Έργο πνοής για την Αιγιάλεια – Καθαρίζουν οι θάλασσες, μπαίνει τέλος στη μόλυνση

17.09.2021 / 21:42
DSC_7575

Ένα έργο πνοής και διαχρονικό πάγιο αίτημα των κατοίκων της Αιγιάλειας ξεκίνησε σήμερα  Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 με την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη του έργου «Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Παραλιακών Οικισμών-Βιολογικός Καθαρισμός». Πρόκειται για ένα έργο ύψους 33.740.000,00 ευρώ που δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Αιγιαλείας το 2020 και το οποίο αποτελούσε επί δεκαετίες ζητούμενο της περιοχής, καθώς αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, συμβάλλοντας  παράλληλα στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μίας περιοχής υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το έργο βάζει τέλος στη μόλυνση του περιβάλλοντος στους οικισμούς Λαμπιρίου, Πεύκας, Μπούκας, Καμαρών, Λόγγου, Σελιανιτίκων, Νέου Ερινεού, Άκολης, Αβύθου, Ροδοδάφνης, Διακοπτού, Παραλίας Συλιβαινιωτίκων, Κραθίου, Αιγείρας, Πανοράματος, αλλά και της πόλης του Αιγίου, δημιουργώντας σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και παράλληλα υλοποιώντας την υπηρεσία λειτουργίας του, επί 48 μήνες με δικαίωμα προαίρεσης για 4 πλέον έτη. Με την ολοκλήρωση του έργου γίνεται λειτουργικό το δίκτυο αποχέτευσης στο σύνολό του από την Αιγείρα έως το Λαμπίρι, ενώ η επεξεργασία των λυμάτων γίνεται στον βιολογικό καθαρισμό Αιγίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος, ο  Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκος, οι βουλευτές Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσωνας φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος και οι τοπικές Αρχές.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Είμαι συγκινημένος. Το 1996 και είχα την τιμή να υπογράψω το αίτημα, και σήμερα έχω την τιμή να υπογράφω, 25 χρόνια μετά, την εγκατάσταση»

«Είναι για μένα μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, και συγχωρήστε μου την προσωπική αναφορά, γιατί συνέπεσε η έναρξη της διαδικασίας γι’ αυτό το όραμα, γι’ αυτό το σημαντικό, μεγαλόπνοο έργο για την Αιγιάλεια, θα έλεγα και για την Αχαΐα γενικότερα, να γίνει από εμένα το 1996, ως τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Αποχέτευσης Δυτικής Αιγιαλείας. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, έχουμε την επίσημη υπογραφή ενός έργου που σηματοδοτεί το μέλλον της Αιγιαλείας. Καθώς πρέπει να υπάρχει αναγνώριση στα ιστορικά βήματα και αποτυπώματα που άφησαν κάποιοι άνθρωποι στην πολιτική, θα κάνω ορισμένες αναφορές σε όσους συνέβαλλαν στη υλοποίηση του έργου.

Το 1996 υπήρχε η ανάγκη για την απαλλαγή από τους βόθρους στην παραλία της Δυτικής Αιγιάλειας. Είχα την τιμή τότε να με εκλέξουν τα χωριά της Δυτικής Αιγιάλειας (μετέπειτα Δήμων Ερινεού και Συμπολιτείας) ως πρόεδρο του Συνδέσμου Αποχέτευσης.

Ξεκινήσαμε αυτό το όραμα με μια πνοή, με μια συμπόρευση, με έναν βηματισμό όλοι. Και γι’ αυτό στο πρόσωπο του Θανάση Διαμαντόπουλου, αναγνωρίζω την ωριμότητα της πολιτικής αντιπολίτευσης της εποχής, ο οποίος μάλιστα μου κάνει την τιμή να είναι σήμερα εδώ. Μαζί πορευθήκαμε, και έτσι έκανα ως πρόεδρος του Συνδέσμου, το πρώτο αίτημα για την υποδοχή και την ενιαία διαχείριση του περιβάλλοντος, κυρίως της παραλιακής ζώνης στη Δυτική Αιγιάλεια. Πράγματι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αιγίου, τότε κατά πλειοψηφία, όχι ομόφωνα, αποφάσισε την αντιμετώπιση του προβλήματος, όχι στα στενά όρια του Αιγίου, αλλά και ευρύτερα. Να, λοιπόν, που υπήρξε ένα πνεύμα συνεργασίας της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, καθώς είχαν όλοι οι εκλεγμένοι την ίδια άποψη. Ότι ζούμε σε μια κοινή γεωγραφική περιοχή. Το συμφέρον του ενός, είναι και το συμφέρον του άλλου. Συνέπεσε τότε να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα τρεις Παπαδόπουλοι. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Παπαδόπουλος που είναι και οι τρεις εδώ.

Και τους ευχαριστώ πολύ γιατί συζητώντας με τον Χρήστο Παπαδόπουλο που ήταν τότε αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγίου, είχε το ανοιχτό πνεύμα να υιοθετήσει το αίτημα της συνεργασίας των δύο φορέων. Πρέπει να σας πω ότι τη δεκαετία 1990 ξεκίνησε η μελέτη του έργου και πήγε πάρα πολύ καλά, και το 2005 – 2006 αυτό το πνεύμα συνεργασίας επεκτάθηκε. Σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο Αιγίου κ. Γιώργο Περπή υιοθετήθηκε το αίτημα της Ανατολικής Αιγιάλειας, υπό τον συντονισμό του Παναγιώτη Μελή, να αντιμετωπιστεί όλη η αποχέτευση, το ζήτημα των ακαθάρτων όλης της Αιγιαλείας, συνολικά, και αυτό συνέβη.

Με το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν τότε η Ανατολική Αιγιάλεια, η Δυτική Αιγιάλεια και το Αίγιο, έγινε πολιτική απόφαση όλων μας, πλέον, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα συνολικά. Να τονίσω τον σπουδαίο χαρακτήρα του τότε δημάρχου Αιγίου Γιώργου Περπή, ο οποίος αντιμετώπισε τα συνηθισμένα προσωπικά προβλήματα ψηφοθηρικής λογικής, όμως πρέπει να αναγνωρίσω ότι τόλμησε, και να το αποτέλεσμα. Ήμασταν ήδη τότε όλοι «Αιγιάλεια» γι’ αυτό το έργο, πριν γίνει η σημερινή «Αιγιάλεια». Τα έργα που έχουν μέχρι τώρα προχωρήσει έγιναν με ωραίο συντονισμό. Έπρεπε πρώτα να γίνει ο βιολογικός καθαρισμός με 14 εκατομμύρια, ο κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός με περίπου 40 εκατομμύρια προϋπολογισμό και το σημερινό έργο με 33.740.000,00 ευρώ προϋπολογισμό.

Έχουμε την ευκαιρία της εγκατάστασης του αναδόχου, της υπογραφής της σύμβασης εδώ στο Αίγιο, ενός οράματος που ξεκίνησε το 1996 και είχα την τιμή να υπογράψω το αίτημα, αλλά σήμερα συνέπεσε να έχω την τιμή να υπογράφω, 25 χρόνια μετά, την εγκατάσταση. Συγχωρέστε μου τη δικαιολογημένη συγκίνηση που νοιώθω. Απομένει η ολοκλήρωση του έργου, η οποία ελπίζω να γίνει στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Δεν έχει κανένα νόημα αν θα προλάβω να κάνω εγώ τα εγκαίνια της λειτουργίας. Σημασία έχει να γίνει το έργο. Σκοπός του πολιτικού είναι να φυτεύει, να ποτίζει, και να κάθονται τα πολιτικά του παιδιά κάτω από το δέντρο που φύτευσε. Και σκοπός είναι συνειδητά να κοιτάζουμε τον καθρέφτη και να κάνουμε τον απολογισμό μας.

 Σε αυτό ο διάστημα δεν ήταν μόνο ο Σύνδεσμος της Αποχέτευσης, υπήρξαν και άλλοι οι οποίοι συγκατέθεσαν στην υλοποίησαν αυτού του οράματος, όπως όλοι οι δήμαρχοι:  Θανάσης Παναγόπουλος, Στάθης θεοδωρακόπουλος, Απόστολος Καραφωτιάς, Γιώργος Περπής, οι οποίοι είδαν αυτό το έργο με μια ενιαία φιλοσοφία. Πρέπει να πω επίσης ότι αυτό το όραμα οφείλει την υλοποίησή του και στους υπηρεσιακούς συνεργάτες της ΔΕΥΑΑ που είναι οι τρεις διευθυντές:  ο γενικός διευθυντής Παναγιώτης Παναγόπουλος, ο οικονομικός διευθυντής Γιάννης Λουδάρος, και ο αρχιτέκτων αυτής της υλοποίησης ο Παναγιώτης Νικολόπουλος. Εύχομαι σήμερα αυτό το έργο να το υπογράφουμε και γι αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν στο εξής. Κάνουμε αυτή την τελετή όχι μόνο λόγω του μεγέθους του έργου, αλλά και για να αναγνωρίσουμε όσους βοήθησαν. Έχοντας αυτό το δείγμα πορείας της πολιτικής στην περιοχή μας, θέλουμε τη συγκατάθεση, και κυρίως τη βοήθεια, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κι άλλα έργα. Να έχουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση μέσα σε αυτή τη θητεία και οι επόμενες Δημοτικές Αρχές να προβούν στην υλοποίηση τόσο μεγάλων έργων. Έχω την πεποίθηση ότι όταν υπάρχει σύμπνοια, συνεργατικότητα, ομοθυμία, αναγνώριση και κατανόηση από όλες τις πλευρές τότε θα πηγαίνουμε μπροστά.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία, εγγυάται την υλοποίηση του έργου. Έχω γίνει πολλές φορές πιεστικός στην επικοινωνία μου μαζί τους, γιατί μας ενδιαφέρει η υλοποίηση μέσα στον χρόνο της σύμβασης. Να έχουμε μια καλή συνεργασία για την ολοκλήρωση του έργου μέσα σε 20 μήνες, σε απόλυτη λειτουργικότητα.  Ένα έργο που για εμάς συμβολίζει ολόκληρο τον Δήμο, μιας και ξεκινάει από τα ακραία όρια, από το Δερβένι και φθάνει στην Πάτρα, ή αν θέλετε τα εσωτερικά μας όρια, την Αιγείρα και το Λαμπίρι».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΛΚΟΣ – Ένα έργο ουσίας, όχι βιτρίνας

Χαιρετίζοντας την υπογραφή της σύμβασης ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος χαρακτήρισε το έργο σημαντικό τόσο από άποψη προϋπολογισμού, όσο και από άποψη ουσίας. «Μπορεί τα έργα της αποχέτευσης να μην είναι τόσο ελκυστικά, όσο κάποια ανάπλαση ή όσο τα λεγόμενα έργα βιτρίνας, αλλά είναι απολύτως σημαντικά για να ζήσουμε σε ένα βιώσιμο περιβάλλον, όπως αυτό που μας πρέπει. Δεν χρειάζεται να μιλήσω για το καλό που θα κάνει στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, καθώς εξυπηρετεί πάνω από 20.000 κατοίκους σε όλη τη ζώνη που αναφέρθηκε ο Δήμαρχος.  Μιλάμε για ένα εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Ολοκληρώνεται όλη η δουλειά της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου στους οικισμούς Γ’ κατηγορίας. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τις κοινοτικές οδηγίες, να προστατεύσουμε τον κορινθιακό κόλπο, τον υδροφόρο ορίζοντα, το υπόγειο και άκτιο περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Σκάλκος.

Παράλληλα, προέτρεψε τις τοπικές κοινωνίες σε διαβούλευση κατά κύριο λόγο με την Περιφέρεια, ώστε να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα: «Κυριολεκτικά την επόμενη ημέρα, συγκεκριμένα εντός του επόμενου μήνα, πρόκειται να αποσταλεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή για έγκριση το σύνολο των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Εκεί υπάρχουν όροι και δράσεις πάρα πολλές συνολικά στη χώρα, οι λεγόμενες δράσεις για χωρικές επενδύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν το ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ».

Ο κ. Δημήτρης Σκάλκος κάλεσε για μία φορά τους Δήμους να κάνουν περισσότερα έργα ουσίας και λιγότερα έργα βιτρίνας. «Προτρέπω κυρίως να είναι διαχειριστικά έτοιμα με ώριμες μελέτες, επαρκώς στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες, για να μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Προφανώς όλοι οι Δήμοι της χώρας δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, και δεν είναι αποκλειστική τους ευθύνη. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και προχωράμε στο κομμάτι του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης σε ένα υποπρόγραμμα τεχνικής βοήθειας ενδυνάμωσης της θεσμικής ικανότητας των αδύναμων δικαιούχων, αρκετοί από τους οποίους είναι Δήμοι, και για τη χρηματοδότηση μελετών, ώστε να ετοιμάζονται γρηγορότερα, και για τη δυνατότητα πρόσληψης εξωτερικού συμβούλου. Ο,τιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να προχωρήσουμε σε ώριμες μελέτες, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, κυρίως σε αυτά που ονομάζονται χωρικές επενδύσεις. Είναι αυτές οι επενδύσεις που μπορούν να αλλάξουν την προοπτική και την καθημερινότητα των κατοίκων των τοπικών περιοχών μας».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΡΑΦΑΚΟΣ – Η Αιγιάλεια αλλάζει

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκος από την πλευρά του θέλοντας να επισημάνει την σπουδαιότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε, του έργου αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που υπήρξε από το 1991 οπότε και εκδόθηκε η πρώτη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, μέχρι και το 2005, οπότε όλοι οι οικισμοί έπρεπε να λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές. «Δύο χρόνια πριν η χώρα μας από τους 482 οικισμούς που έπρεπε να είχε βάλει σε συμμόρφωση, τους 305 τους είχε σε μη συμμόρφωση. Στη χώρα μας δυο χρόνια πριν, το 60% των οικισμών της, που έπρεπε να είχε σε συμμόρφωση για τα αστικά λύματα από το 2005, 15 χρόνια μετά, είχε σχεδόν το 60% εκτός. Σήμερα υπάρχουν 260 οικισμοί σε μη συμμόρφωση, πέντε από αυτούς θα είναι σε συμμόρφωση με τη σημερινή ουσιαστική έναρξη του έργου και την ολοκλήρωσή του. Έχει σημασία λοιπόν γιατί είναι ένα σημαντικό βήμα. Αυτό είναι ένα σημαντικό έργο με σημαντική απορρόφηση 30 εκ. ευρώ που καλύπτει πέντε (5) οικισμούς στους 260. Σήμερα έργα 600 εκατομμυρίων ευρώ, συγκεκριμένα 220 έργα είναι σε φάση κατασκευής. Σε φάση δημοπράτησης έχουμε άλλα 41 έργα 350 εκατομμυρίων. Η Ελλάδα αλλάζει, η Αιγιάλεια αλλάζει, η Αχαΐα αλλάζει».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΡΑΦΑΚΟΣ: «Δυο χρόνια πριν, όταν ορκίστηκες, το Αίγιο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και σήμερα το Αίγιο είναι καθαρό»

Ο κ. Γραφάκος έκανε ειδική αναφορά και στο ζήτημα των απορριμμάτων αποδίδοντας τα εύσημα για τη διαχείριση του ζητήματος στον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, το άλλο χαρτοφυλάκιο που μου έχει ανατεθεί, εδώ έχουμε κάνει βήματα στο Αίγιο αγαπητέ Δημήτρη. Δύο χρόνια πριν, όταν ορκίστηκες, το Αίγιο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και σήμερα το Αίγιο είναι καθαρό. Διασφαλίσαμε ως κυβέρνηση τους αποδέκτες που δέχονται τα απόβλητα του Αιγίου, προχωράτε πάρα πολύ γρήγορα στη νέα μονάδα διαχείρισης βιοαποβλήτων και νομίζω πως δεν θα αργήσει και η μονάδα της Πάτρας του τρίτου πολεοδομικού συγκροτήματος της χώρας να δημοπρατηθεί μαζί με άλλες 21 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων που καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια και δημοπρατήσαμε. Καλή αρχή».

Η ΑΙΧΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑ ΑΙΛΙΑΓΕΙΑΣ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Αναλυτικές πληροφορίες για το έργο έδωσε ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας κ. Νικολόπουλος Παναγιώτης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του αποχετευτικού της Αιγιαλείας έως τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης του έργου κατασκευής των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών οικισμών και των αντίστοιχων αντλιοστασίων. Επιπλέον ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην τεχνολογική ανάπτυξη της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας που πλέον χρησιμοποιεί τα πλέον σύγχρονα συστήματα αλλά και σε δύο σημαντικά έργα. Το πρώτο αφορά στη «Μονάδα Θερμικής Ξήρανσης της Αστικής Λυματολάσπης», πουθα κατασκευαστεί στο γήπεδο των Ε.Ε.Λ. Η προβλεπόμενη μονάδα θερμικής ξήρανσης της ιλύος σχεδιάζεται για να παραλαμβάνει και να επεξεργάζεται την αφυδατωμένη ιλύ των μονάδων Αιγίου, Καλαβρύτων, Ναυπάκτου και Δυτικής Αχαΐας καθώς και μέρους  της ιλύος της Πάτρας. Ο Π/Υ για την Προμήθεια, Εγκατάσταση και θέση σε Λειτουργία της Μονάδας Ξήρανσης, ανέρχεται σε 6.800.000 € ποσό ελάχιστο για το πρόβλημα που επιλύει.

Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας αναμένει την έκδοση σχετικής πρόσκλησης από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να υποβάλλει την πρότασή της για την χρηματοδότηση του έργου σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.  Με αυτόν τον τρόπο η υπηρεσία μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του μείζονος θέματος διάθεσης και αξιοποίησης της αφυδατωμένης ιλύος που αποτελεί περιβαλλοντικό πρόβλημα και συνιστά σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για όλες τις ΔΕΥΑ.

Το δεύτερο έργο αφορά στην Επεξεργασία Πόσιμου Ύδατος (Διυλιστήριο) και Αγωγός Μεταφοράς προς Κεντρική Δεξαμενή Αιγίου. Πρόκειται για μία Πράξη, η υλοποίηση της οποίας, αυταπόδεικτα θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον αλλά και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα τα αποτελέσματα αυτά θα γίνουν ευκρινώς ορατά στο άμεσο μέλλον και θα έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική. Τα προβλεπόμενα επί μέρους έργα του ως άνω φιλόδοξου σχεδίου περιλαμβάνουν  την κατασκευή εγκατάστασης διυλιστηρίου νερού δυναμικότητας 900 μ3/h και δεξαμενής αποθήκευσης 2.000 μ3. Στο υποέργο συμπεριλαμβάνονται αφενός η υδροληψία από τον ποταμό Σελινούντα στη θέση του υφισταμένου φράγματος-αναβαθμού και αφετέρου ο αγωγός μεταφοράς από την υδροληψία έως τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου.

Ακόμα η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς καθαρού νερού, συνολικού μήκους 10.500 m περίπου, από την ως άνω δεξαμενή αποθήκευσης έως την υφιστάμενη κεντρική δεξαμενή της πόλης του Αιγίου που έχει όγκο 1.500 μ3.

Και επίσης την ανόρυξη τριών γεωτρήσεων στη θέση της υδροληψίας μέγιστης συνολικής παροχής 600 m3/h για την κάλυψη των θερινών αναγκών της ύδρευσης όταν δεν θα γίνεται απόληψη των επιφανειακών παροχών, λόγω των υφισταμένων δεσμεύσεων από τον Αρδευτικό Σύνδεσμο (Ιούνιος-Σεπτέμβριος).

Από την υλοποίηση και λειτουργία του συνολικού έργου αναμένεται ότι:

Θα επιλυθεί κατά ορθολογικό τρόπο η διαχείριση και προστασία του υδατικού δυναμικού της μείζονος περιοχής με την ελαχιστοποίηση των δαπανών άντλησης του νερού των γεωτρήσεων αλλά και της καλύτερης εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων του Σελινούντα.

Θα βελτιωθούν οι συνθήκες ύδρευσης και υδροδότησης του Δήμου Αιγιαλείας, επιλύοντας το χρόνιο πρόβλημα της επαρκούς κάλυψης των υδρευτικών αναγκών και υδροδοτώντας με νερό ποιοτικά πολύ καλύτερο του σημερινού.

Από αμιγώς οικονομική άποψη το έργο είναι εξαιρετικά σκόπιμο, με θετικές επιδράσεις στην τοπική και εθνική οικονομία, εφόσον με την υλοποίηση της μελέτης αναμένεται σημαντική αξιοποίηση της περιοχής στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, αυξάνοντας την τουριστική ανάπτυξη και μειώνοντας τις επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ κ. Πέτρος Σουρέτης ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να υπογράφουμε σήμερα αυτή τη σύμβαση ειδικά στην περιοχή της Αιγιαλείας και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας που δραστηριοποιούμαστε λειτουργώντας το διυλιστήριο Πείρου – Παραπείρου,  κατασκευάζοντας για την ΕΡΓΟΣΕ σημαντικά έργα, ενώ  θα είμαστε παρόντες στο φιλόδοξο πρόγραμμα που έχετε για την περιοχή. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι αυτό το έργο από την πλευρά μας θα γίνει με τον καλύτερο και πλέον ποιοτικό τρόπο. Τόσο η κουλτούρα, όσο και οι ικανότητες των στελεχών μας δίνουν τη δυνατότητα να εγγυηθούμε ότι στο 20μηνο που έχουμε προσφέρει ως χρόνο υλοποίησης θα ανταπεξέλθουμε».

Κλείνοντας τις ομιλίες ο μητροπολίτης Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε όταν θα τελειώσει το έργο:  «Να είμαστε όλοι ενωμένοι προς το συμφέρον της περιοχής μας. Εύχομαι λοιπόν ο θεός να ευλογήσει και αυτό το έργο. Συγχαρητήρια σε όλους και να κρατήσομε την ενότητά μας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα