Αίγιο: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα και η παρουσίαση των βιβλίων του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου «Ο Άγιος Γρηγόριος» – ΦΩΤΟ

17.07.2022 / 13:27
grigori aigialeias

Με εξαιρετική οργάνωση, σημαντικούς ομιλητές, διανομή βιβλίων και χρόνο για ελεύθερη συζήτηση, πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα παρουσίασης των δύο πρόσφατων πολυτελών εκδόσεων που επιμελήθηκε ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι Αιγίου «Ο Άγιος Γρηγόριος».


Η Ημερίδα έλαβε χώρα στον συνεδριακό χώρο «Πολύκεντρο» στο Αίγιο, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, ώρα 8:00μμ. Σκοπός της Ημερίδας ήταν να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό τα βιβλία που εκδόθηκαν πρόσφατα από τον Σύλλογο Γρηγόρι Αιγιαλείας με πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο «ΓΡΗΓΟΡΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ. Ιστορικό και Πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής» και το δεύτερο βιβλίο έχει τίτλο «25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ (1996-2020)». Πρόκειται για δύο πολυτελείς εκδόσεις με ιδιαίτερες αναφορές στο ρόλο της Σταφίδας στην ανάπτυξη της περιοχής, τη διατροφική της αξία, το πολιτιστικό αποτύπωμα από τις ετήσιες εκδηλώσεις για τη Σταφίδα και φυσικά την ιστορία αυτής της “super food” όπως ονομάζεται. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, στις σύντομες εισηγήσεις τους ανέπτυξαν τις παραπάνω θεματικές με βάση τη γνώση και την εμπειρία τους, προσδίδοντας στη Σταφίδα τη σύγχρονη σημασία και αξία που της αναλογεί.


Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγιαλείας που ανέπτυξε θέμα σχετικά με τη συνεισφορά του Δήμου Αιγιαλείας στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και στη σημασία των εκδόσεων. Στη συνέχεια η δεύτερη ομιλήτρια Δρ. Ελευθερία Κατεχάκη, Χημικός, υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών ΑΕΣ Α.Ε., αναφέρθηκε στη διατροφική και εμπορική αξία της σταφίδας. Κατόπιν ο Δρ. Γρηγόριος Μικρώνης, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό Πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε το ρόλο της Σταφίδας και των εκδόσεων στο Πολιτιστικό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής της Αιγιαλείας. Τέλος, η Βάνα Μπεντεβή, Φιλόλογος-Ιστορικός-Συγγραφέας, Πρόεδρος Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, παρουσίασε με ιδιαίτερο τρόπο την Ιστορία της Σταφίδας στην Αιγιάλεια και την ευρύτερη περιοχή.


Κατά το χαιρετισμό του ο Γρηγόριος Φαρμακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγόρι και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις διαχρονικές και πλέον θεσμοθετημένες εκδηλώσεις για τη Σταφίδα που διοργανώνει ήδη για τρεις δεκαετίες ο Σύλλογος και δήλωσε υπερήφανος για τις εκδόσεις αυτές γιατί φανερώνουν την αξία της Σταφίδας από τη μία μεριά και διαδίδουν από την άλλη την ταυτότητα του χωριού Γρηγόρι και της Αιγιάλειας εκτός της πόλης και του νομού. Αφού ευχαρίστησε όλους και όλες που παρακολούθησαν τις εργασίες της Ημερίδας, ενημέρωσε το κοινό για τις επερχόμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου με θεατρική παράσταση, επίδειξη μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με βασικό υλικό τη Σταφίδα και λαϊκό γλέντι στην κεντρική εκδήλωση με τον Γιώργο Βελισσάρη.


Συντονίστρια της Ημερίδας ήταν η δημοσιογράφος Πέπυ Σπηλιωτοπούλου. Με τη λήξη της Ημερίδας διανεμήθηκαν δωρεάν σε όλες και όλους οι παραπάνω εκδόσεις καθώς και Σταφίδα προσφορά της Π.Ε.Σ. και ακολούθησε μικρή δεξίωση όπου ήταν μία ευκαιρία για ανοικτή συζήτηση για τις δράσεις του Συλλόγου και τις επερχόμενες εκδηλώσεις του. Όλες και όλοι έμειναν με την εντύπωση πως όταν υπάρχει ομαδικό πνεύμα και συνεργασία τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και ο Σύλλογος Γρηγόρι Αιγιάλειας «Ο Άγιος Γρηγόριος» το αποδεικνύει περίτρανα αυτό κάθε φορά.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν: ο Πανοσιολογιότατος π. Ανδρόνικος εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμου, Τσιγκρής Άγγελος Βουλευτής, Πατσόπουλος Άρης εκπρόσωπος Υφυπουργού Εξωτερικών Κατσανιώτη Ανδρέα, Καλογερόπουλος Δημήτριος Δήμαρχος Αιγιαλείας, Καραΐσκος Νικόλαος Αντιδήμαρχος Αιγιαλείας, Τριανταφυλλόπουλος Γρηγόρης επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» και αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού, Μπουτόπουλος Παναγιώτης στέλεχος Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε., Ροδόπουλος Βασίλειος Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου, Σκανδάμης Μαρίνος πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μποδιώτης Ιωάννης Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», Γιάχος Κωνσταντίνος Γενικός Γραμματέας και Ανδριοσόπουλος Νίκος Ταμίας Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, Παλαιολογόπουλος Γεώργιος Πρόεδρος Ροδοδάφνης, Μπαγιονέτας Κωνσταντίνος Πρόεδρος Δαφνών Αιγιαλείας. Δημόπουλος Χρήστος Πρόεδρος Γρηγόρι, Ρουγκάλα Μέλπω Πρόεδρος Συλλόγου Λόγγου, Μπαλτιμάς Αθανάσιος Πρόεδρος Συλλόγου Νέο Σαλμενίκο, Σταθακόπουλος Ευστάθιος πρώην Αντινομάρχης Αχαΐας, Τσιρέκας Περικλής πρώην Διευθυντής ΑΤΕ Αιγίου, Πολυχρονόπουλος Θεόδωρος από τα Σύλλογο Ιεροψαλτών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα