Αυτός είναι ο πολύτιμος προστάτης της όρασής μας

23.03.2021 / 14:03
210323122818_optometry-day-1280x647
Η 23η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Οπτομετρίας. Το επάγγελμα των οπτομετρών αφορά την πρωτοβάθμια υγιεινή περίθαλψη του οφθαλμού και της όρασης κι έχει ένα μακρύ ιστορικό που βασίζεται σε γνώσεις οπτικής, φυσιολογίας της όρασης, οπτικής αντίληψης και συμπεριφοράς.

Γράφει ο Σωτήρης  Πλαΐνης

Η συμμετοχή της όρασης στις καθημερινές ενασχολήσεις μας (εργασία, ανάγνωση, τέχνες, αθλητισμός, οδήγηση) είναι καθοριστική και γι’ αυτό η διατήρηση ευκρινούς όρασης σε όλες τις ηλικίες αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση άρτιας ποιότητας ζωής.

Ο άνθρωπος, μέσω της εξέλιξής του, ανέπτυξε διάφορες ικανότητες όρασης, όπως η έγχρωμη όραση, για την ανίχνευση αντικειμένων στη φύση που ειδάλλως δεν θα ήταν αντιληπτά – είναι εμφανές στην εικόνα ότι το μπλε λουλούδι είναι διακριτό μόνο από ένα «θηρευτή» που έχει έγχρωμη όραση.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι θεωρούσε την όραση ως την ύψιστη αίσθηση του ανθρώπου, πιστεύοντας ότι τα μάτια μας είναι τα πιο αλάνθαστα αισθητήρια όργανα γιατί παρέχουν άμεσα και ακριβή εμπειρικά δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο κάθε ορατό φαινόμενο γίνεται αντικείμενο της γνώσης, εξισώνοντας την όραση με την αισθητηριακή και νοητική γνώση.

Η 23η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Οπτομετρίας. Το επάγγελμα των οπτομετρών αφορά τη δημόσια υγεία και συγκεκριμένα την πρωτοβάθμια υγιεινή περίθαλψη του οφθαλμού και της όρασης κι έχει ένα μακρύ ιστορικό που βασίζεται σε γνώσεις οπτικής, φυσιολογίας της όρασης, οπτικής αντίληψης και συμπεριφοράς.

Ο οπτομέτρης συμμετέχει στην πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση βασικών και σύνθετων προβλημάτων της όρασης, και στη διάγνωση τόσο παθήσεων της όρασης όσο και συστημικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης.

Ένας πλήρης οπτομετρικός έλεγχος περιλαμβάνει διάθλαση, συνταγογράφηση και επιλογή των κατάλληλων οπτικών βοηθημάτων (π.χ. γυαλιά, φακούς επαφής, πρίσματα) για τη διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων, ενώ συμπεριλαμβάνει και θεραπείες για την αποκατάσταση διαταραχών του μηχανισμού της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ο οπτομέτρης έχει επίσης εκπαιδευτεί κατάλληλα για την επιλογή και εφαρμογή φακών επαφής για τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος και «θεραπευτικών» φακών επαφής για την αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων (π.χ. κερατόκωνος, αφακία, ανισομετρωπία).

Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν δημιουργία επαγγελματιών στο ευρύ φάσμα της υγιεινής περίθαλψης της όρασης με υψηλό επίπεδο κατάρτισης ικανών να αντιμετωπίσουν κλινικά κι ερευνητικά τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της μυωπίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, και την αυξημένη ανάγκη διόρθωσης ενός μεγάλου ποσοστού του παραγωγικού πληθυσμού που παρουσιάζει πρεσβυωπία.

Πριν από δύο εβδομάδες δημοσιεύτηκε ένα άρθρο* στο περιοδικό Clinical and Experimental Optometry που καταγράφει για πρώτη φορά την παγκόσμια λίστα των 200 κορυφαίων οπτομετρών στην έρευνα, η οποία επίσης αποτυπώνεται και στη σχετική ιστοσελίδα «Global optometrist top 200 research ranking” (www.optomrankings.com).

Στη συγκεκριμένη λίστα εκπροσωπούνται μόνο 13 χώρες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα στην 11η θέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (και το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης στην Iατρική Σχολή). Μάλιστα, μόνο 26 ερευνητές στον κόσμο βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Μ. Βρετανίας και Καναδά.

*Efron N, Morgan PB, Jones LW, Morgan GA & Nichols JJ (2021) Global optometrist top 200 research ranking, Clinical and Experimental Optometry, DOI:10.1080/08164622.2021.1878863

Αν και το εύρος της άσκησης της οπτομετρίας διαφέρει από χώρα σε χώρα, ο στόχος όλων των οπτομετρών παγκοσμίως είναι να εξασφαλίσουν στους ασθενείς τους ευκρινή και ξεκούραστη όραση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα