Αύξηση τιμών ενέργειας: Φόβοι «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και νέα γενιά από απλήρωτους λογαριασμούς

23.12.2021 / 7:16
reuma-2048x1390

Οι τιμές στην ενέργεια όχι μόνο αυξάνονται καθημερινά, αλλά πραγματικά βρίσκονται εκτός ελέγχου και αν συνεχιστεί η κατάσταση, όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σύντομα σε πραγματικό αδιέξοδο.

Αυτό που φοβίζει πολλούς είναι κάποιες επιχειρήσεις να αναστείλουν την λειτουργία τους ή να κόψουν γραμμές παραγωγής εξαιτίας της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια, ενώ σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι έρχεται μία νέα γενιά από φέσια προς τις εταιρίες παροχής ρεύματος.

Η τάση αυτή για τις επιχειρήσεις ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην Ευρώπη, όπου πολλές επιχειρήσεις κάνουν σχέδια επί χάρτου προκειμένου να αντέξουν την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον 8 στις 10 μικρομεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω των αυξημένων τιμών του ρεύματος.

Ο εύκολος δρόμος της μετακύλησης της αύξησης του κόστους στον τελικό καταναλωτή μπορεί να συμβεί ως ένα σημείο. Και αυτό είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει ή μάλλον είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει, είναι η ανατροφοδότηση πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά, εξαιτίας των ελλείψεων που θα παρουσιαστούν.

Ήδη οι ελλείψεις που υπάρχουν αποτελούν και την γενεσιουργό αιτία του πληθωρισμού. Αν οι ελλείψεις αυτές ενταθούν, τότε είναι σαν να ρίχνουμε βενζίνη σε μία φωτιά που έχει φουντώσει.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για παράδοση το 2022 αυξήθηκε έως και κατά 6,4% χθες (22.12.2021) να φτάσει σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η Γαλλία, η οποία συνήθως εξάγει ενέργεια, θα αναγκαστεί να φέρει από τις γειτονικές χώρες, προκειμένου να κρατήσει τα φώτα αναμμένα, καθώς σοβαρές διακοπές στα πυρηνικά εργοστάσιά της περιορίζουν την παραγωγή στους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε κάποια εργοστάσια περιορίζουν την παραγωγή τους ή και κλείνουν εντελώς, όπως γράφει το Bloomberg.

Η Aluminium Dunkerque Industries France έχει μειώσει την παραγωγή της τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω των υψηλών τιμών του ρεύματος, ενώ η Nyrstar της Trafigura θα διακόψει την παραγωγή στο χυτήριο ψευδάργυρου της στη Γαλλία την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Η Azomures, μια εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων στη Ρουμανία, διέκοψε προσωρινά την παραγωγή της.

H Electricite de France ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει τέσσερις αντιδραστήρες της, οι οποίοι ευθύνονται για το 10% της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας, πιέζοντας το δίκτυο, την ώρα που αυτό ήδη αντιμετωπίζει τις συνέπειες των χαμηλών θερμοκρασιών.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι 8 στις 10 επιχειρήσεις
Στην Ελλάδα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος αποτελεί πρόβλημα για το 82% των μικρομεσαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από την Έρευνα Συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας για το B’ Εξάμηνο 2021.

Η πλειοψηφία αυτών (55%) μετακύλισε εν πολλοίς το επιπλέον κόστος στους πελάτες, αυξάνοντας έτσι τις τιμές των προϊόντων. Το υπόλοιπο 27% επέλεξε να απορροφήσει το αυξημένο κόστος ενέργειας, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλογή αυτή δεν οδήγησε σε ζημιές.

Όπως τονίζει η Εθνική, η επιλογή της μετακύλισης του ενεργειακού κόστους είναι δυσκολότερη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με μόλις το 38% να το καταφέρνει, σε σχέση με 55%-60% για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις) – γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά τη χαμηλή διαπραγματευτική τους δύναμη έναντι των πελατών τους, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα