Ο Νικόλας Φαραντούρης στο «Ν»: «Αλλαγή πορείας για τον τόπο»

14.04.2024 / 10:00
IMG-20240410-WA0002

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

«Ζητάμε προσφυγή στις κάλπες για να αλλάξει πορεία ο τόπος. Για εμάς είναι δεδομένο ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα καταγράψει εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς από τις εκλογές του Ιουνίου του 2023, γεγονός που θα κάμψει την αλαζονεία των κυβερνώντων», τονίζει στο «Νεολόγο», ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος έρχεται την Τρίτη στην Πάτρα.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά για το διακύβευμα των προσεχών Εκλογών, σημειώνοντας ότι πρόταγμα του κόμματός του είναι «η Ελλάδα ίση μεταξύ ίσων σε μια Ευρώπη Δημοκρατική και Δίκαιη που οργανώνει την Πράσινη Μετάβαση προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων».

Ακόμη, για τον κ. Φαραντούρη, «οι συγκλίσεις στην κεντροαριστερά θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει η οριστική υπέρβαση του κατακερματισμού δυνάμεων».

Ζητάτε διπλές εκλογές τον Ιούνιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ –και μάλιστα με μεγάλη διαφορά- στις δημοσκοπήσεις. Τι θέλετε να επιτύχετε πολιτικά με το αίτημα αυτό;

Συνέβησαν τόσα πολλά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα: αποκαλύψεις για Τέμπη, για το μπάζωμα και τη μονταζιέρα, προσπάθεια συγκάλυψης, αποκαλύψεις Ευρωπαίας Εισαγγελέως, αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις παράνομες παρακολουθήσεις, αποκαλύψεις για την επεξεργασία και διαρροή προσωπικών δεδομένων απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών σε κυβερνητικά στελέχη και υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ, αυξήσεις και ανατιμήσεις παντού, ενεργειακό κόστος και ακρίβεια, οριζόντια φορολόγηση. Κάθε μέρα εξελίξεις δυσοίονες και ζοφερές.

Το αίτημα μας είναι προσφυγή στις κάλπες για να αλλάξει πορεία ο τόπος. Θα σας θυμίσω ότι το 2015, έξι μήνες μόλις από τις εκλογές στις οποίες η ΝΔ του Σαμαρά συνετρίβη ο κ. Μητσοτάκης -ως νέος τότε αρχηγός της ΝΔ- ζητούσε εκλογές παρόλο που και οι δημοσκοπήσεις αν το θέλετε δεν αποτύπωναν κάποια μεταβολή στο τότε πολιτικό σκηνικό.

Σήμερα, 9 μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου, όπου κι αν σταθείς συναντάς διάχυτη δυσπιστία προς την κυβέρνηση η οποία αποτυπώνεται και δημοσκοπικά σε σημαντικά ζητήματα όπως τα Τέμπη ή η ακρίβεια. Τα κόμματα, οι ηγεσίες και οι προτάσεις τους για την διακυβέρνηση της χώρας μπορούν να επαναξιολογηθούν από τον κυρίαρχο λαό.

Για εμάς είναι δεδομένο ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα καταγράψει εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς από τις εκλογές του Ιουνίου, γεγονός που θα κάμψει την αλαζονεία των κυβερνώντων. Θα μπει ένας φραγμός επιτέλους στην ψευδή εικόνα παντοδυναμίας που εκπέμπει η κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να παριστάνει την ανέλεγκτη και ανεξέλεγκτη εξουσία που αυθαιρετεί εις βάρος της κοινωνίας.

Αν θέλουμε να σταματήσει η αισχροκέρδεια, η κακοποίηση του κράτους δικαίου και ο ευρωπαϊκός διασυρμός της χώρας μας, η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού είναι μονόδρομος.

Αποκρυσταλλώστε μας παρακαλώ τη σημαντικότητα των Ευρωπαϊκών εκλογών. Ποια ζητήματα βρίσκονται για εσάς στην κορυφή της ατζέντας; Το μήνυμά στους Αχαιούς ψηφοφόρους;

Βρίσκομαι στην Πάτρα συνέχεια. Κατάγομαι απο Κεφαλονιά και την Πάτρα την θεωρώ δεύτερο σπίτι μου. Γνωρίζω ότι σε σημαντικούς τομείς αποκλείνουμε δεν συγκλίνουμε με το κέντρο.  Ζητάμε σύγκλιση της περιφέρειας με το κέντρο στη βάση της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής και πολιτικής συνοχής. Είναι ευχαριστημένοι οι Αχαιοί με την προσοχή που δείχνει η κυβέρνηση των Αθηνών στην Αχαϊα; Σε επίπεδο υγειονομικής κάλυψης, εκπαιδευτικών δομών, απασχόλησης, δικτύων και υποδομών, αγροτοδιατροφικού τομέα;

Αλλά και ευρύτερα για τη χώρα. Το πρόταγμά μας είναι η Ελλάδα να είναι ίση μεταξύ ίσων σε μια Ευρώπη Δημοκρατική και Δίκαιη που οργανώνει την Πράσινη Μετάβαση προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στους μισούς δείκτες που μετράνε την ποιότητα της  ζωής των πολιτών βρίσκεται δεύτερη από το τέλος, στους άλλους μισούς δείκτες η Ελλάδα δεν στέλνει καν στοιχεία. Αυτή η εικόνα μας πληγώνει, δεν την αντέχουμε. Θέλουμε την Ελλάδα να συγκλίνει με τα καλύτερα ευρωπαϊκά παραδείγματα και όχι να είναι ουραγός σε όλους τους τομείς. Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε τομές στην ακρίβεια, στην φορολογία και την δικαιοσύνη.

 Πιστεύετε πως εάν τα ποσοστά για τα κόμματα της Κεντροαριστεράς στις Ευρωεκλογές δεν είναι ικανοποιητικά θα πρέπει να ανοίξει άμεσα ένας διάλογος μεταξύ των δυνάμεων του χώρου κι αν ναι με ποιον στόχο;

 Αρχικά, δεν πιστεύω ότι τα ποσοστά μας δεν θα είναι ικανοποιητικά. Τα προοδευτικά κόμματα, αυτά που εκφράζουν την ιστορική Δημοκρατική Παράταξη, θα αθροίσουν ποσοστά μεγαλύτερα από την συντηρητική παράταξη και το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη. Το χρωστάμε στην κοινωνία και σε όλους όσους έπεσαν και πέφτουν θύματα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται εντός της αριστεράς ή της κεντροαριστεράς, ο πολιτικός μας αντίπαλος ήταν ανέκαθεν η δεξιά και ο φασισμός.

Πεδίο για συγκλίσεις υπάρχει και είναι πρόσφορο τόσο εντός όσο και εκτός κοινοβουλίου. Η στάση του Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη στιγμή, και του Στέφανου Κασσελάκη στην συνέχεια στο θέμα των υποκλοπών ήταν αδιαπραγμάτευτη. Το είδαμε όμως και πιο πρόσφατα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές που πετύχαμε την μεγάλη ανατροπή στον Δήμο Αθηναίων με την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. 

Σε αυτό το πνεύμα, όπου το επιβάλλει η ανάγκη και το επιτρέπει η συγκυρία, οι συγκλίσεις θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει η οριστική υπέρβαση του κατακερματισμού δυνάμεων, για να συμβεί αυτό όμως θα χρειαστεί εκατέρωθεν προσπάθεια. Εμείς μπορούμε και θέλουμε να εκφράσουμε την προοδευτική – δημοκρατική παράταξη.

  Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*  

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα