Αγρίνιο: 113 οι θάνατοι στο νοσοκομείο από την έναρξη της πανδημίας

29.11.2021 / 13:32
xnosokomeio.jpg.pagespeed.ic.FuGYwj_5Sf

Το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό αποτελεί ένα μεγάλο βραχνά για όλους τους πολίτες και τον κλάδο των υγειονομικών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για ένα επιδημιολογικό στοιχείο που βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της συζήτησης των επιστημονικών αρχών, αλλά και των υγειονομικών που έχουν το βάρος της νοσηλείας των ασθενών με COVID-19. Στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο του 2020 που ενέσκηψε η πανδημία μέχρι και την περασμένη Πέμπτη έχουν καταγραφεί 16.706 νεκροί λόγω της λοίμωξης COVID-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα, με τους μισούς να έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους οκτώ μήνες. Από τον περασμένο Αύγουστο και μετά οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους πολίτες.

Το 41% του συνόλου των θανάτων της πανδημίας αναφέρεται από τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, σε μια μοιραία καταγραφή που ξεκίνησε ουσιαστικά πέρυσι τον Οκτώβριο με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που σηκώθηκε από τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το protothema.gr 113 νεκροί περιλαμβάνονται στη θλιβερή λίστα των απωλειών του Nοσοκομείου Αγρινίου, ένα νοσοκομείο που βρέθηκε και στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου για την υψηλή θνητότητα στις ΜΕΘ COVID.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη συντηρεί το δυνατό ρεύμα νέων μολύνσεων και των νέων ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία. Μέχρι και προχθές οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούσαν τους 4.600 στη χώρα, με τους 1.020 να είναι σε Μονάδες. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα, στην ίαση ή στον θάνατο των ασθενών έχουν οι δυσλειτουργίες και τα κενά στο σύστημα υγείας.

Η έλλειψη γιατρών αναδείχθηκε στο διάστημα της πανδημίας σε μείζον πρόβλημα λόγω της μαζικής φυγής Ελλήνων επιστημόνων προς άλλες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση ιατρών και νοσηλευτών στις προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας. Ενώ σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κλινικές COVID σε περιφερειακά νοσοκομεία στελεχώνονται, ελλείψει παθολόγων και πνευμονολόγων, με οφθαλμιάτρους, ΩΡΛ και ορθοπεδικούς.

Προβλήματα υπάρχουν και στις ΜΕΘ, ένα πεδίο που κλήθηκε να σηκώσει τεράστιο βάρος έχοντας ήδη κρίσιμα κενά. Μάλιστα, παρά τις κλίνες που αναπτύχθηκαν και τον εξοπλισμό που διατέθηκε, η πραγματικότητα παραμένει δύσκολη, καθώς σε επίπεδο έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού δεν υπάρχει η επιθυμητή κάλυψη σε πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας αλλά και της Αττικής.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα