Άγιος Αχίλλειος: Το μικροσκοπικό νησί μέσα στη λίμνη

19.11.2022 / 9:26
ag.axilleios

Ο Άγιος Αχίλλειος, το μικροσκοπικό νησί μέσα στη Μικρή Πρέσπα είναι ένα μοναδικό σκηνικό που όποιος το αντικρίσει έστω και μία φορά αποτυπώνεται για πάντα στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού του. Παραδομένος στην υδάτινη αγκαλιά της λίμνης και στην ηρεμία των νερών της, αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα ταξίδι, στην κυριολεξία, μακριά από όλους και απ’ όλα.
Η μικροσκοπική κουκκίδα γης μέσα στα νωχελικά νερά της λίμνης συνδέεται με τη στεριά με μια ξύλινη, γραφική πεζογέφυρα 650 μέτρων.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες, λοιπόν, που αντικρίζει ο επισκέπτης της περιοχής, είναι η ξύλινη γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, το οποίο μοιάζει να πλέει στα νερά της Μικρής Πρέσπας.

Το νησάκι με τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες


Η ιστορία λέει ότι εδώ βρισκόταν η πόλη η αρχαία πόλη Λύκη, ενώ σήμερα αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι σίγουρα το γεγονός ότι στη γη του συναντώνται αρκετές βυζαντινές εκκλησίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ.
Ο ναός δημιουργήθηκε από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ προκειμένου να φιλοξενήσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, τοπικού αγίου και επισκόπου Λαρίσης, στον οποίο το νησί οφείλει και την ονομασία του. Το ενδιαφέρον του κοινού αξίζουν, επίσης, η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, ο ναός του Αγίου Δημητρίου του 14ου αιώνα καθώς και η βασιλική του Αγίου Γεωργίου από τον 15ο αιώνα.
Ο Άγιος Αχίλλειος, μάλιστα, είναι το δεύτερο κατοικημένο νησάκι μέσα σε λίμνη στην Ελλάδα, μετά από εκείνο στη λίμνη των Ιωαννίνων. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι η γέφυρα που τον συνδέει με τη στεριά προστέθηκε μόλις το 2000, ενώ μέχρι πρότινος οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται μόνο με βάρκες.

Ο ομώνυμος οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1853 μέτρων, ενώ σύμφωνα με το θρύλο, τα σπίτια του Αγίου Αχιλλείου είναι μόνο και πάντα 11, καθώς αν προστεθεί έστω και ένα κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα θα καταστραφεί.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα