Αιγιάλεια: «Έπεσαν» οι υπογραφές για την τοποθέτηση Μετεωρολογικού Σταθμού

16.01.2023 / 15:37
kalogeropoulos_aigialeia

Ιδιαίτερα σημαντική και εξεχούσης σημασίας η σημερινή για το Δήμο Αιγιαλείας, καθώς υπεγράφη σύμφωνο παραχώρησης στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) από τη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, έκτασης 10χ10τμ. για την τοποθέτηση του αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού. Το σύμφωνο υπέγραψε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος με τον Διοικητή της ΕΜΥ, Υποπτέραρχο (Ι) κ. Δημήτριο Σιδέρη, ενώ στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Οικονομικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΑ κ. Γιάννης Λουδάρος και ο Τμηματάρχης Μετεωρολογικών Σταθμών & Εκσυγχρονιστικών, Σμήναρχος κ. Γεράσιμος Αρμένης.


Η λειτουργία του Σταθμού αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάστασή του, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η Αιγιάλεια – χάρη στην άμεση αντίδραση των εμπλεκόμενων φορέων – συμπεριλαμβάνεται στους δεκαπέντε (15) πρώτους Μετεωρολογικούς Σταθμούς που έχουν δημιουργηθεί.


Εμφανώς ικανοποιημένος μετά και τις σημερινές εξελίξεις, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, τόνισε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που έχουμε την ευκαιρία να εξυπηρετήσουμε την ΕΜΥ, αλλά κυρίως να επωφεληθούμε και εμείς. Βρίσκεστε σε μία περιοχή που έχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά έχει ενδιαφέρον και με την έννοια της αγροτικής ανάπτυξης και των καλλιεργειών. Μετά και το σημερινό συμφωνητικό παραχώρησης, θα δώσουμε ακόμα τη δυνατότητα της πληροφόρησης σε όλους μας και σε όλους τους τομείς και στους εμπλεκόμενους (από τους αγρότες μέχρι και την Πολιτεία) για να διασφαλίσουμε και σε επίπεδο πολιτικής προστασίας και της καλλιέργειας, ό,τι καλύτερο, αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα, την επιστήμη και την τεχνική».


Τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου μετεωρολογικού σταθμού εξήρε στη διάρκεια της συνάντησης και ο Διοικητής της ΕΜΥ κ. Δημ. Σιδέρης: «Είναι το επόμενο βήμα από την πρόγνωση. Πάμε ένα βήμα παραπάνω, για να έχετε την ακρίβεια που απαιτείται, δηλαδή για να μπορείτε να βλέπετε ανά μία ώρα πού ακριβώς θα έχουμε την εκδήλωση των φαινομένων και ανάλογα, να παίρνετε τα μέτρα σας. Είναι μία προσπάθεια πολύ μεγάλη, το κόστος είναι πολύ υψηλό. Έχουμε πρόβλεψη για τους κεραυνούς, άρα προβλέπουμε καταιγίδες και εντάσσουμε και νέους δορυφόρους. Όλο αυτό το σύνολο επεξεργάζεται σε έναν υπερ υπολογιστή και θα έχουμε άμεσα προειδοποίηση, γιατί τα καιρικά φαινόμενα πλέον είναι ακραία, σύντομα και έντονα. Αυτός ο σταθμός θα συμβάλλει και στην κλιματολογία. Θα παίρνετε τα δεδομένα και με αυτό θα παρακολουθούμε πολύ πιο σοβαρά την αλλαγή του κλίματος, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε πλέον με στοιχεία. Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη συμβολή σας με την παραχώρηση του χώρου, γιατί αυτό θα είναι προς όφελος του πολίτη και θα διευκολύνει και το δικό σας έργο».


Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τμηματάρχη Μετεωρολογικών Σταθμών & Εκσυγχρονιστικών: «Είναι ένας σχεδιασμός της Υπηρεσίας μας και υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ. Κύριος σκοπός ουσιαστικά είναι η ψηφιοποίηση και η δημιουργία νέων υπηρεσιών στοχευμένων και στον πολίτη και στην υποστήριξη της ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία η οποία είναι κομβική ειδικά σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. Με τον συγκεκριμένο Σταθμό και με ένα σωρό υποδομές που θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία της χώρας, θα δίνονται σε real time πληροφορίες μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και σε μηδαμινό χρόνο θα ενημερώνονται ουσιαστικά οι αρμόδιοι που είναι να πάρουν αποφάσεις στην ΕΜΥ και στην Πολιτική Προστασία για να μπορέσουν να δίνουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις».


Ο Αυτόματος Μετεωρολογικός Σταθμός αναμένεται να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού.


Στο τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, παρέλαβε αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από τον Διοικητή της υπηρεσίας κ. Δημήτρη Σιδέρη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα