Aκριβώς σαν εσένα

26.06.2022 / 16:00
14000

ΝΙΚ ΧΟΡΝΜΠΥ

Εκδόσεις «Πατάκη»

Έρωτας στα χρόνια του brexit

Θα ήθελα να κατοχυρώσω αυτόν τον τίτλο γιατί θα χρησιμοποιηθεί με ρυθμό 170 bpm  σε κάθε αναφορά που θα γίνει για αυτό το μυθιστόρημα. Δικαίως. Αστειεύομαι γιατί το δράμα διαβάζοντας ήταν η δικιά μου ζωή το 2016 που δεν είχε τόση ποίηση, τόσο  έρωτα και τόσο κινηματογραφικούς διαλόγους. Βέβαια εμείς σε αυτό το γαλατικό (γέλια) χωριό (κλάματα) είχαμε τα δικά μας  και είχαμε προλάβει να διχαστούμε νωρίτερα. Δεν είχαμε Χόρνπι όμως να «γράφει παπάδες».

Mind the gap

«Τα έχω µε τη γυναίκα της οποίας φυλάω τα παιδιά».
«Και γιατί ντρέπεσαι τόσο πολύ γι’ αυτό;»
«Δεν ντρέποµαι».
«Πόσων ετών είναι;» ρώτησε η µητέρα του.
«Δεν ξέρω».
«Πόσων ετών νοµίζεις ότι είναι;»
«Είναι λιγάκι αγενές αυτό».
«Είναι αγενές να υποθέσεις;» είπε η Γκρέις. «Χωρίς να είναι παρούσα;»
«Κοίτα. Αν έλεγα ότι είναι εξήντα δύο ενώ είναι τριάντα εννέα… θα ένιωθα, δεν ξέρω.  Ότι την προδίδω».
«Νοµίζεις ότι µπορεί να κοιµάσαι µε µια γυναίκα εξήντα δύο ετών;» ρώτησε η Γκρέις. «Αχ, Τζόζεφ» είπε η µητέρα του απελπισµένη.
«Δε νοµίζω ότι κοιµάται πράγµατι µε µια γυναίκα εξήντα δύο ετών» είπε η Γκρέις. «Νοµίζω απλώς ότι επινόησε µια γελοία δικαιολογία για να µη µας πει».

Ένα συνηθισµένο σαββατιάτικο πρωινό σ’ ένα κρεοπωλείο στο Βόρειο Λονδίνο, η Λούσυ και ο Τζόζεφ συναντιούνται στον πάγκο, εκείνη απέξω, αυτός από µέσα. Η Λούσυ είναι καθηγήτρια και µητέρα δύο παιδιών, µε ένα παρελθόν που προσπαθεί να ξεχάσει· ο Τζόζεφ είναι φέρελπις ντιτζέι µε αβέβαιο µέλλον, στο οποίο ίσως πρέπει να αρχίσει να συγκεντρώνεται περισσότερο. Μπορεί να φυτρώσει σε τελείως διαφορετικό έδαφος ένας σπόρος καθοριστικής σηµασίας για τις ζωές τους;

O χαιφιντελίστας των σχέσεων και του έρωτα

Ο Νικ Χόρνµπυ γεννήθηκε το 1957 στο Σάρρεϋ. Σπούδασε στο Κέµπριτζ (αγγλική φιλολογία) και συνέχισε τις σπουδές του στην Άρσεναλ (ποδόσφαιρο). Ξεκίνησε να δουλεύει ως δάσκαλος, πριν αρχίσει να γράφει µυθιστορήµατα που έγιναν µπεστ σέλερ σε ολόκληρο τον κόσµο: High Fidelity (Εκδόσεις Πατάκη, 1996), Για ένα αγόρι (Εκδόσεις Πατάκη, 1999), Πώς να είσαι καλός (Εκδόσεις Πατάκη, 2003), Η κάθοδος των τεσσάρων (Εκδόσεις Πατάκη, 2005), Πίκρα (Εκδόσεις Πατάκη, 2009), Η Τζούλιετ, γυµνή (Εκδόσεις Πατάκη, 2010), Αστείο κορίτσι (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), το αυτοβιογραφικό Ο πυρετός της µπάλας. 

Τοπ 5 αγαπημένων βιβλίων του Χόρνμπι

5.Aστείο κορίτσι

4.Η Τζούλιετ γυμνή

3.Ακριβώς σαν εσένα

2. High Fidelity

1. About a boy

Eπιμύθιο

Η ηλικιακή διαφορά του πρωταγωνιστικού  ζευγαριού είναι εύκολα να μεταφραστεί σαν αυτά που ενώνουν και χωρίζουν έναν ολόκληρο λαό. Ταξικές διαφορές, φυλετικός πυρετός, στραβοπατήματα και παραισθήσεις μεγαλείου. Ο Χόρμπι βγάζει τις πιο θετικές και ακριβείς αξονικές στις λεπτομέρειες που μπορεί να σιγοτρώνε ή να τρέφουν «ανόμοια» ζευγάρια. Μιλάει για μια δύσκολη περίοδο της χώρας του  με ηχείο τον έρωτα και τη σκέψη που συνοδεύει το λεκτικό βόλι. Θα τολμούσα να πω πως κάνει κάτι ηρωικό , αλλά αφού είναι ο δικός μου σούπερ-ήρωας ,ας αποφύγουμε τα αυτονόητα.   Ανέλπιστα (;) απαραίτητο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα