Αγορά «Rafale»: Έρχεται στη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

13.12.2020 / 18:55
66icoa1607428515307

Το σχέδιο κατακόρυφης αύξησης των αμυντικών δαπανών και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε την «προβληματική, παραβατική, αποσταθεροποιητική και ευθέως απειλητική για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα συμπεριφορά της Τουρκίας» που «επιβάλλει την άμεση στήριξη της αποτρεπτικής μας ισχύος».
Εχοντας απέναντι μια Τουρκία πιο προκλητική και πιο εξοπλισμένη δεν το ρισκάρουμε» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος για να προσθέσει «το 2020 ήταν χρονιά προετοιμασίας. Το 2021 ξεκινά η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου κοστολογημένου σχεδίου ενίσχυσης σε μέσα και προσωπικό σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αξιωματικών».
Ο υπουργός τόνισε ότι ο προϋπολογισμός των Ε.Δ για το 2021 είναι αυξημένος σε 5,44 δις ευρώ από 3,35 δις ευρώ του 2020 επισημαίνοντας ότι μπαίνει τέλος σε μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης και απαξίωσης βασικών αμυντικών συστημάτων.
Αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού είπε ότι εντός της επόμενης χρονιά θα γίνουν 2.600 προσλήψεις ΕΠΟΠ και βραχείας ανακατάταξης ενώ θα φτάσουν στις 13.000 σε βάθος 5ετίας.
Παράλληλα, θα αυξηθούν και οι εισακτέοι στις σχολές αξιωματικών όλων των σωμάτων.
Ειδικά για την ενίσχυση των εξοπλισμών θα διατεθούν 2,55 δις ευρώ (375% αύξηση) προκειμένου εντός του 2021 να αγοραστούν τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale πλήρως εξοπλισμένα, 4 φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων και πρόγραμμα αύξησης της μέσης ζωής των ΜΕΚΟ. Τορπίλες υποβρυχίων, νέα ελικόπτερα, αντιαρματικά κ.α.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας για τα πολεμικά αεροπλάνα Rafale, ενώ σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το θέμα της αγοράς φρεγατών για την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού και η Ελλάδα συζητά και με τους Γάλλους αλλά και άλλες χώρες, με γνώμονα τη καλύτερη οικονομική και λειτουργική επιλογή.
«Δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Το ζήτημα είναι ανοικτό και το πολεμικό μας ναυτικό ψάχνει τη βέλτιστη λύση και προσφορά για μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση, ώστε να έχουμε καλύτερα πλοία, έτοιμα αποτρεπτικά. Αυτή είναι η βάση και είμαστε ανοιχτοί και για τους Γάλλους και για άλλους. Επομένως αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα, η πρόσθεση των 4 φρεγατών πολλαπλών ρόλων στο πολεμικό μας ναυτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Με ευρύτερη πλειοψηφία η έγκριση του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων συνήθως  ψηφίζεται με ευρύτερη πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το 2020 είχε εγκριθεί με την θετική ψήφο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνικής Λύσης ενώ το Κίνημα Αλλαγής είχε διαφοροποιηθεί λόγω της πρόβλεψης μείωσης κονδυλίων
Για τον νέο προϋπολογισμός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει. Το ίδιο δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σπήλιος Λιβανός κάλεσε και τον ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσει για την δική του στάση. «Θα ψηφίσετε όπως κάνει το Κίνημα Αλλαγής ή θα κάνετε στείρα αντιπολίτευση όπως κάνατε με την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση ΕΝΦΙΑ που καταψηφίσατε. Ελάτε να συζητήσουμε επι της ουσίας και όχι να αναλώνεστε σε μικροπολιτικές τοποθετήσεις που σας βυθίζουν στην συνείδηση κοινής γνώμης» είπε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα