Πάτρα- Άγιος Ανδρέας: Σημαντική αναβάθμιση των Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

22.06.2024 / 20:00
Agios-Andreas-Hospital-multi-storey-building

Της Καλυψούς Κανελλοπούλου

Απόκτηση νέων σύγχρονων φορείων, χωροταξική επέκταση και εξασφάλιση ιδιωτικότητας των ασθενών είναι μερικά από τα σημαντικά βήματα που γίνονται στο πλαίσιο των προσπαθειών βελτίωσης των ιατροφαρμακευτικών παροχών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας». Μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση, στόχος είναι αφενός η βέλτιστη δυνατή περίθαλψη των ασθενών και αφετέρου η διευκόλυνση του λειτουργήματος που καλούνται να επιτελέσουν οι εργαζόμενοι της τριτοβάθμιας περίθαλψης. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά ακόμη προβλήματα που μένει να αντιμετωπιστούν, όπως αποκαλύπτει παρακάτω ο «Νεολόγος».

Χωροταξική αναβάθμιση και νέα φορεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νεολόγου, η δέσμευση του υπουργείου Υγείας αφορά στην χωροταξική αναβάθμιση του ΤΕΠ στον Άγιο Ανδρέα, το οποίο θα επεκταθεί σε εμβαδόν με στόχο η χωροταξία του να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εναρμονιστεί με τα διεθνή πρότυπα. Έως τότε, «τρέχουν» παράλληλα συνεχείς βελτιωτικές ενέργειες. Για παράδειγμα, έχουν παραληφθεί 15 καινούρια φορεία και άλλες τόσες καινούριες καρέκλες ασθενών, σύγχρονες και εργονομικές.

Ακόμη, σύμφωνα και με την Προϊσταμένη Εργαστηριακού Τομέα, Αικατερίνη Ασλανίδη, δίνεται επιπλέον βαρύτητα στην εξασφάλιση της ιδιωτικότητας του κάθε ασθενούς που εξετάζεται, μέσω της παραγγελίας ειδικών διαχωριστικών που θα χωρίζουν το ένα εξεταστήριο από το άλλο – για να διασφαλιστεί και σε χώρους που εκλείπει αυτή η δυνατότητα. Τα διαχωριστικά αυτά θα διαθέτουν ειδικές αντιμικροβιακές κουρτίνες, όπως προβλέπεται στα παγκόσμια πρότυπα. Επιπλέον το ΤΕΠ του Αγίου Ανδρέα αναμένεται να αποκτήσει τους προσεχείς μήνες και έναν καινούριο υπερηχογράφο, ο οποίος θα λειτουργεί εντός του χώρου των επειγόντων, ώστε να υπάρχει αμεσότητα της εξέτασης των ασθενών.

Όπως τονίζει η κ. Ασλανίδη, «η πανδημική κρίση απέδειξε περίτρανα τον σημαντικό ρόλο των νοσηλευτών στα συστήματα υγείας. H πολιτεία φαίνεται ότι σιγά σιγά αναγνωρίζει πως νοσηλευτές αριθμητικά επαρκείς, αρτιότερα εκπαιδευμένοι, εξειδικευμένοι ώστε να ανταποκρίνονται επάξια στις απαιτήσεις κρίσιμων μονάδων υγείας, οι οποίοι θα αμείβονται και καλύτερα, είναι το κλειδί για τη βελτίωση αποτελεσμάτων υγείας και την αύξηση της ικανοποίησης των πολιτών από την παρεχόμενη φροντίδα. Τέλος, όσοι από εμάς ηγούμαστε νοσηλευτών, καλούμαστε μαζί με την καθοδήγηση επιπλέον να τους προσφέρουμε υποστήριξη και ενδυνάμωση. Με λίγα λόγια να φροντίζουμε όσους φροντίζουν τους ασθενείς μας».

Η αυξημένη προσέλευση

Όπως πληροφορείται ο «Νεολόγος», στο ΤΕΠ του Αγίου Ανδρέα, στις μέρες γενικής εφημερίας, γίνονται περί τις 400 προσελεύσεις ατόμων, την στιγμή που μιλάμε για ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 370 κλινών. Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία, παρόλο που η διαθεσιμότητα του Άγιου Αντρέα σε κλίνες δεν είναι ισάξια του ΠΓΝΠ, είναι ένα νοσοκομείο που ο πατρινός λαός προτιμά και εμπιστεύεται. Συχνά, όπως επισημαίνει η κ. Ασλανίδη, παρόλο που η εφημερία ξεκινά στις 8 το πρωί, υπάρχει αναμονή ασθενών ήδη από τις 7πμ, οι οποίοι αναμένουν να ανοίξει η εφημερία την επόμενη μια ώρα.

Προβλήματα υποστελέχωσης

Τα προβλήματα υποστελέχωσης στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία δεν είναι ούτε ένα καινούριο ούτε ένα πατρινό φαινόμενο. Ειδικά για την έλλειψη νοσηλευτών, αποδίδεται στην ένδεια αποφοίτων σχολών νοσηλευτικής, αλλά και στην ένδεια αποφοίτων που θέλουν όντως να εργαστούν στη συνέχεια ως νοσηλευτές. Όπως αναφέρει η κ. Ασλανίδη, υπάρχει μια πολύ θετική εξέλιξη που αξίζει να «φωτιστεί» και δεν είναι άλλη από τη δημιουργία τμήματος με Ειδικότητα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής. Οι απόφοιτοί του είναι ειδικευμένοι συγκεκριμένα για τα Επείγοντα και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μελετούν συγκεκριμένα συγγράμματα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών και εξετάζονται φυσικά πάνω στα θέματα αυτά.

Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης

Αν αναλογιστούμε τις εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά οι νοσηλευτές των επειγόντων, θα αντιληφθούμε τη σημασία που έχει η παροχή ψυχολογικής τους υποστήριξης. Όπως πληροφορείται ο «Ν», το προσωπικό των ΤΕΠ εκπαιδεύεται συνεχώς και υποστηρίζεται από ψυχολόγους, ώστε να ανταπεξέρχεται στη συνεχή πίεση και την επαγγελματική εξουθένωση που βιώνει. Ακόμη, οι αρμόδιοι έχουν μεριμνήσει και για την ασφάλεια του προσωπικού, με το τμήμα επιστασίας να αυξάνει το προσωπικό και τις κάμερες ασφαλείας για τους γύρω χώρους.

Το μεγάλο πρόβλημα των ΤΕΠ

Το σημαντικότερο πρόβλημα των ΤΕΠ είναι το γεγονός ότι καταλήγουν σε αυτά ακόμη και περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πράγματι, είναι οξύμωρο να προσέρχεται στα τμήματα επειγόντων ένας ασθενής που χρειάζεται λίγα ράμματα, την ίδια ώρα που παραλαμβάνεται και ένας ασθενής με έμφραγμα ή ένας πολυτραυματίας. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι γιατροί και οι νοσηλευτές καταλήγουν έτσι να ασχολούνται και με λιγότερο σοβαρά περιστατικά και οι εργατοώρες να μην αξιοποιούνται με τον βέλτιστο για τους πολίτες τρόπο. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που λειτουργούν κανονικά τα αστικά κέντρα υγείας που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα