Αλέξης Χαρίτσης: «Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο αναμονής, η χώρα στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης»

27.04.2021 / 8:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
xaritsis

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

«Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και ο καθένας στην κυβέρνηση λέει ό,τι του κατέβει χωρίς κανένα σεβασμό στην ταλαιπωρία και στην κούραση του κόσμου», δήλωσε στον Max fm 93,4, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ζητά από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την επιστημονική αξιοπιστία στη λειτουργία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και να θεσμοθετήσει τη συστηματική δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής.

«Στον απόηχο μάλιστα της διαρροής μέρους των πρακτικών που αποκάλυψαν ότι η επιτροπή έχει συρθεί ουσιαστικά να αποφασίσει υπέρ συγκεκριμένων προτάσεων της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί για πολλοστή φορά τον υπουργό Υγείας να καταθέσει για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών αναλυτικά όλα τα πρακτικά των εργασιών και των συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί στο Υπουργείο Υγείας», υποστηρίζει ο κ. Χαρίτσης.

«Αποσπασματικά μέτρα»

«Με τη χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, η πολιτική της κυβέρνησης συνοψίζεται σε αποσπασματικά μέτρα, αντιφατικές αποφάσεις και αδιαφορία για την εικόνα της πραγματικής οικονομίας».

«Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο αναμονής» προσθέτει, επαναλαμβάνοντάς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που προέκυψε στη διάρκεια της πανδημίας», «ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και «ένα μόνιμο και ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων».

«Το πρόγραμμά μας είναι προϊόν μίας μακράς και ουσιαστικής συζήτησης με εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας» και «κοστολογείται στα 8,4 δισ. ευρώ» τονίζει ο βουλευτής. «Είναι ένα κόστος που μπορεί να σηκώσει η χώρα, ειδικά στην ευνοϊκή δημοσιονομική ευρωπαϊκή συγκυρία» συνεχίζει ο ίδιος, αντιπαραβάλλοντας ότι «το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που πληρώνουμε με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ μεγαλύτερο». Ενώ υπογραμμίζει ότι «η σοβαρή ιχνηλάτηση, η αποσυμφόρηση στα μέσα μεταφοράς και η ενίσχυση του ΕΣΥ που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες, δεν είναι πολυτέλειες αλλά προϋποθέσεις για θωράκιση της κοινωνίας και ανασύνταξη της κοινωνίας».

«Να αποσυρθούν οι αλλαγές στις λαϊκές»

«Ο θεσμός των λαϊκών αγορών διαχρονικά στηρίζεται στην απευθείας σχέση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, παρέχοντας ποικιλία φρέσκων, ποιοτικών και φθηνών προϊόντων διατροφής. Η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου επιδιώκει τη μετατροπή των λαϊκών σε αγορές του μεγάλου λιανεμπορίου, γεγονός που θα επιφέρει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε παραγωγούς και επαγγελματίες των αγορών, θέτοντάς τους εκτός θεσμού ή στην καλύτερη περίπτωση μετατρέποντάς τους σε υπαλλήλους μεγάλων εμπορικών εταιρειών. Στόχευση ουσιαστικά του νομοσχεδίου είναι η ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών και η μετατροπή τους σε υπαίθρια super market. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ αρνητικές συνολικά όμως για την αγορά βασικών ειδών διατροφής στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και ποιότητας. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προσέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου με τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών», τόνισε σχετικά ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα