Τσίπρας στην ΔΕΘ: Θα καταργήσω τον εργασιακό νόμο – Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ- Όλα όσα εξήγγειλε

18.09.2021 / 21:40
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
85η ΔΕΘ / ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Το πρόγραμμά του για την επόμενη μέρα παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι κάθε φορά εδώ μαζί σας. Είναι η δεύτερη Διεθνής Έκθεση χωρίς τη μαζική συμμετοχή θεατών. Φέτος επιλέξαμε να δώσουμε τις πρώτες θέσεις τιμής ένεκεν σε ανθρώπους της κοινωνίας. Σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων. Είναι διαφορετική και αυτή η έκθεση. Πολλά δεν είναι όπως πριν. Εδώ και 1,5 χρόνο η ζωή μας άλλαξε πραγματικά. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το βασικό συναίσθημα που νιώθουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι το συναίσθημα της ανασφάλειας. Την ανασφάλεια αυτή η κυβέρνηση την μετατρέπει σε φόβο εφαρμόζοντας τις πολιτικές της, διευρύνοντας ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζεται η επιστροφή της πολιτικής έναντι της επικοινωνίας και τόλμη για μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Στη νέα εποχή των πολλαπλών κρίσεων δεν μπορούμε να είμαστε όπως πριν. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, να βάλουμε την ελπίδα στη θέση του φόβου, την ασφάλεια στην θέση της ανασφάλειας. Σήμερα η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή», συνέχισε.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 85η ΔΕΘ:
Για αύριο, Κυριακή (19/9) είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει στα ερωτήματα των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

Οι νέοι δεν χρειάζονται megabytes και χαρτζιλίκια. Χρειάζονται μια χώρα που θα τους στηρίξει
Χρειαζόμαστε μια προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε στον τόπο μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Κινητήρια δύναμη για μια νέα αρχή με μια οικονομία που θα στηρίζει την κοινωνία
Η κλιματική κρίση έρχεται σαν γραμμάτιο που θα πρέπει να ξεχρεώσουμε απέναντι σ’ αυτές και τις μελλοντικές γενιές
Κάποιοι γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ.
Η μεσαία τάξη στη χώρα μας είναι μια τάξη αυτοδημιούργητη. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό που τους διαχωρίζει και όχι το εάν φορούν γραβάτα
Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από τους νεόπλουτους. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από αυτούς που με τον ιδρώτα τους βγάζουν το μεροκάματο. Από τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη. Οι άνθρωποι του μόχθου και της παραγωγής. Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ζουν από τον κόπο τους. Αυτούς τους ανθρώπους εξαπάτησε ο κ. Μητσοτάκης το 2019. Η μεσαία τάξη δεν είναι οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λιγότεροι φόροι έγιναν λιγότερα χρήματα. Οι καλύτερες δουλειές έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές, η ασφάλεια έγινε γενικευμένη ανασφάλεια


Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Κυβερνά για μια ελίτ λίγων και ισχυρών.
Σημασία έχει όμως και το πώς κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης. Κυβερνά μόνος ως άλλος Καίσαρας. Με υπουργούς διακοσμητικούς. Η χώρα κυβερνάται με το ψέμα και την προπαγάνδα. Κυβερνά με το δόγμα του νόμου και τις τάξεις. Κυβερνά με τον διχασμό. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι διαβάλλονται συνεχώς. Τέλος κυβερνά έχοντας χάσει το πιο κρίσιμο στοιχείο της σχέσης του με τους πολίτες. Την εμπιστοσύνη.
O κ. Μητσοτάκης κάθε μέρα που κυβερνά κάνει δυσκολότερη τη ζωή ολοένα και περισσότερων Ελλήνων. Πλέον ο μόνος άνεμος που φυσά είναι ο άνεμος της κοινωνικής αποδοκιμασίας και της οργής
Στη θέση του δήθεν επιτελικού αυταρχικού κράτους να δημιουργήσουμε το αποτελεσματικό δημοκρατικό κράτος, μακριά από τις ελίτ.
Δεσμεύομαι ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και άτομα από διάφορες κοινωνικές ομάδες που κρατούν όρθια την οικονομία. Την επόμενη μέρα των εκλογών καταργούμε το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Καταργούμε τις στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα. Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση.
Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τον συντονισμό των δράσεων των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας
Όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας θα γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και Πανελλαδικών Εξετάσεων
Δεσμεύομαι ότι θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος.
Καταργούμε τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των golden boys.
Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
Η διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα διορίζονται από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και η αρμοδιότητα θα επιστρέψει στα υπουργεία.
Για το νέο ΕΣΥ

«Το σχέδιο μας για το νέο ΕΣΥ θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του. Ενίσχυση με 2 δις από κρατικό προϋπολογισμό και 1δις από τους φόρους του ταμείου ανάκαμψης.

2.000 ευρώ για τους νέους γιατρούς
άμεση πρόσληψη 5.500 υγειονομικών
πρόσληψη 10.000 υγειονομικών σε βάθος τριετίας
μονιμοποίηση προσωπικού που έδωσε τη μάχη κατά της πανδημίας
ένταξη των υγειονομικών στο καθεστώς των βαρέων και τον ανθυγιεινών
Μετά την πανδημία το νέο ΕΣΥ αποτελεί εθνική επιταγή».

Είδαμε την ελπιδοφόρο αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας για τους ταχυμεταφορείς. Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί εργοδότες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους
Την επόμενη των εκλογών, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που έχουμε εξαγγείλει. Δεν είμαι υπερβολικός, δεν είμαστε υπερβολικοί όταν λέμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία
Θα καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη και θα δημιουργήσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα αποκαταστήσουμε το ιερό δικαίωμα στην απεργία και θα εφαρμόσουμε πιλοτικά το 35ωρο
Για την παιδεία

«Εμείς θέλουμε ο κάθε νέος και η κάθε νέα να έχει το δικαίωμα να σπουδάσει. Το κριτήριο για τις σπουδές δεν είναι το πορτοφόλι της οικογένειας».

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε αναφέροντας τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει για πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την παιδεία :

Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
Αυξάνουμε τις προσλήψεις καθηγητών στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικών.
Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την πανεπιστημιακή αστυνομία που έχει γίνει ανέκδοτο. Την θεσμοθετήσαν δίχως να την εφαρμόσουν

Αναφερόμενος στα θέματα της ελληνικής οικονομίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «εγκληματικές τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν παρεμβαίνει για την συγκράτηση της ακρίβειας».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό της κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «ώστε να μην κατευθύνεται σε λίγους αλλά να ενισχύει την εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Προσέθεσε επίσης ότι «Οι τράπεζες στην χώρα μας δεν δανείζουν εκείνους που έχουν ανάγκη, γι αυτό προχωρούμε σε αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος». «Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην διάρκεια της πανδημίας. Καταργούμε τον πτωχευτικό νόμο Μητσοτάκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος για τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε πως θα υπάρξει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα κατώτατα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης και προσέθεσε:

Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ.
Μειώνουμε προοδευτικά τον συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 65.000.
Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος.
Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές
«Σήμερα είμαστε πιο ώριμοι πιο έμπειροι και μια πιο φρέσκια ματιά. Για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος. Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα