Ακρίβεια: Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων 8% έως 20%

09.08.2022 / 9:43
ka 2

Ανατιμήσεις από 8% έως 20% σε δεκάδες τρόφιμα και σε άλλα βασικά καταναλωτικά είδη περιμένουν τους καταναλωτές μόλις επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Οι νέοι τιμοκατάλογοι χονδρικής με τις αυξήσεις έχουν φθάσει στα λογιστήρια των σουπερμάρκετ και όπως αναφέρει στέλεχος μεγάλης αλυσίδας, η… βαρυχειμωνιά θα έρθει από τον Σεπτέμβριο εφέτος.

Οι κινήσεις των πολυεθνικών γιγάντων από τον κλάδο των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG), όπως η Unilever, η Nestle, η Heineken, η Procter & Gamble κ.ά., προδιαγράφουν τις εξελίξεις. Εχοντας ήδη προχωρήσει σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, αναμένεται να κάνουν νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου στο κόστος εισροών που «τρώει» τα περιθώρια κέρδους τους.

Παρότι η μεσοσταθμική αύξηση στο ράφι εξακολουθεί να κινείται σε υψηλό μεν, μονοψήφιο δε ποσοστό, κατά περίπτωση οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καταναλωτικά είδη φθάνουν ακόμη και το 50% τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κατηγορίες του ελαιολάδου, του συσκευασμένου τυριού, αλλά και των αλεύρων, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά +22,7%, +9,6% και +9,1% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη NielsenIQ στην αύξηση αυτή έχουν συμβάλει ιδιαίτερα οι μήνες Μάιος και Ιούνιος, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει σημαντικά πιο έντονες ανατιμήσεις, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Την ίδια ώρα, η πραγματική κατανάλωση υποχωρεί σημαντικά (υπολογίζεται ότι ο όγκος πωλήσεων έχει μειωθεί περί το 10%), με τα νοικοκυριά να κόβουν όχι μόνο τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση, οικιακό εξοπλισμό και καύσιμα, αλλά και εκείνες που θεωρούνται ανελαστικές, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα τυροκομικά, το ψωμί κ.ά., ενώ ταυτόχρονα στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας το μερίδιο των οποίων, σύμφωνα με τη Nielsen, έχει αυξηθεί από 12,7% που ήταν πέρυσι στο 13,6%.

Πηγή: Bήμα

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα