Αυξήσεις στο Δημόσιο: Οι «πρωταθλητές» με κέρδος ακόμα και πάνω από 2 μισθούς

12.07.2023 / 9:27
auksiseis_xr

Νεοδιόριστοι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και όσοι υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των μέτρων πολλαπλής ενίσχυσης του εισοδήματος που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που θέτει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Μαζί και με την αύξηση του αφορολογήτου (που θα ισχύσει για όλους τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που έχουν παιδιά) οι δημόσιοι υπάλληλοι επιπλέον γλιτώνουν έως και 240 ευρώ (για οικογένειες με 4 παιδιά), τα οποία θα τους τα έπαιρνε κάθε χρόνο η εφορία.

Παράλληλα, οι περισσότεροι εξ αυτών πάντως θα λάβουν από φέτος και άλλα 50-300 ευρώ (ή και παραπάνω αν έχουν περισσότερα από 6 παιδιά) από την παράταση κατά τρεις μήνες του επιδόματος Market Pass. Ενώ επιπλέον 150 ευρώ εφάπαξ θα παίρνουν από Σεπτέμβριο και μετά, όλοι όσοι έχουν και παιδιά που ενηλικιώνονται κάθε χρόνο (για το 2023 θα ισχύσει παιδιά 18 ή 19 ετών που δεν είχαν κλείσει τα 20 το 2022).

Με όλα αυτά μαζί, κερδίζουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πάνω από μισό μισθό ο καθένας, ενώ οι πλέον χαμηλόμισθοι τουλάχιστον δύο.

Επιπρόσθετα, όσοι εξελίσσονται σε θέσεις διοίκησης στο Δημόσιο μέχρι από το 2024, θα λαμβάνουν τουλάχιστον 87 ευρώ ή έως 300 ευρώ μεγαλύτερο επίδομα ευθύνης κάθε μήνα. Δηλαδή 1 στους 10 υπαλλήλους (65.000 από συνόλου 663.000) θα λάβουν από 1.048 μέχρι και 3.600 ευρώ περισσότερα ετησίως, σε σχέση με εφέτος, λόγω της ειδικής θέσης που κατέχουν . Και αν φτάσουν σε θέση Υπηρεσιακού Γραμματέα στο Δημόσιο, λαμβάνουν αύξηση 420 ευρώ το μήνα ή 5.040 ευρώ το χρόνο.

Σημαντική λεπτομέρεια: όλες τις αυξήσεις μισθών που προβλέπει το νέο μισθολόγιο, θα τις λάβουν όλοι ανεξαιρέτως οι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμα και εκείνοι που λαμβάνουν στο μισθό τους «προσωπική διαφορά», παρότι κανονικά δεν θα έπαιρναν καμία πραγματική μισθολογική αύξηση στα επόμενα χρόνια, αλλά μόνο «λογιστική» μέχρι να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά στο μισθό τους.

Στα οφέλη αυτά, δεν συνυπολογίζονται άλλες παροχές όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. «Με το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση υλοποιείται το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας που είναι άμεσης εφαρμογής, εκείνες δηλαδή που θα ισχύσουν είτε από τώρα είτε από 1ης Ιανουαρίου 2024. Για μία ακόμη φορά ό,τι είπαμε το κάνουμε» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας αναλυτικά πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

Ποιοι και τι κερδίζουν στο Δημόσιο

Κατά μέσον όρο, οι αυξήσεις στις μηνιαίες απολαβές όλων των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024 θα ανέλθουν συνολικά σε 1.292 ευρώ ετησίως ή +10,5% σε σχέση με το 2023. «Καθαρά» (μετά τις κρατήσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους κλπ) το μέσο ετήσιο όφελος θα φτάσει στα 800 ευρώ το χρόνο.

Για παράδειγμα:

  • Υπάλληλος με 2 παιδιά και μέχρι 3 έτη υπηρεσίας, με Μισθολογικό Κλιμάκιο 1 θα έχει αύξηση 120 ευρώ το μήνα. Από τα 850 ευρώ ο μικτός μισθός του αυξάνεται στα 970. Αύξηση 14,12% μηνιαίως ή 169,5% επί του ονομαστικού μισθού του. Δηλαδή πάνω από 1,5 μηνιάτικο μικτά. Και όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι κατηγορίας ΥΕ θα έχουν αύξηση τουλάχιστον 8,78% το μήνα –δηλαδή 105% του ονομαστικού μηνιαίου μισθού τους από το 2024.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα