρεαλιστές. Σε ένα χρόνο έχουν γίνει στην εξωτερική πολιτική όσα δεν έχουν τις τελευταίες δεκαετίες.

Νέος συμμαχικός άξονας με τις αραβικές χώρες

Στην αρχή της κρίσης με την Τουρκία Ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα είχαν οι σχέσεις της με το Ισραήλ, με το διευρυμένο σχήμα «3+1» δηλαδή, Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ + ΗΠΑ με σημαντικό και ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν άφησε την ευκαιρία δημιουργίας ενός νέου συμμαχικού άξονα με τις χώρες του αραβικού κόσμου και το Ισραήλ, που μπορούν να ενδυναμώσουν τη διπλωματική ισχύ της Ελλάδας και να αποτελέσουν τείχος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και να ενισχύσουν τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Ακόμα μια σημαντική κίνηση στην «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου θεωρείται για την ελληνική διπλωματία η συνάντηση που έγινε την Πέμπτη στην Αθήνα με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, αλλά και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σαουδικής Αραβίας και Μπαχρέιν.

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ότι αυτού του είδους οι συνεργασίες εστιάζουν κυρίως στη θετική ατζέντα και δεν στρέφονται εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Και πλέον, εγκαινιάζεται μια νέα ατζέντα που δεν περιορίζεται στην αποτροπή των Τουρκικών προκλήσεων αλλά και στην ανάπτυξη, την περιφερειακή συνεργασία καθώς εκτός από την άμυνα στο τραπέζι μπαίνει το εμπόριο, η οικονομία, η ενέργεια εμβαθύνοντας τις σχέσεις των χωρών δημιουργώντας έναν πυλώνα σταθερότητας και σταθερών σχέσεων.

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τη στήριξη των ΗΠΑ σε αυτά τα σχήματα, με την Ουάσιγκτον να τα ενθαρρύνει από την αρχή. Ο Νίκος Δένδιας είναι σε επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, ενώ όλοι οι σχεδιασμοί είναι σε γνώση και των άλλων συμμάχων στην περιοχή με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Δένδια, σε Κύπρο και Ισραήλ.

Η Αθήνα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο

Η Αθήνα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεργασία των χωρών της περιοχής, με τον χάρτη επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο να αλλάζει.

Η ελληνική πλευρά μετατρέπεται σε κόμβο σταθερότητας, ενεργειακής ασφάλειας και ανάπτυξης αναπτύσσοντας σχέσεις και συνεργασίες τόσο με την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία όσο και με το Ισραήλ, ενώ διατηρεί σχέσεις με το Μπαχρέιν, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής. Η Τουρκία εμφανίζεται ως πηγή αστάθειας και απειλεί αποσταθεροποίησης με την στρατηγική του αναθεωρητισμού.  

«FORUM ΦΙΛΙΑ»

Το πολυμερές Forum σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών,  με τη συμμετοχή επτά κρατών, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Επρόκειτο για μία ακόμη μεγάλη πρωτοβουλία της Ελλάδας με Υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Δένδια,  η οποία την καθιερώνει ως  βασικό «παίκτη» στις διεθνείς εξελίξεις. Στο πολυμερές  Forum «Φιλία» θα συμμετάσχουν συγκεκριμένα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας,  Κύπρου  Αιγύπτου,  Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ιορδανίας. Χώρες που έχουν συναντίληψη για τα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και επιδιώκουν τη διεθνή συνεργασία στην επίλυση των προβλημάτων, χωρίς όμως να αποκλείουν καμία χώρα από αυτή.

Η ατζέντα μάλιστα του Forum «Φιλία» επεκτείνεται και σε  ζητήματα όπως η συνεργασία των κρατών στην Πολιτική Προστασία (άρα και στην αντιμετώπιση του Covid-19), ενώ δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αναδείξει τον ρόλο της  ως «γέφυρα» μεταξύ κρατών  σε μια περιοχή που εκτείνεται από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η σύγκληση του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα με τη συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων Αραβικών κρατών και δύο Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποδηλώνει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επιστέγασμα των προσπαθειών

Η σύγκληση της πρώτης συνάντησης του «Φόρουμ Φιλίας» στην Αθήνα με τη συμμετοχή σε Υπουργικό επίπεδο της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποτελεί το επιστέγασμα ενός διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο έχει επιδοθεί το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαίτερα ο Υπουργός Νίκος Δένδιας εδώ και μήνες.

Όπως είναι γνωστό, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν καταβάλει, από την ανάληψη των καθηκόντων τους σημαντικές προσπάθειες και έχουν αναλάβει πλείστες πρωτοβουλίες προκειμένου να εδραιώσουν την συνεργασία με χώρες, με τις οποίες ακόμα και πριν από λίγα χρόνια οι επαφές με την Ελλάδα ήταν περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Παράλληλα, έχει ενισχυθεί η ιδιαίτερη σχέση με χώρες της περιοχής, οι οποίες ήταν παραδοσιακά φίλα προσκείμενες προς την χώρα μας. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, τόσο σε διμερές όσο και, διαμέσου της προσεχούς Υπουργικής Συνάντησης, σε πολυμερές επίπεδο.

Η γεωπολιτική αξία και τα τρία «σημεία» πάνω στην διπλωματική σκακιέρα

Καταρχάς η συμμετοχή Αραβικών χώρων της Μεσογείου, αλλά και του Κόλπου για πρώτη φορά στο ίδιο σχήμα μαζί με Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται εν προκειμένω ότι υπάρχουν διάφορα περιφερειακά σχήματα, αλλά το σύνολο των σχημάτων αυτών κάνει μια διαφοροποίηση μεταξύ των Μεσογειακών χωρών και των χωρών του Κόλπου. Αντιθέτως, η  πρωτοβουλία της Ελλάδας σπάει αυτόν τον τεχνητό διαχωρισμό και προωθεί τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία της πολυπληθέστερης Αραβικής χώρας (Αίγυπτος), καθώς επίσης των Αραβικών χωρών με πολύ υψηλό ΑΕΠ (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) προσδίδουν από μόνες τους ιδιαίτερο βάρος στην Συνάντηση της Αθήνας.

Δεύτερον, με την εξαίρεση της Σαουδικής Αραβίας, το σύνολο των συμμετεχόντων Αραβικών κρατών έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει προνομιακές σχέσεις, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού, στο οποίο μετείχε επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών.

Τρίτον, συγκρατείται ότι το σύνολο των συμμετεχόντων χωρών έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι το Φόρουμ Φιλίας, όπως λέει και το όνομα του, δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ούτε αποτελεί αμυντική συμμαχία. Αντιθέτως, είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται βασικές αρχές όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Ευκαιρία για την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας

Τέλος, το εν λόγω Φόρουμ αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών σε διάφορους τομείς, αρχίζοντας από την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά καλύπτοντας επίσης την οικονομία, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, και την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Με τη Συνάντηση αυτή η Ελλάδα αναδεικνύεται σε γέφυρα φιλίας, ειρήνης και ευημερίας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.

(εφημερίδα Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα