Αλίκη Δρόσου: Το 15% του ελληνικού πληθυσμού θα έχει πτώση ή απώλεια ακοής μέχρι το 2030

06.03.2022 / 20:01
DROSOU

Η Αλίκη Δρόσου, Ειδική Ιατρός Ωτορινολαρυγγολογίας, εξηγεί στον «Ν» τον αρνητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η τεχνολογία, τα ακουστικά και τα gadget ήχου.

 «Πολλοί συνάνθρωποί μας αμελούν τα προβλήματα ακοής και καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή δεν αναζητούν και καθόλου. Το φαινόμενο της αμέλειας, βέβαια, βαραίνει μερικώς και τον ιατρικό κλάδο, καθότι η κινητοποίηση εκ μέρους μας επί πολλών ιατρικών ζητημάτων είναι πλημμελής».

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

Παγκόσμια Ημέρας Ακοής η 3η του Μάρτη και ο «Ν» μίλησε με την Αλίκη Δρόσου, Ειδική Ιατρό Ωτορινολαρυγγολογίας και αναζητήσαμε κατά πόσο η ακοή των ανθρώπων έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια αλλά και τί ρόλο έπαιξε η εξέλιξη της τεχνολογίας. 

Πόσο σημαντική είναι η ακοή για τον άνθρωπο τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ηλικία;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει ορίσει την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ακοής. Η ημερομηνία αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία: Αν παρατηρήσετε, θα διαπιστώσετε ότι το σχήμα των αριθμών 3/3 μοιάζει με δύο ανθρώπινα αυτιά. Η ακοή αποτελεί μία από τις αισθήσεις που διαθέτει ο άνθρωπος και πολλά έμβια όντα του πλανήτη μας. Αναφορικά με το είδος μας, όπως και οι άλλες μας αισθήσεις, έτσι και η ακοή είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις ηλικίες: Η φυσιολογική ακοή όχι μόνο διευκολύνει την ανάπτυξη της επικοινωνίας ήδη από την βρεφική ηλικία και κατ’ επέκταση την εξέλιξη της κοινωνικοποίησης του ατόμου στην μετέπειτα ζωή του, αλλά μας προφυλάσσει από κινδύνους (π.χ. άκουσμα κόρνας αυτοκινήτου, έκρηξης κλπ.) και μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή άλλου ανθρώπου που ενδεχομένως να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι παθήσεις ή τα προβλήματα που αφορούν την ακοή;

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και συνάμα με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, την επέκταση της αστικοποίησης και την εξέλιξη της τεχνολογίας, παρατηρείται αύξηση των ακοολογικών προβλημάτων που τείνουν πια να εμφανίζονται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ακοολογικά προβλήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στην Ελλάδα, η απώλεια ακοής βρίσκεται σε ανοδική πορεία, καθώς την σήμερον ημέρα το 12% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από πτώση ή απώλεια ακουστικής ικανότητας. Αυτό το ποσοστό αναμένεται να αγγίξει το 15% μέχρι το 2030 και το 18% μέχρι το 2050.

Η τεχνολογία μέσω των ακουστικών και άλλων gadgets ήχου, έχουν επηρεάσει την ακοή των πολιτών και σε τι βαθμό;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως προείπαμε, συνδέεται άμεσα με την ακρόαση μουσικής και την επικοινωνία μας μέσω κινητών τηλεφώνων. Η πολύωρη χρήση ακουστικών (handsfree, earbuds κλπ.) μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ακοή, τα οποία πολλοί συνάνθρωποί μας δεν συνειδητοποιούν. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η πηγή του ήχου βρίσκεται εντός του έξω ακουστικού πόρου και πολύ κοντά στο τύμπανο του ωτός, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγαλύτερη βλάβη στο αυτί.

Επιπροσθέτως, το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν η έκθεση σε ισχυρούς ήχους είναι παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη. Εν τέλει, οι βλάβες στο όργανο της ακοής είναι δύσκολο έως αδύνατον να ιαθούν πλήρως μετά την εμφάνισή τους και ειδικά εάν ο ασθενής καθυστερήσει να επισκεφθεί ωτορινολαρυγγολόγο.

Πόσο έχει αλλάξει η ιατρική επιστήμη και η τεχνολογία στην διάγνωση, και κυρίως στην θεραπεία των παθήσεων – προβλημάτων ακοής;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εφαρμογή της στην ιατρική επιστήμη έχει επιφέρει αλματώδεις και ρηξικέλευθες αλλαγές στην διάγνωση και θεραπεία των ακοολογικών (και όχι μόνο) παθήσεων. Η χρήση σύγχρονων ακοογράφων και τυμπανογράφων, συσκευών για ωτοακουστικές εκπομπές και προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους, η εισαγωγή της απλής ενδοσκοπικής προσπέλασης με σκοπό τη διάγνωση, αλλά και της ενδοσκοπικής χειρουργικής και της μικροχειρουργικής του ωτός αποτελούν πλέον δεδομένο και αναγκαίο όπλο στη φαρέτρα κάθε χειρουργού κεφαλής και τραχήλου. 

Επί παραδείγματι:                                                                                                                                                  

– η τυμπανοπλαστική, μια μικροχειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των παθήσεων της τυμπανικής μεμβράνης του ωτός. 

– ο χειρουργικός καθαρισμός υπό μικροσκόπιο, που εφαρμόζεται σε χρόνιες ωτίτιδες και σε χολοστεάτωμα.

– οι επεμβάσεις για αποκατάσταση της ωτοσκλήρυνσης με μικροεργαλεία.

– η χειρουργική ένθεση κοχλιακών εμφυτευμάτων.

Τέλος, ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και την χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας, η οποία, συνέβαλε αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των βαρήκοων ατόμων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα