Ακινόσογλου: “Ελπίζω να μην δούμε το τρίτο κύμα και να συνεχίσουμε τις ζωές μας”

21.01.2021 / 19:35
γκο 3

Την εκτίμηση ότι ίσως χρειαστεί να περάσει το καλοκαίρι μέχρι να αποκτήσει η Ελλάδα την απαιτούμενη ανοσία στο 70% του πληθυσμού απέναντι στον κορωνοϊό ώστε να μπορούμε να πάρουμε ουσιαστική «ανάσα» και να μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστικά ανακοπή της πανδημίας, εκφράζει η η επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών-Λοιμωξιολόγος, Καρολίνα Ακινόσογλου.

Όπως επισημαίνει η κυρία Ακινόσογλου, «δεδομένου της προμήθειας των εμβολίων, του ρυθμού του εμβολιασμού, της αποδοχής του κόσμου, κτλ, το βέλτιστο σενάριο θα ήταν αρχές καλοκαιριού, πολύ φοβάμαι όμως ότι θα φτάσουμε τις αρχές φθινοπώρου του 2021, αν συνεχίσουν οι δισταγμοί».   

Η λοιμωξιολόγος, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» αναφέρθηκε και στη διασπορά του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» όπου καταγράφονται μέχρι ώρας τουλάχιστον 12 κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό.

Η κυρία Ακινόσογλου δηλώνει ότι η κατάσταση είναι «σε ένα πλήρη έλεγχο το προσωπικό, οι πιθανές επαφές, προσφέραμε ότι βοήθεια χρειαζόταν και είναι διαθέσιμο το Νοσοκομείο του Ρίου σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ για ότι άλλο χρειαστεί».

Μέχρι χθες είχαν νοσήσει πέντε ασθενείς της Κλινικής, ένας γιατρός και έξι νοσηλεύτριες, και μέσω της  ιχνηλάτισης έφθασαν στο άτομο, που μετέφερε τον κορωνοϊό στην Α’ Παθολογική Κλινική, που φέρεται να είναι συνοδός ασθενούς.

«Μένει να δούμε τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων», καθώς ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη, «σίγουρα μπορεί να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα, πιστεύω δεν θα είναι άλλα 10, θα είναι κάποια μεμονωμένα, που είναι απόρροια αυτών, που είδαμε αυτή την στιγμή. Ήταν αναμενόμενο και για αυτό έγινε ο έλεγχος, για να εντοπιστούν όλα τα εν δυνάμει κρούσματα και να περιοριστούν για να μην έχουμε περαιτέρω διασπορά» σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού στην Αχαΐα τις τελευταίες ημέρες, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, «γιατί βλέπουμε τις απόρροιες της αυξημένης κινητικότητας, που έχουμε, και θα δούμε και άλλες την ερχόμενη εβδομάδα», από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, «όσο να’ ναι θα υπάρξει μια μεταδοτικότητα παραπάνω.

Σίγουρα τα συσσωρευμένα κρούσματα, που είδαμε και στον οίκο ευγηρίας στο Καλλιμανοπούλειο στα Καλάβρυτα, όσο και στο νοσοκομείο «Άγ. Ανδρέας», ίσως να δούμε και άλλα, που θα είναι της κοινότητας, αλλά το θέμα είναι να παραμείνει ελεγχόμενο το ΕΣΥ και να μην δούμε εικόνες, όπως αρχές Νοεμβρίου, που το σύστημα Υγείας πιέστηκε».

Στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η επιδημιολογική κατάσταση είναι υπό έλεγχο αυτή την στιγμή, με 24 συνολικά νοσηλευόμενους στα 2 νοσοκομεία της Πάτρας, εκ των οποίων 2 στην ΜΕΘ covid-19. Η κλινική covid-19 του ΠΓΝΠ έχει πληρότητα στο 50%-60% και η ΜΕΘ covid-19 στο 20%.

«Πρέπει να συνεχίζουμε να προσέχουμε, διότι βλέπουμε το φως, αλλά είμαστε ακόμα μέσα στο τούνελ. Δεδομένου των εμβολιασμών, που θα είναι πιο ταχύτερη το επόμενο διάστημα, και την προμήθεια εμβολίων και από άλλες εταιρείες», δεδομένου ότι κρατάμε μια στάση μετριοπαθή και προσεχτική, πιστεύει ότι δεν θα βιώσουμε τέτοια ροή ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων, όπως είχαμε Οκτώβριο- Νοέμβριο.

«Ελπίζω να μην το δούμε το τρίτο κύμα και σιγά σιγά να συνεχίσουμε τις ζωές μας», ενώ για την μετάλλαξη του κορωνοϊού η ίδια επισήμανε ότι «υπάρχουν μεταλλάξεις, οι οποίες προς το παρόν, η κλινική τους σημασία, δεν έχει προσδιοριστεί», εξηγώντας ότι ίσως αυτές σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα, «το αποτέλεσμα και τι επίπτωση έχει στο πόσο βαριά κάποιος νοσεί ή αν πεθαίνει πιο εύκολα, μένει να το δούμε.

Από ότι φαίνεται όμως, η ανοσία, που προκαλείται από τα εμβόλια ή κάποιον, που έχει νοσήσει, πρέπει να είναι προστατευτική έναντι αυτής της μετάλλαξης. Πάντως δεν φαίνεται να αλλάζουν πολύ την παθογένεια και την κλινική σοβαρότητα του ιού προς το παρόν».

Για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν ή ότι υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό και δεν γνωστοποιείται, η λοιμωξιολόγος ξεκαθάρισε ότι κατανοεί την αμφιβολία του κόσμου, καθώς βρέθηκε πολύ γρήγορα το εμβόλιο κατά του covid-19.

«Μια καλή στρατηγική ενημέρωση, πιο ευρεία στο κοινό, που δεν γνωρίζει και δεν είναι τόσο οικείο με αυτές τις έννοιες, ίσως θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα». Από προσωπική εμπειρία και τα όσα βλέπει και η ίδια στο νοσοκομείο, όσο περισσότερο προχωρά ο εμβολιασμός και δεν καταγράφονται σοβαρές παρενέργειες, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η ζήτηση.

«Όσον αφορά τις παρενέργειες και τις μελέτες, που έχουμε στα χέρια μας, έχουμε μια παρακολούθηση ασθενών από τον Μάιο, προς τα παρόν για τα δυο εμβόλια, που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Αμερικανικό, δεν είδαμε παρενέργειες, που να ξεπερνούν αυτές των υπόλοιπων εμβολίων, που είναι εδραιωμένα πολλά χρόνια.

Νομίζω ότι ο εμβολιασμός είναι κάτι, που θα πρέπει να αποδεχθούμε, να αγκαλιάσουμε, διότι είναι το μόνο φως αυτή την στιγμή. Τα άλλα σενάρια το ότι υπάρχει φάρμακο, το οποίο δεν μας δίνει κανένας, δεν θέλω να σχολιάσω αυτά τα σενάρια συνωμοσιολογίας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα