Ακάρ: Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία στη Μέση Ανατολή

13.09.2021 / 14:52
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ap_19249587421708

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στην εφημερίδα «Χουριέτ» σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Οι δηλώσεις Ακάρ
«Η χώρα μας είναι μια περιφερειακή δύναμη που έχει σφαίρα επιρροής και συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία διευρύνονται μέρα με τη μέρα υπό την ηγεσία του αξιότιμου προέδρου μας», δήλωσε ο Ακάρ.

«Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αποτελεσματικός και αξιόπιστος σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή μας», συνέχισε ο υπουργός. «Είμαστε η χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στην περιοχή».

Η Άγκυρα επιθυμεί να ενεργήσει από κοινού με όλους τους συμμάχους της στη Συρία από το 2011, αλλά το 2015 η Ουάσιγκτον «άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή και έγειρε προς τη συνεργασία με το YPG», είπε ο Ακάρ.


Η Τουρκία προσφέρθηκε επίσης να δράσει από κοινού στη Ράκα κατά του ISIS και στη Λιβύη, όπου και οι δύο χώρες υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, αλλά η κυβέρνηση «δεν μπόρεσε να λάβει θετική απάντηση σε αυτό το θέμα», είπε ο Ακάρ. «Όλοι έχουμε δει τί συμβαίνει όταν (χώρες) δεν συνεργάζονται μαζί μας και συνεχίζουμε να βλέπουμε».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι τεταμένες για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικής κατασκευής συστημάτων αντι-πυραυλικής άμυνας S-400. Η Τουρκία αφαιρέθηκε επίσης από το πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού αεροσκάφους stealth F-35.

«Μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα S-400 και F-35 με κάποιο τρόπο, αλλά όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούν σε συμμαχία με το YPG στη Συρία, αυτό θα παραμείνει το πιο σημαντικό σημείο τριβής στις σχέσεις μας», είπε ο Ακάρ, ζητώντας να σταματήσουν οι ΗΠΑ συμμαχία με το YPG.

Η «στενή συνεργασία» της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν «αντανακλάται με θετικό τρόπο στις ΗΠΑ και στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης», είπε ο Ακάρ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα